Warmtenet Zuid-Limburg in stroomversnelling

Donderdag 15 mei 2025

Energie Beheer Nederland, 100 procent eigendom van de Nederlandse Staat, sluit zich aan bij het bestaande initiatief van tien Zuid-Limburgse gemeenten, de Provincie Limburg en Enexis Groep voor een regionaal warmtebedrijf in Zuid-Limburg.

Op donderdag 15 mei werd hiervoor een intentieverklaring ondertekend. Via Warmtenet Zuid-Limburg kunnen naar verwachting in de toekomst tienduizenden woningen en (bedrijfs)gebouwen worden aangesloten op een Warmtenet, gevoed met warmte van het dichtbijgelegen industriepark Chemelot. Op termijn worden de warmtebronnen verder verduurzaamd. Zuid Geleen is in beeld voor de aanleg van het eerste warmtenet van het initiatief.

Warmtenetten kunnen een belangrijke rol spelen in de overgang naar duurzame energie. Ze helpen bijvoorbeeld om te voorkomen dat we het elektriciteitsnet nog verder belasten. Daarnaast gebruiken warmtenetten lokale warmtebronnen, waardoor we minder afhankelijk worden van buitenlandse energie. Tot slot dragen warmtenetten bij aan het behalen van klimaatdoelen. Voor Warmtenet Zuid-Limburg wordt in de komende maanden onderzocht welke structuur het benodigd warmtebedrijf gaat krijgen en welk aandeel elk van de partijen daarin gaat krijgen.

Hoe werkt een warmtenet?

Als een huis is aangesloten op een warmtenet, is een aardgasgestookte cv-ketel niet meer nodig. De warmte komt namelijk via ondergrondse leidingen met warm water het huis binnen. Dit water verwarmt het huis en het tapwater. Koken gebeurt dan elektrisch. Warmtenetten besparen per huishouden veel CO₂-uitstoot ten opzichte van een cv-ketel. Daarnaast moeten ze leiden tot stabiele warmtetarieven. “Ik ben blij dat we starten met Warmtenet Zuid-Limburg, dicht bij de bron van de restwarmte", zegt wethouder Ivo Tillie (energietransitie, Sittard-Geleen). WZL is van de overheid en biedt een goed alternatief voor aardgas. Het belangrijkste is dat warmte betaalbaar blijft voor iedereen. Een warmtenet is een prima oplossing zonder grote aanpassingen aan woningen. Daar teken ik voor.”

Naar verwachting moeten nieuwe warmtenetten vanaf 1 januari 2026 volgens de Wet collectieve warmte (Wcw) in meerderheid in publieke handen zijn. Warmtenet Zuid-Limburg kan een dergelijk publiek warmtebedrijf worden. De Tweede Kamer debatteert vanaf 19 mei over het wetsvoorstel Wcw.

Samen voor betaalbare en duurzame warmte

Marc van Caldenberg, gedeputeerde Provincie Limburg: “Als provincie staan we voor betaalbare, betrouwbare en duurzame warmte voor onze inwoners. Een volledig publiek warmtebedrijf kan sturen op transparante en stabiele tarieven en daarnaast ruimte bieden aan de energiegemeenschappen van bewoners. Ook draagt het bij aan een overgang naar duurzame energie voor de toekomst.
De nieuwe Wet collectieve warmte is wat ons betreft cruciaal voor de verdere ontwikkeling van warmtenetten, zoals deze in Zuid-Limburg. Ik ben blij dat we met alle partijen daar samen de schouders onder zetten!”

Kansen voor warmte van eigen bodem

Herman Exalto, directeur Warmtenetten bij EBN, is een voorstander van verdere uitrol van warmtenetten in de provincie. “Door internationale spanningen en de recente gascrisis moeten we met elkaar nadenken over hoe we minder afhankelijk kunnen worden van het buitenland voor onze warmte. Als Warmtenet Zuid-Limburg ertoe gaat leiden dat er meer warmtenetten met warmtebronnen van eigen bodem worden aangelegd, resulteert dit in een betrouwbare warmtevoorziening voor de aangesloten Zuid-Limburgers.”

Verlichting voor een vol elektriciteitsnet

Enexis wijst op een ander voordeel van warmtenetten: “Door samen collectieve warmtenetten te ontwikkelen op plaatsen waar ze de beste maatschappelijke oplossing bieden, voorkomen we dat we het stroomnet nog verder belasten. Zo houden we de energietransitie haalbaar en betaalbaar.” zegt Bram Gerrist, directeur Enpuls Warmte Infra (onderdeel Enexis Groep).

Foto: Herman Exalto (EBN), Mark Bouw (Enpuls Warmte Infra), gedeputeerde Marc van Caldenberg (Provincie Limburg) en wethouder Ivo Tillie (gemeente Sittard-Geleen, namens de 10 Zuid-Limburgse gemeenten) ondertekenen in Geleen de intentieovereenkomst.

Naar Actualiteiten voor inwoners

Naar alle actualiteiten


Tevreden over deze pagina?

Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Heb je niet gevonden wat je zocht? Of heb je tips voor ons om deze pagina te verbeteren? Stuur dan een mail naar info@gemeentestein.nl en wij kijken hoe we dit kunnen aanpassen.