Brede Motorische Ontwikkeling biedt voordelen voor leden én clubs

Vrijdag 29 oktober 2021

Dat voldoende en goed bewegen belangrijk is, weten we allemaal. Toch gaat de motorische vaardigheid van kinderen achteruit. Ook bij verenigingen is dit merkbaar. Een Brede Motorische Ontwikkeling is daarom van belang. Maar wat is dat precies, waarom is het zo belangrijk en wat kun je er als vereniging mee? Ontdek het tijdens de Week van de Motoriek, van 1 t/m 5 november.

De motorische vaardigheden van kinderen nemen de laatste decennia af. Door corona is deze situatie nog eens extra verslechterd. Dit baart zorgen omdat een goede motorische ontwikkeling bijdraagt aan gezondheid, sportdeelname en persoonlijke ontwikkeling. Het is daarom belangrijk dat kinderen voldoende maar ook gevarieerd bewegen, trainen en spelen. Dit helpt bij het effectief aanleren van basisvaardigheden zoals balanceren, rennen, springen, gooien, vangen, slaan en schoppen van een bal. Dit noemen we ook wel Brede Motorische Ontwikkeling (BMO).

Diverse toonaangevende partijen hebben daarom hun krachten gebundeld. Onder meer KNVB, KNHB, KNGU, Nevobo, Kenniscentrum Sport & Bewegen, NOC*NSF Ministerie van VWS, Vereniging Sport en Gemeenten, Mulier Instituut en Hanzehogeschool Groningen zetten zich hier samen voor in. Zij voorzien professionals en vrijwilligers van informatie en advies over dit thema, met als doel de beweegvaardigheid van deze doelgroep te verbeteren.

Kinderen die veelzijdig leren bewegen, ervaren daar op korte én lange termijn de voordelen van: ze blijven langer sporten, lopen minder blessures op en ervaren nog meer beweegplezier. Ook stimuleert een goede motoriek de gezondheid, sportdeelname en persoonlijke ontwikkeling van een kind. “Als KNVB vinden wij het ook heel belangrijk dat ieder kind zich breed motorisch kan ontwikkelen”, aldus Jorg van der Breggen, Hoofd Voetbalontwikkeling bij de KNVB. “Dit zou wat ons betreft op allerlei plaatsen en momenten voor kinderen gefaciliteerd moeten worden, waaronder binnen de georganiseerde sport en dus ook in het voetballen. Wij dragen hier als KNVB dan ook graag ons steentje aan bij, onder andere middels extra aanbod op dit thema voor verenigingen, hoofden opleidingen en trainers. Zo maken we voor ieder kind nog meer voetbal- en beweegplezier mogelijk, een leven lang!”

Maak daarom gebruik van de beschikbare informatie, tools en webinars voor verenigingen.

Informatie

Meer weten over het nut en de noodzaak van Brede Motorisch Ontwikkeling van
Kinderen? Lees dan het artikel in SPORTgericht, hét vakblad voor trainers-coaches, sportfysiotherapeuten, sportwetenschappers en andere specialisten in menselijke beweging. Beperk je jezelf liever tot de hoofdlijnen? Ga dan voor de samenvatting en infographic.

Tools

Om het nut en de noodzaak van een Brede Motorische Ontwikkeling bij zoveel mogelijk professionals en vrijwilligers bekend te maken, zijn er diverse BMO tools ontwikkeld. Denk hierbij aan opleidingsmodules, voorbeeld oefenstof, een BMO-scan, een handleiding om te starten met het Nijntje Beweegdiploma en een informatiegids over hoe je BMO lokaal bij verenigingen kunt toepassen. Allemaal te vinden via bovenstaande link.

Webinars

De Week van de Motoriek kent dit jaar het thema ‘Meer én beter bewegen voor de jeugd’. Van 1 t/m 5 november worden 14 webinars georganiseerd, over uiteenlopende onderwerpen rondom dit thema. Wat te denken van webinars over het betrekken van ouders (1 november), kleuters in beweging (3 november) of tools voor de sportvereniging (3 november)? Bekijk het programma van de Week van de Motoriek voor meer informatie over de webinars en sprekers.

Naar Actualiteiten voor verenigingen

Naar alle actualiteiten


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl je kunt ook bellen naar 046 435 93 93