Informatieplicht energiebesparing

Woensdag 29 mei 2019

Informatieplicht duurzaamheid

Verbruikt jouw bedrijf vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas per jaar? Dan heb je een informatieplicht om te melden welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf heeft genomen. Dit moet je vóór 1 juli 2019 rapporteren. Dit betreft een maatregel van de Rijksoverheid en als gemeente attenderen wij jou hierop en helpen we je op weg.

Waarom is er een informatieplicht?

In het Energieakkoord is afgesproken dat het bedrijfsleven zich inzet voor energiebesparing. De overheid en het bedrijfsleven willen met deze informatieplicht deze besparing versnellen. Zo krijgt ook de CO2-reductie in Nederland een impuls. De nieuwe ‘informatieplicht energiebesparing’ is geregeld in het Activiteitenbesluit milieubeheer en geldt naast de bestaande energiebesparingsplicht.

Stappenplan informatieplicht

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een stappenplan gemaakt waarmee je makkelijk ziet of jouw bedrijf een informatieplicht heeft. Om dit in te vullen, heb je het jaarlijkse verbruik van elektriciteit en aardgas nodig. Klik hier om dit stappenplan te bekijken.

Energiebesparende maatregelen

Per bedrijfstak heeft RVO een overzicht gemaakt van erkende maatregelen die je kunt nemen. Deze energiebesparende maatregelen verdien je binnen vijf jaar weer terug. Klik hier om de erkende maatregelen te raadplegen.

Informatieplicht, hoe werkt het?

Je rapporteert de genomen energiebesparende maatregelen via het eLoket van RVO. Het eLoket RVO vind je hier. Hiervoor heb je eHerkenning niveau 1 nodig. Dit kun je aanschaffen via de website van eHerkenning, hier zijn kosten aan verbonden die per leverancier verschillen. Houd rekening met een levertijd van minimaal 5 werkdagen.

Met jouw eHerkenning log je in op het eLoket van RVO. Daar maak je een account aan en selecteert je de bedrijfstak. Je krijgt het overzicht te zien van erkende energiebesparende maatregelen voor jouw bedrijfstak. Hierin geef je aan of je de maatregel hebt toegepast, niet hebt toegepast of een alternatieve maatregel hebt toegepast.

Meer informatie?

Kijk voor meer informatie op www.rvo.nl/informatieplicht, of bel naar 088-0424242 (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

Naar Actualiteiten voor ondernemers

Naar alle actualiteiten


Tevreden over deze pagina?

Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Heb je niet gevonden wat je zocht? Of heb je tips voor ons om deze pagina te verbeteren? Stuur dan een mail naar communicatie@gemeentestein.nl en wij kijken hoe we dit kunnen aanpassen.