Plaatsen speelautomaten

Voor het plaatsen van een gok- of kansspelautomaat heb je een aanwezigheidsvergunning nodig. De leverancier van de automaat vraagt die aan, namens de exploitant van de horeca-inrichting. Voor een behendigheidsautomaat, zoals een flipperkast of een videospel, heb je geen vergunning nodig.

Voor het aanvragen van een aanwezigheidsvergunning gelden de volgende voorwaarden:

  • Alleen horecabedrijven met een geldige alcoholwetvergunning kunnen de vergunning aanvragen.
  • Het bedrijf waar je de automaat van huurt is in het bezit van een exploitatievergunning die is afgegeven door de Kansspelautoriteit.
  • Het bedrijf waar je de automaat van huurt is in het bezit van een modeltoelating.
  • Heb je een horecabedrijf? Dan mag je geen andere activiteiten aanbieden, zoals een bowlingcentrum.
  • In de gemeente Stein zijn er maximaal 2 kansspelautomaten toegestaan in een hoogdrempelige inrichting.
  • Heb je de automaat niet gehuurd, maar ben je zelf eigenaar? Dan moet je zelf de exploitatievergunning en modeltoelating voor de automaat aanvragen bij de Kansspelautoriteit.

Als eigenaar van een kansspelautomaat heb je een aantal verantwoordelijkheden. Zo moet je maatregelen treffen om kansspelverslaving te voorkomen. Ook moet je ervoor zorgen dat jouw bezoekers verzekerd zijn van een eerlijk spel in een veilige omgeving. Kijk hiervoor op de website van de Kansspelautoriteit.

Wat moet ik doen?

De vergunning dient te worden aangevraagd via onze digitale vergunningenbalie.
De aanvraag wordt getoetst aan de voorwaarden om een speelautomaat te mogen plaatsen (artikel 30b van de Wet op de kansspelen) en de aard van de inrichting. Op basis van deze toets wordt het besluit genomen om al dan niet de vergunning te verlenen.

Hoelang duurt het?

Je krijgt bericht van ons binnen acht weken na ontvangst van jouw aanvraag.

Wat kost het?

Voor het aanvragen van deze vergunning worden legeskosten in rekening gebracht. Deze zijn terug te vinden in onze legesverordening.


Tevreden over deze pagina?

Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Heb je niet gevonden wat je zocht? Of heb je tips voor ons om deze pagina te verbeteren? Stuur dan een mail naar communicatie@gemeentestein.nl en wij kijken hoe we dit kunnen aanpassen.