Geldzorgen: praat erover!

Donderdag 20 juli 2023

Voor geldzorgen hoeft niemand zich te schamen. Toch heerst er nog steeds een taboe op praten over geldzorgen. Het kan iedereen overkomen dat het financieel (even) niet zo goed gaat. Vaak komen geldzorgen voort uit een aangrijpende gebeurtenis, zoals een echtscheiding of een langdurige ziekte. Des te meer reden om elkaar in dit soort situaties te helpen!

Toch vinden we het vaak lastig om te praten over onze geldzorgen. Ook werkgevers en werknemers durven het gesprek hierover vaak niet aan te gaan. Werknemers zijn bang dat hun contract niet wordt verlengd of dat de werkgever het vertrouwen in hen verliest.

Weer vooruit kunnen kijken

Juri Smeets van Schuldhulpverlening bij de gemeente Stein weet er alles van: “We horen vaak dat mensen het moeilijk vinden om uit te komen voor hun schulden en om hulp te vragen. Ze schamen zich. Als ze eenmaal de drempel over zijn en een eerste gesprek met ons gehad hebben, lucht het op. En kunnen ze vooruitkijken. Een andere mooie bijkomstigheid is dat het zowel het functioneren als de sfeer op de werkvloer positief kan beïnvloeden. Na zo’n eerste gesprek horen we ook regelmatig: ‘Heb ik hier nu zo lang voor gewacht? Jullie zijn ook maar gewoon mensen.’”

Tips voor werkgevers en werknemers

Als werkgever kun je veel betekenen voor een werknemer met geldzorgen. Speciaal voor werkgevers is er de website Financieel fitte werknemers. Hier vind je informatie, tips en tools waarmee je jouw werknemers kunt helpen. Voor jou als werknemer zelf is er de website Wijzer in geldzaken.

Naar Actualiteiten voor ondernemers

Naar alle actualiteiten


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl je kunt ook bellen naar 046 435 93 93