Invoering WBTR: wat betekent het voor jou en je verenging?

Donderdag 11 maart 2021

Op 1 juli 2021 moeten alle verenigingen en stichtingen voldoen aan de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Deze wet is bedoeld om het bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verbeteren. Ook moet hij wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, zelfverrijking, misbruik van posities en andere ongewenste activiteiten voorkomen. Mooi streven, maar wat betekent het concreet en wat moet je als vereniging voor die tijd geregeld hebben?

Wat je als vereniging over de WBTR moet weten

De WBTR gaat ervan uit dat ieder bestuurslid altijd het belang van de vereniging dient. Als dat niet gebeurt en er gaat wat mis, is ieder bestuurslid persoonlijk aansprakelijk. En dus niet alleen het bestuurslid dat zich niet aan de regels heeft gehouden. Het bestuur moet aangeven en vastleggen hoe de vereniging daarvoor zorgt.
Omdat de WBTR niet alleen verplichtingen oplegt maar er ook sancties aan koppelt, is het dus belangrijk dat je als vereniging kunt aantonen dat je alles goed hebt geregeld. Vooral voor clubs met een eigen accommodatie en die gaan investeren, is het belangrijk van deze wet op de hoogte te zijn. Alle bestuursleden moeten bekend zijn met de nieuwe wet en de gevolgen daarvan voor hen persoonlijk. Als bestuur heb je de taak alle maatregelen te nemen, zodat de vereniging aan de wet voldoet.

Moet ik de statuten van mijn vereniging aanpassen aan de WBTR?

De WBTR gaat in per 1 juli 2021, maar als vereniging, stichting of coöperatie ben je niet verplicht om onmiddellijk de statuten te wijzigen. Het is echter wel verstandig om de statuten te wijzigen bij de notaris! Dan ligt alles officieel vast en weet je zeker dat vereniging aan alle verplichtingen voldoet.

Als je ze niet aanpast, zijn bepaalde artikelen in de oude statuten na 1 juli 2021 niet meer rechtsgeldig. Ook zijn ze meestal niet meer compleet, terwijl dat volgens de wet wel zou moeten. Zorg er dan voor dat je deze artikelen in je huishoudelijk reglement opneemt, zodat je ze niet vergeet én je jezelf aan de wet houdt. Want als je niet voldoet aan de WBTR kan dat voor bestuursleden persoonlijk gevolgen hebben. Begin dus op tijd!

Aan de slag

  • Voorbeeldstatuten: Veel bonden, koepels en federaties stellen voorbeeldstatuten ter beschikking aan hun leden. Is dit bij jouw vereniging het geval, ga dan na of deze al zijn aangepast aan de nieuwe wetgeving en of je die mag gebruiken. Dan hoef je ze alleen nog maar aan te passen aan je eigen situatie. Dat scheelt tijd en kosten bij de notaris, omdat je al een kant-en-klaar document hebt.
  • Zelfstandig aan de slag: Wil je zelf aan de slag met de aanpassing van de statuten? Dan kun je bij stichting WBTR tegen een gereduceerd bedrag het stappenplan aanvragen.

Gratis webinars: ‘De WBTR en de gevolgen voor mijn vereniging’

Om verenigingen en stichtingen op weg te helpen en vragen te beantwoorden, worden gratis webinars georganiseerd: ‘De WBTR en de gevolgen voor mijn vereniging’. Deze digitale workshops vinden plaats op 18, 24 en 29 maart van 19.30 tot 20.00 uur. Klik op de link om jezelf aan te melden.

Let op: de webinars zijn niet hetzelfde; telkens komt een ander onderdeel van de WBTR aan bod. Wil je graag alles weten over de WBTR? Meld je dan aan voor alle drie de webinars. Tijdens de bijeenkomsten worden de belangrijkste informatie en concrete voorbeelden gedeeld. Voor hele specifieke situaties die spelen bij jouw vereniging kun je terecht bij Stichting WBTR.
De webinars worden georganiseerd door Huis voor de Sport Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg, Burgerkracht Limburg en Vereniging Kleine Kernen Limburg.

Naar Actualiteiten voor verenigingen

Naar alle actualiteiten


Tevreden over deze pagina?

Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Heb je niet gevonden wat je zocht? Of heb je tips voor ons om deze pagina te verbeteren? Stuur dan een mail naar communicatie@gemeentestein.nl en wij kijken hoe we dit kunnen aanpassen.