Verdien als vereniging geld met het innemen van kleine plastic flessen

Dinsdag 15 juni 2021

Vanaf 1 juli 2021 wordt het statiegeldsysteem in Nederland uitgebreid. Vanaf die datum wordt statiegeld op kleine petflessen ingevoerd. Ook verenigingen die water en frisdranken in plastic flessen verkopen, krijgen hier dus mee te maken. Weten wat de gevolgen zijn voor jouw vereniging en hoe je hier van kunt profiteren?

Wat is het probleem?

Jaarlijks gaan in Nederland zo’n 900 miljoen kleine plastic flessen over de toonbank. 100 miljoen van deze flesjes belanden als zwerfafval in het milieu. Dat wil het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat drastisch verminderen. Uit onderzoek blijkt dat de inname van statiegeldflessen veel effect heeft op de vermindering van het zwerfafval.

Wat gaat er vanaf 1 juli veranderen?

  • Er komt € 0,15 statiegeld op kleine petflessen (minder dan 1 liter) van frisdranken of waters (niet sap, zuivel of siroop).
  • Grote flessen blijven onderdeel van het systeem met €0,25 statiegeld.
  • Flessen krijgen een nieuwe EAN-code & statiegeldfles-logo op het etiket.

Hoe worden deze kleine plastic flessen ingezameld?

Inname gebeurt via een open inleversysteem. Gebruikers kunnen kleine plastic flessen inleveren bij alle innamepunten, ongeacht waar de flessen zijn gekocht. Ook komen er méér verplichte inzamelpunten, bij bijvoorbeeld grote supermarkten, bemande tankstations langs de snelweg, bemande treinstations en grote cateraars.

Ben ik als verenging verplicht om kleine plastic flessen in te zamelen?

Verenigingen zijn niet verplicht om statiegeldflessen in te nemen, maar kunnen zich wel aanmelden als ‘vrijwillig innamepunt’. Hier kunnen dus de zelf verkochte flesjes ingenomen worden, maar ook flesjes die leden of bezoekers meenemen naar de club. Voor verenigingen geldt dat zij het statiegeld voor eigen doeleinden kunnen gebruiken, commerciële aanbieders kunnen de inname doneren aan een erkend goed doel. Aanmelden als vrijwillig innamepunt is een vereiste om de flessen in te leveren bij de leverancier en dus een statiegeldvergoeding te ontvangen.

Hoe kan ik als vereniging kleine plastic flessen innemen?

Verenigingen die vrijwillig gaan inzamelen kunnen zich aanmelden op de website van Statiegeld Nederland. Verenigingen vanaf 200 leden kunnen via Statiegeld Nederland een gratis inzamelbak bestellen waar zij de flessen in kunnen verzamelen. Ook is het mogelijk om gepersonaliseerde stickers te bestellen met de naam van de vereniging op de bak en/of een donatiedoel. Vanuit Statiegeld Nederland komt er een portal beschikbaar waar de inzamelbak en de communicatiemiddelen besteld kunnen worden.

Wat kan ik als vereniging met de opbrengst van het statiegeld?

Verenigingen mogen de statiegeldopbrengst naar eigen invulling besteden. Een vrijwillig innamepunt kan bijvoorbeeld € 0,15 retour geven aan de consument, maar is daartoe niet verplicht. Je kunt als vereniging ook een doel binnen de eigen club bepalen, zoals nieuwe doelen, instrumenten of een tribune. Via Statiegeld Nederland kunnen speciale donatiebakken worden besteld.

Kan een ‘oude fles’ nog verkocht worden na 1 juli?

Ja, kantines mogen hun bestaande voorraad die voor 1 juli 2021 is in ingekocht ook daarna nog verkopen. In dit geval zit op de ‘oude’ flessen geen statiegeldvergoeding.

Kan ik ‘oude’ en ‘nieuwe’ statiegeldflessen tegelijk inleveren in een zak?

Ja, dat is mogelijk. Echter ontvangt de vereniging dan alleen statiegeld op ‘nieuwe’ flessen met statiegeldlogo.

Ben ik als vereniging verplicht om 15 cent statiegeld bovenop de verkoopprijs te doen, betiteld met statiegeld?

Nee, je bent hiertoe niet verplicht. De vereniging betaalt echter hoe dan ook statiegeld aan de grossier, dus als je dit niet doen gaat het van de eigen marge af. Er zit geen BTW op statiegeld, dus dat moet een aparte regel zijn in het kassasysteem.

Waar kan ik terecht voor meer informatie of het stellen van vragen?

www.statiegeldnederland.nl

Naar Actualiteiten voor verenigingen

Naar alle actualiteiten


Tevreden over deze pagina?

Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Heb je niet gevonden wat je zocht? Of heb je tips voor ons om deze pagina te verbeteren? Stuur dan een mail naar communicatie@gemeentestein.nl en wij kijken hoe we dit kunnen aanpassen.