1.225 uur: het magische getal voor zzp’ers

Donderdag 25 mei 2023

Je hebt het getal vast wel eens gehoord: 1.225 uur. Voor ondernemers is dit urencriterium een magisch getal. Vooral beginnende zzp’ers maken zich er wel eens zorgen om. Maar wat betekent dit urencriterium? Wanneer is dit op jou als ondernemer van toepassing? Hoe kun je eraan voldoen en wat gebeurt er als dit niet lukt?

We vertellen je alles wat je moet weten over de magische 1.225 uur.

Als je voor de inkomstenbelasting ondernemer bent, heb je meestal recht op belastingvoordeel. Kun je aantonen dat je in één kalenderjaar minimaal 1.225 uur aan jouw eigen bedrijf hebt besteed? Dan kom je hiervoor in aanmerking. Dit noemen we het urencriterium. Om het urencriterium te behalen, moet je ongeveer 24 uur per week werken voor jouw eigen bedrijf. Alle uren die je besteedt aan jouw eigen bedrijf mag je meetellen voor het urencriterium. De uren die je niet kunt factureren, zoals voor administratie, werving en marketing, tellen ook mee.

Lukt het jou niet om het urencriterium te halen?

Dan is er nog geen man overboord. Je hebt dan alleen minder belastingvoordeel. Je kunt dan ook geen gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, meewerkaftrek en aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk.

Meer weten?

Lees het hele artikel van de KVK of neem contact op met de Belastingdienst.

Doe de OndernemersCheck!

Weet je niet zeker of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting? Doe de OndernemersCheck van de Belastingdienst.

Naar Actualiteiten voor ondernemers

Naar alle actualiteiten


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl je kunt ook bellen naar 046 435 93 93