Sociaal medische indicatie (SMI)

Wat is SMI?

Ouders kunnen in aanmerking komen voor SMI als ze om sociale en/of medische redenen tijdelijk niet in staat zijn om voor hun kinderen te zorgen. In aanmerking komen gezinnen die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag, bijvoorbeeld omdat maar één van de ouders werkt, terwijl de andere ouder om sociale en/of medische redenen tijdelijk niet in staat is om voor de kinderen te zorgen. Met SMI krijgen kinderen de mogelijkheid een paar dagen per week naar de opvang te gaan. Kinderopvang kan dan een (tijdelijke) oplossing bieden om ouders te ontlasten en/of de ontwikkeling van het kind niet te schaden.

Wie komt hiervoor in aanspraak?

  1. De ouder, woonachtig in de gemeente Stein, die Nederlander is of gelijkgesteld wordt met een Nederland en;
  2. De ouder die geen recht heeft op kinderopvangtoeslag waarbij;
  3. Er sprake is van een zodanige sociaal medische problematiek van de ouder en/of het kind (in de leeftijd van 0 tot 13 jaar, dat zonder die tegemoetkoming een ernstige ontwikkelingsachterstand dreigt te ontstaan).

Bekijk ook de beleidsregels uitvoering SMI (PDF, 13.8 kB). 

Proces

Je kunt via onderstaande button een melding SMI indienen bij de gemeente Stein. Om aanspraak te maken op een tegemoetkoming bij sociaal medische indicatie voert de ouder vervolgens een zogenaamd ‘keukentafelgesprek’ met een klantmanager van het team WMO én Jeugd.

Heb je vragen? Je kunt contact opnemen met de medewerker die jouw aanvraag heeft behandeld. Onze medewerkers zijn van maandag tot en met donderdag bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur, en op vrijdag van 09.00 tot 13.00 uur via telefoonnummer
046-435 93 93.

Vraag Sociaal Medische Indicatie aan

Vul je het formulier liever niet digitaal in? Dan kun je via onderstaande link het formulier downloaden en printen.


Tevreden over deze pagina?

Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Heb je niet gevonden wat je zocht? Of heb je tips voor ons om deze pagina te verbeteren? Stuur dan een mail naar communicatie@gemeentestein.nl en wij kijken hoe we dit kunnen aanpassen.