Klankbordgroep Inclusie en Toegankelijkheid, week van toegankelijkheid oktober 3-8 oktober

Donderdag 6 oktober 2022

Zoals jullie beslist niet ontgaan is, is de gemeente Stein in 2021 benoemd tot meest toegankelijke gemeente van Nederland. Zijn we nu klaar? Zeker niet! Om nog een toegankelijkere gemeente te worden hebben we ook jullie als ondernemers nodig en vragen wij jullie hulp.

Ervaringsparcours tijdens de Week van de Toegankelijkheid

In de Week van de Toegankelijkheid (3 t/m 8 oktober) organiseerden we een ervaringsparcours. Hier konden inwoners van onze gemeente ervaren hoe het is om een beperking te hebben. Bezoekers konden gebruikmaken van een rolstoel, rollator of bril waarmee een oogafwijking werd nagebootst.

Het ervaringsparcours vond plaats op woensdag 5 oktober tussen 14.00 en 16.00 uur in het Winkelcentrum in Stein. We kregen hulp van de Klankbordgroep Inclusie en Toegankelijkheid (Voorheen Inclusiepanel), stichting Onbeperkt en verschillende andere organisaties.

Vraag de Klankbordgroep Inclusie en Toegankelijkheid om advies!

Heb je werknemers in dienst met een beperking of wil je nog meer toegankelijk worden voor je klanten met een beperking? De Klankbordgroep kijkt graag met je mee en geeft gratis en vrijblijvend advies.

Een voorbeeld: In de gemeente Stein zijn er momenteel geen openbare toiletten. En er zijn een minimaal aantal toegankelijke en nog minder mindervalide toiletten. Een toilet met een bordje waarop staat ‘mindervaliden toilet’ is volgens de ervaringsdeskundigen in de praktijk niet altijd geschikt voor een mindervalide. Als het panel aan de voorkant mee mag denken, worden dit soort situaties voorkomen. Bovendien kost een aanpassing aan de voorkant minder dan een aanpassing aan de achterzijde.

Werknemers met een beperking

Wellicht ervaren jullie ook problemen met het vinden van geschikte werknemers. Vanuit de Inclusie Agenda denken we graag mee in hoe we potentiële werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt, of die een beperking ervaren, op reguliere werkplekken aan het werk krijgen. Tevens is er vanuit Vidar ondersteuning op maat mogelijk en zijn er ook wettelijke regelingen die het voor een werkgever aantrekkelijk maakt om deze potentiële werknemers in dienst te nemen.

Direct Duidelijk Campagne

Onlangs zijn we als gemeente gestart met de ‘Direct Duidelijk‘ campagne. Het doel is om ons taalgebruik en onze manier van communiceren zodanig aan te passen dat iedereen alle tekst begrijpt. Het Sociaal Inclusiepanel ondersteunt ons hierbij. Ze kijken mee naar taalgebruik, de website en bekijken of deze ook voor mensen met een visusbeperking goed te bekijken is. Het Sociaal Inclusiepanel kijkt ook graag met jullie mee.

Heb je vragen omtrent dit onderwerp of wil je meer hierover weten? Bel dan gerust met de projectleider van de Inclusie Agenda. Tevens staat de Klankbordgroep ook altijd open om mee te denken. Op deze pagina van de gemeente Stein stelt het panel zich voor en staan de contactgegevens.

Naar Actualiteiten voor ondernemers

Naar alle actualiteiten


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl je kunt ook bellen naar 046 435 93 93