Nieuw initiatief ‘Mijn Digitale Zaak’ helpt retailers in het mkb digitaliseren

Donderdag 28 juli 2022

Vanaf 29 juni kunnen mkb-ondernemers in de detailhandel (non-food) met 2 tot en met 50 werknemers aan de slag met verdere digitalisering van de bedrijfsvoering via ‘Mijn Digitale Zaak’. Dit gezamenlijke initiatief van brancheorganisatie INretail, KVK, MKB-Nederland, RVO en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat biedt ondernemers een persoonlijk advies. Dit advies is op basis van de uitkomsten van een scan, een stappenplan, een overzicht van leveranciers en een subsidie tot een maximum van € 2.500.

Onderzoeken bevestigen dat vrijwel alle ondernemers bezig zijn met digitaliseren. Vier op de vijf ondernemers heeft in ieder geval een google-vermelding, een website, een digitale financiële administratie en maakt back-ups. Gebrek aan tijd en kennis en onduidelijkheid over de opbrengsten remmen ondernemers echter  in de stap naar online verkoop, marketing en/of digitale veiligheid.

Persoonlijk advies

INretail heeft in kaart gebracht welke digitaliseringsoplossingen het meest effect hebben op de productiviteit en toekomstbestendigheid voor kleine en grotere winkels. Denk hierbij bijvoorbeeld aan beveiliging van de website en betalingssystemen, cloud kassa systemen, intelligente e-mailsystemen, zoekmachineoptimalisatie en webshops. KVK heeft dit gebruikt voor de ontwikkeling van de digitaliseringsscan. Door de vragen in de scan te beantwoorden, krijgen ondernemers een persoonlijk advies, passend bij hun ondernemersdoelen. Ook wordt duidelijk waar de ondernemer staat ten opzichte van branchegenoten.

Subsidie

Om ondernemers verder op weg te helpen heeft MKB-Nederland een website ontwikkeld waar landelijke en regionale digitaliseringsleveranciers zich presenteren. Tevens kan de ondernemer subsidie aanvragen bij RVO. De subsidie vergoedt 50% van de offerteprijs tot een maximum van € 2.500. Onder de subsidie vallen software, hardware, advies, implementatiekosten of het uitbesteden aan derden.

Minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens: “Digitaliseren is belangrijk om ook in de toekomst relevant te blijven, daarom worden ondernemers geholpen om die volgende digitaliseringsstap te zetten. Ondernemers die digitaliseren, werken vaak efficiënter én zijn winstgevender. Met ‘Mijn Digitale Zaak’ worden mkb’ers geholpen om echt werk te maken van digitalisering. Bijvoorbeeld met een scan die inzicht geeft in wat een bedrijf kan doen en met subsidie. Tegen ondernemers wordt gezegd: doe mee en ontdek de mogelijkheden. Er wordt uit gekeken naar de ervaringen.”

Bron: www.rijksoverheid.nl

Naar Actualiteiten voor ondernemers

Naar alle actualiteiten


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl je kunt ook bellen naar 046 435 93 93