Gemeenten bundelen krachten voor meer passende woningen in de Westelijke Mijnstreek

Vrijdag 11 juli 2025

De woningnood is hoog, ook in de Westelijke Mijnstreek. Daarom willen we samen met gemeente Beek en gemeente Sittard-Geleen zorgen voor meer passende en betaalbare woningen voor onze inwoners. Voor nu én in de toekomst.

Tekort aan woningen raakt steeds meer mensen

De vraag naar woningen in de Westelijke Mijnstreek is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Net als in de rest van Nederland is het lastig om een huis te vinden dat past bij de eigen wensen en situatie. Er is een tekort aan verschillende soorten woningen. Denk aan betaalbare woningen voor starters, ruime huizen voor gezinnen en geschikte woningen voor ouderen.

Bouwen aan oplossingen

Die woningnood vraagt om actie. Daarom hebben we samen met gemeenten Beek en Sittard-Geleen besloten om nog meer samen te werken. Door over gemeentegrenzen heen te kijken en kennis en plannen te delen, willen we de woningbouw in de Westelijke Mijnstreek versnellen. Zo zorgen we ervoor dat iedereen in onze regio prettig en veilig kan wonen – jong of oud, alleen of met een gezin.

De juiste woning, op de juiste plek, voor de juiste doelgroep

Op 9 juli ondertekenden de drie wethouders Wonen de samenwerkingsovereenkomst ‘Wonen Westelijke Mijnstreek’. In deze overeenkomst staan afspraken over hoe we als gemeenten samen willen werken aan het verbeteren van het woningaanbod. Het doel is om beter aan te sluiten bij wat inwoners nodig hebben. Zo bouwen we samen aan een regio waar iedereen fijn kan wonen.

Wethouder Danny Hendrix (Wonen) onderstreept nog eens het belang van deze samenwerking: ‘We willen allemaal een gemeente waar wonen voor iedereen toegankelijk is. Samen kunnen we dat beter realiseren.”

Samen sterker

Deze samenwerking helpt ook om een sterkere stem te hebben richting het Rijk, de provincie en andere partners. Een mooi voorbeeld is de gezamenlijke aanvraag voor de Flexcity-regeling van het Rijk. Die leverde eind 2024 een bijdrage op van 9,6 miljoen euro voor de Westelijke Mijnstreek. Met dat geld kunnen we samen met de andere gemeenten 300 modulaire woningen sneller bouwen. Én ruimte bieden aan 200 flexwoningen die een nieuwe plek zoeken. Modulaire woningen zijn huizen die in delen (modules) in een fabriek worden gebouwd. Die losse onderdelen worden later op de bouwplaats in elkaar gezet tot een complete woning. Flexwoningen zijn tijdelijke woningen. Ze worden snel geplaatst op plekken waar (tijdelijk) extra woningen nodig zijn.

Naar Actualiteiten voor inwoners

Naar alle actualiteiten


Tevreden over deze pagina?

Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Heb je niet gevonden wat je zocht? Of heb je tips voor ons om deze pagina te verbeteren? Stuur dan een mail naar info@gemeentestein.nl en wij kijken hoe we dit kunnen aanpassen.