Corona update: openingsplan & versoepelingen voor verenigingen

Maandag 26 april 2021

Tijdens de persconferentie van 13 april werd een openingsplan gepresenteerd. Aan de hand hiervan wil het kabinet stap voor stap de samenleving openen. Een week later werden versoepelingen aangekondigd die vanaf 28 april in zullen gaan. Wat zijn de gevolgen van het openingsplan en de versoepelingen voor jouw vereniging, activiteiten en evenementen?

Openingsplan

Hoewel er nog dagelijks mensen besmet raken met het coronavirus, bieden vaccinaties en toegangstesten perspectief. Het kabinet heeft daarom besloten de coronamaatregelen stap voor stap los te laten, om zo de samenleving te heropenen. Hiervoor werd tijdens de persconferentie van 13 april een openingsplan gepresenteerd. In dit plan staat dat dat het kabinet in 3 maanden tijd de samenleving wil openen, in 6 stappen. De 1e stap staat gepland voor 28 april. Dan kunnen terrassen en winkels open, wordt de avondklok afgeschaft en mag je thuis weer twee gasten ontvangen. Stap 2 volgt op 11 mei. Vanaf dan kunnen we weer binnen sporten en gaat de muziekschool weer open. Dit gaat door tot uiteindelijk alle maatregelen kunnen worden losgelaten. Hierbij kijkt het kabinet steeds naar wat er verantwoord is, en belangrijk voor de samenleving. Daarom is er buiten eerst meer mogelijk en daarna pas binnen; kunnen sportieve en culturele activiteiten eerst wat meer zonder publiek, daarna pas met publiek; worden de groepen steeds wat groter.

Een aantal voor verenigingen relevante data uit het openingsplan op een rij:

  • Stap 1 (28 april): einde avondklok, horeca buiten open (geldt niet voor terrassen bij kantines)
  • Stap 2 (11 mei): doorstroomlocaties buiten open, sporten binnen toegestaan, kunst- en cultuur beoefening binnen toegestaan (uitbreiding: sporten buiten)
  • Stap 3 (26 mei): groepsgrootte max 4 personen, doorstroomlocatie binnen open, culturele instellingen open (uitbreiding: sporten binnen en buiten)
  • Stap 4 (16 juni): groepsgrootte max 6 personen, overige horeca open, evenementen toegestaan (uitbreiding: culturele instellingen, sporten binnen en buiten)
  • Stap 5 (7 juli): groepsgrootte max 8 personen (uitbreidingen: overige horeca, evenementen, culturele instellingen, sporten binnen en buiten)
  • Stap 6 (nnb): einde maatregelen

Maar let op:

  • Bovengenoemde data zijn momenten waarop maatregelen op z’n vroegst worden losgelaten. Dit is afhankelijk van het aantal mensen met corona in het ziekenhuis
  • Besluiten hierover worden telkens ruim een week op voorhand genomen. Zo is op 20 april besloten over de maatregelen in stap 1 (28 april) en wordt op 3 mei besloten over stap 2 (11 mei)
  • In het openingsplan staat niet alles tot in detail uitgewerkt. Pas zodra er een stap wordt gezet, wordt bekend gemaakt wat er precies gaat veranderen en onder welke voorwaarden
  • Na stap 2 gaat het kabinet nogmaals kijken naar het openingsplan. Op dat moment worden er eventueel aanpassingen gedaan

Klik op de link om het openingsplan te bekijken of om de informatie uit de persconferentie van 13 april en die van 20 april rustig terug te lezen. Lees ook de nadere toelichting op stap 1 uit het openingsplan, om te weten wat er vanaf 28 april concreet verandert.

Meer informatie

Op www.rijksoverheid.nl/corona vind je alle informatie over het coronavirus. Informatie over corona in Stein vind je op de website van de gemeente. Je leest hier over dienstverlening, vaccinaties, ontheffingen en hartverwarmende initiatieven. Tevens is er een pagina ingericht over corona en verenigingen. Hier kun je terecht voor informatie over onder meer de landelijke maatregelen, lokale besluiten, financiële regelingen, tips & adviezen, veelgestelde vragen en nuttige links.

Naar Actualiteiten voor verenigingen

Naar alle actualiteiten


Tevreden over deze pagina?

Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Heb je niet gevonden wat je zocht? Of heb je tips voor ons om deze pagina te verbeteren? Stuur dan een mail naar communicatie@gemeentestein.nl en wij kijken hoe we dit kunnen aanpassen.