Grens langs de Maas weer officieel afgebakend
Vrijdag 4 juli 2025Burgemeester Marion Leurs-Mordang was vandaag aanwezig bij de ceremonie voor het terugplaatsen van de grenspaal bij de kademuur in Maasband. Samen met de gouverneurs Emile Roemer en Jos Lantmeeters van Nederlands en Belgisch Limburg en burgemeester Ralf Terwingen van Maasmechelen werd grenspaal 113 aan de Maasbanderkerkweg onthuld. Hiermee is de grens tussen Nederland en Belgiƫ weer duidelijk en volgens de regels aangegeven. Fanfare Saint Martin uit Stein zorgde voor de muziek, met onder andere het spelen van Limburgse volksliederen.
Project Grensmaas
De afgelopen zeventien jaar moesten door het project Grensmaas, de rivierbeveiliging tussen Maastricht en Roosteren, veel grenspalen worden verwijderd. Dit was nodig om de rivier 350 hectare extra ruimte te geven. Nu deze grote klus van Consortium Grensmaas klaar is, zijn de laatste vijf grenspalen tussen Urmond en Illikhoven teruggeplaatst. Langs de Nederlands-Belgische grens staan sinds 1843 in totaal 400 grenspalen. In dat jaar werden bij het verdrag van Maastricht de definitieve landsgrenzen vastgesteld.
Grenspalen
Langs de Nederlands-Belgische grens staan sinds 1843 in totaal 400 grenspalen. In dat jaar werden bij het Verdrag van Maastricht de definitieve landsgrenzen vastgesteld. Er zijn speciale grenspaalroutes die populair zijn bij wandelaars en fietsers.
Komend weekend staat de Grensklassieker op het programma: een mooie tocht die door vijf landen gaat. Deelnemers vertrekken vanuit Epen, vlakbij het Drielandenpunt in Vaals. Ze fietsen via Belgiƫ en Frankrijk naar Luxemburg en Duitsland, en rijden onderweg een grote ronde om de Ardennen.

Tevreden over deze pagina?
Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Heb je niet gevonden wat je zocht? Of heb je tips voor ons om deze pagina te verbeteren? Stuur dan een mail naar info@gemeentestein.nl en wij kijken hoe we dit kunnen aanpassen.