Fiets langs de nieuwe kunstwerken van de Limburgse Maasroute!

Donderdag 9 juli 2020

In 2019 is de nationale en internationale Maasroute officieel geopend. Hiermee stond de Maas definitief als fietsrivier in de spotlight. De hele Maasroute voert je van de bron in Frankrijk tot aan de zeemonding bij Hoek van Holland. Het mooiste stuk fiets je natuurlijk door Limburg, langs monumentale steden en door indrukwekkende natuur gevormd door mens en Maas. Onderweg neem je rustpauzes bij de 10 kolossale kunstwerken die speciaal zijn ontworpen voor de Limburgse Maasroute en vandaag onthuld werden! En vergeet niet een selfie te maken met de hashtag #maasroutelimburg. Lees alles over deze kunstwerken op de website: www.maasroutelimburg.nl.

De Limburgse Maasroute is middels speciale Landelijke Maasroute-bordjes bewegwijzerd. De route is ongeveer 160 kilometer lang. De route voert in Limburg van Maastricht, dwars door de nieuwe natuur van RivierPark Maasvallei, langs de Maasplassen tot aan Nationaal Park De Maasduinen.

Fietskaart Limburgse Maasroute
Speciaal voor de Limburgse Maasroute is een fietskaart uitgebracht die voor € 2,- verkrijgbaar is via de Limburgse VVV’s of online via www.limburgwinkel.nl. Behalve de Limburgse Maasroute en informatie over de kunstwerken bevat deze kaart ook vijf lokale fietsroutes via het knooppuntensysteem. 

De internationale Maasroute
Vanuit de bron van de Maas in het Franse Langres tot aan de monding in Hoek van Holland loopt de EuroVelo 19, de internationale Maasfietsroute: de Europese Maasfietsroute die goed is voor 1050 kilometer vlak en onbezorgd fietsplezier langs de Maas. De route start vanuit Langres, voert door de Champagne, de Ardennen, en gaat via Luik onze provincie binnen. Hier begint de Limburgse Maasroute waar buitengewoon veel te zien en te doen is. Bij Bergen verlaat de Maasroute Limburg uiteindelijk richting de monding van de Maas in Hoek van Holland en wereldhavenstad Rotterdam. Meer info over dit fietsavontuur is te vinden via www.maasfietsroute.eu.

Meer informatie
Routebureau Noord- en Midden-Limburg en het Routepunt Visit Zuid-Limburg namen het initiatief om het Limburgse Maas-traject verder onder de aandacht te brengen bij de recreatieve fietser. In samenwerking met Patrick Kusters, besloten de Provincie Limburg en tien deelnemende Limburgse Maas-gemeenten extra beleving toe te voegen aan het Limburgse traject. Op de website www.maasroutelimburg.nl is meer informatie te vinden over dit project. De fietskaart is eveneens verkrijgbaar via deze website of via de VVV-vestigingen in Limburg. 

Informatie kunstwerken langs de Maas
Eventjes van de pedalen en in alle rust genieten van de mooie omgeving. Dit was de inspiratie voor de Limburgse kunstenaar Patrick Kusters om tien enorme kunstwerken te creëren langs de Limburgse Maasroute, speciaal voor jou als Maasfietser. Met duurzame, robuuste materialen, zoals hout en staal, vallen de kunstwerken binnen het ‘cradle tot cradle’-principe. Bovendien verwijst elk kunstwerk naar een bijzonder verhaal uit de gemeente waarin je je bevindt. Maar om ze allemaal te bekijken, zul je echt op pad moeten gaan..  

  • In Venray neem je met gemak een extra grote pauze, want je wilt Limburg natuurlijk nog niet verlaten. Deze klapstoelen zijn groot, groter, grootst!
  • Gennep heeft genoeg plek om uit te rusten voor iedereen en het mooie is: waar je ook gaat zitten, iedereen heeft een mooi uitzicht.
  • Een spiritueel moment van rust vind je bij Steyl. Dit kloosterdorp aan de Maas heeft een indrukwekkende religieuze geschiedenis en staat bekend om glas-in-lood.
  • In de gemeente Peel en Maas staan wel zeven kastelen. Neem een royale pauze op deze Koninklijke zetel en voel je even de koning te rijk.
  • In het hart van de Maasvallei ligt Stein. In dit rustgevende kunstwerk zit dan ook een hart verwerkt. Ben jij al verliefd op het uitzicht?
  • Neem plaats op dit drakenzwaard, want je bent in Beesel. Bij inwoners van dit ‘drakendorp’ stroomt drakenbloed door hun aderen…
  • In de gemeente Maasgouw krijgt de Maas alle ruimte en maakt ze flink wat bochten. Daarom neem je hier plaats op een enorm roer.
  • Als je als Maasfietser door een echte fietsgemeente heen fietst, zoals Horst aan de Maas, dan is een supergroot zadel wel toepasselijk.
  • Bij Echt-Susteren fiets je door het smalste stukje Nederland. Een pauze neem je dan ook op een hele smalle, maar gelukkig wel grote stoel.
  • In Sittard-Geleen staat het kunstwerk op een verbindingspunt. Deze twee stoelen zijn daarom met elkaar verbonden. Geniet van elkaars gezelschap en van het mooie uitzicht.

Naar Algemene actualiteiten

Naar alle actualiteiten


Tevreden over deze pagina?

Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Heb je niet gevonden wat je zocht? Of heb je tips voor ons om deze pagina te verbeteren? Stuur dan een mail naar communicatie@gemeentestein.nl en wij kijken hoe we dit kunnen aanpassen.