Verbeteren kwaliteit plantsoenen

Woensdag 8 september 2021

Ook dit jaar weer gaat de Gemeente Stein een aantal plantsoenen verbeteren. Een aantal heesterplantsoenen voldoen namelijk niet meer aan kwaliteit die we voor ogen hebben. De grondverbetering met het duurzame Bokashi krijgt hiermee, na het zien van positieve resultaten, een vervolg. Daarnaast worden ook een aantal dode bomen vervangen.

Een gezonde bodem

Een gezonde bodem vormt de basis voor een betere groei van de beplanting. Daarnaast neemt een goede bodem bij extreme neerslag ook het regenwater beter op en is de grond beter bestand tegen lange periodes van droogte. Dit alles komt ten goede aan de kwaliteit voor de bomen, de bodembedekkers en met name het bodemleven in de plantsoenen. Een goed bodemleven zorgt voor een betere kwaliteit van het groen. Met deze wetenschap hebben we al in het voor- en najaar van 2020 bij een aantal slecht groeiende plantsoenen een laag Bokashi aangebracht. Dit experiment heeft positief uitgepakt. We willen dan ook dit jaar in de te verbeteren plantsoenvakken een laag Bokashi aanbrengen.

Bokashi

Bokashi is het Japanse woord voor ‘gefermenteerd organisch materiaal’ en wordt gemaakt van plantenresten. De plantenresten worden omgezet in voeding voor de bodem. Wormen graven zichzelf naar de Bokashi toe en beginnen hiervan te eten. Een bijkomend voordeel is dat Bokashi de groei van onkruid onderdrukt en de uitdroging van de bodem tegengaat. Het is een organisch en duurzaam materiaal dat bovendien geurloos en onschadelijk voor mens en dier is.

Locaties


Urmond, Berg, Nattenhoven

 • MFC Berg - tegen gevel en strook langs Taxushaag en overhoekje entree
 • Kanaalboulevard 23
 • Graetheidelaan -voor  nr. 60 Gemeenschapshuis
 • Avonturijenpark achterzijde gezondheidscentrum onder boom

Stein

 • Barabarinaplein
 • Gommerswijk rond parkeerplaatsen
 • Speeltuin Dirgelen
 • Ganzeweide rec. 3 Vakken
 • Boom 3632 Heerst-N tussen 131 en 133
 • Boom 2141 Heerst-Z  voor nr. 35 Acer rooien en vervangen
 • Boom 2710 Heerst-C
 • Boom 2751 Heerst-C
 • Boom  2752 Heerst-C
 • Boom 2754 Heerst-C
 • Boom 3667 Heerst-N voor nr. 72
 • Boom 3700  Zwartdriesstraat
 • Boom 7947  Amphaliuspark rooien/vervangen- kers
 • Dellevaetestraat 3 bomen 3946, 3947, 3949

Elsloo

 • Hoek Burg. Eussenstraat/ Koolweg
 • Boomspiegel Aronskelk voor nr. 168
 • Boomspiegel Aronskelk to  nr. 111
 • Mezenhof to nr. 2
 • Charles de Gavrestraat voor nr. 4
 • Ch. De Galoestraat boom 7807 en 7808
 • Eikstraat voor nr. 1
 • Esdoornstraat voor nr. 25
 • Esdoornstraat voor nr. 25 - vervanging boom

Werkwijze

De gemeente Stein gaat halverwege oktober  de bestaande heestervakken leegruimen, spitten en afdekken met een laag Bokashi. In november worden deze vakken opnieuw aangeplant. De gemeente werkt samen met leverancier Leers Infra B.V. uit Heerlen.

Meer informatie

Voor vragen kun je contact opnemen met Guus Kreutzer, coördinator wijkteams. Hij is bereikbaar op telefoonnummer 046-420 30 70 of via guus.kreutzer@gemeentestein.nl.

Naar Actualiteiten voor inwoners

Naar alle actualiteiten


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl je kunt ook bellen naar 046 435 93 93