Steinse Jongeren Adviesraad (SJAR)

SJAR staat voor Steinse Jongeren Adviesraad. Door het oprichten van de SJAR is een belangrijk doel, het betrekken van jongeren bij de samenleving en politiek, behaald.

Stein is de allereerste gemeente van Nederland die door de jongeren(advies)raad gevraagd en ongevraagd advies krijgt over diverse activiteiten/plannen. Wij als leden van de SJAR hopen dan ook dat we samen met jullie, de jongeren, iets kunnen betekenen voor elkaar. We moeten ons laten horen, want onze mening is belangrijk!

SJAR-lid

Als je lid bent van de SJAR, kun je deelnemen aan vergaderingen waarin allerlei onderwerpen worden besproken die jou als jongere in Stein ook echt aangaan. Als voorzitter maak ik de agenda, zorg ik ervoor dat de vergadering goed verloopt en houd ik in de gaten of iedereen zich aan de afspraken houdt. Voorheen werd ieder lid gekoppeld aan iemand uit de gemeenteraad, een zogenaamde coach. Nu is dat anders: als je ergens tegenaan loopt, kun je zelf naar een coach afstappen. Alle coaches hebben hun eigen kwaliteiten, dus op die manier word je gericht geholpen door iemand die er verstand van heeft.

Naast de vergaderingen zijn er ook werkgroepen. Je hebt bijvoorbeeld een groep die de social media van de SJAR bijhoudt en een groep die alles regelt rondom het Jongerenlintje. Tussendoor worden er adviezen geschreven. Op dit moment zijn we bezig met het IJslands preventiemodel. Dat is een interessant concept uit IJsland, om middelengebruik als alcohol, tabak en drugs onder jongeren te voorkomen. Zo wordt gedacht dat verveling bij jongeren kan leiden tot overmatig alcohol- en drugsgebruik. Door de invoer van onder andere de vrijetijdspas is dit gebruik sterk verminderd. De vrijetijdspas kunnen jongeren bijvoorbeeld gebruiken om te sporten of naar de bioscoop te gaan. Dit beleid bleek effectief te zijn in IJsland, dus is volgens ons zeker de moeite waard om te overwegen in Stein.

Meedenken

Wil je zelf meedenken over dit soort onderwerpen? Goed nieuws: we zoeken nieuwe enthousiaste SJAR-leden! Je kunt solliciteren als je tussen de 16 en 25 jaar oud bent en in de gemeente Stein woont. Geloof mij maar: de SJAR is een mooie toevoeging op je cv (en trouwens ook een ideale manier om andere jongeren te leren kennen). Zien we je snel?

Youri Quaedvlieg, 21 jaar, voorzitter van de SJAR

Contact

Voor meer informatie stuur een mail naar steinsejongerenadviesraad@gmail.com.

Logo van SJAR

SJAR-leden

Foto Sjar-lid Youri Quaedvlieg

Youri Quaedvlieg

Voorzitter / 21 jaar

Ik ben sinds 2016 lid van de SJAR en sinds 2020 voorzitter. Hiervoor ben ik ongeveer een jaar secretaris geweest. Ik ben ooit bij de SJAR gegaan zodat ik de mogelijkheid had om iets te kunnen veranderen voor jongeren binnen de Gemeente Stein. Daarnaast zag ik het als een mooie manier om ervaring op te doen. Op dit moment maak ik als voorzitter samen met de secretaris de agenda, begeleid ik het sollicitatieproces en zit ik de vergaderingen voor. Dit geeft mij een extra uitdaging!


Veronique Doré

Secretaris / 21 jaar


Foto Sjar-lid Britt op den Kamp

Britt Op den Kamp

Vicevoorzitter / 25 jaar

Lid vanaf: Even denken… dat zal rond 2013 of 2014 zijn geweest.
Ik ben zesdejaars geneeskunde student, vanaf augustus 2022 afgestudeerd! In de vrije tijd ben ik graag samen met familie en vrienden om gezellige dingen te ondernemen. Ik kook graag en vind het ook leuk om creatief bezig te zijn.

Ik ben aangesloten bij de SJAR omdat ik graag iets wil betekenen voor de jongeren binnen onze gemeente en dit leek mij een uitgelezen kans daarvoor. Daarnaast wil ik ook meer betrokken zijn bij zaken die er binnen onze gemeente spelen en dus eigenlijk invloed hebben op mijzelf als inwoner van de gemeente, want als er niet bekend is wat er speelt, kan er ook geen steentje worden bijgedragen.
Ik wil zorgen dat de stem van de Steinse jongeren wordt verwerkt in de projecten waar de SJAR zich mee bezighoudt, zodat de gemeente voor de jongeren aantrekkelijk blijft en dat zij weten dat er ook naar hen geluisterd wordt.


Foto Sjar-lid Jonne Huiveneers

Jonne Huiveneers

16 jaar

Lid sinds 2021. Ik zit momenteel in mijn 5e jaar vwo op SG Groenewald. Daar ben ik lid van de debatclub. Hier voeren we met enige regelmaat maatschappelijke discussies. Hierdoor krijg ik vanuit verschillende invalshoeken een beeld van de verschillende onderwerpen.
In mijn vrije tijd schaak ik bij DJC Stein en ben ik lid van Stichting JVO. Verder heb ik ook nog een hele tijd gebasketbald bij BC Boemerang in Urmond. Mijn interesse in maatschappelijke thema’s is aangewakkerd door de debatclub op SG Groenewald. Op een gegeven moment wilde ik niet alleen maar over deze problemen debatteren, maar me ook gaan inzetten voor een oplossing. Mijn ambitie is namelijk om ervoor te zorgen dat meer jongeren zich betrokken voelen bij de gemeente.


Foto Sjar-lid Dean Coumans

Dean Coumans

23 jaar 

Lid sinds begin 2018. Ik werk als Cliënt Officer verzekeringsadviseur. Na enkele vergaderingen begin 2018 te hebben bijgewoond kreeg ik al snel het gevoel dat ik iets kon betekenen voor de jongeren in Stein. Op dit moment zit ik in de werkgroep Social media bij de SJAR en probeer ik op deze manier Steinse jongeren te betrekken. Mijn ambitie voor de Steinse jongeren is dat ik wil zorgen dat er meerdere leuke evenementen in Stein worden georganiseerd.


Foto Sjar-lid Nine Houben

Nine Houben

24 jaar

Lid sinds januari 2021. Ik heb de opleiding HBO-Rechten bijna afgerond. Vanaf september 2022 zal ik starten aan de pre-master rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Maastricht. Naar aanleiding van mijn afstudeerstage bij de gemeente Maastricht, werk ik, naast mijn studie, als juridisch medewerker op de afdeling Beleid en Juridische Zaken. Naast werk en school, heb ik een aantal hobby’s. Met veel liefde zorg ik voor mijn plantencollectie en ik spreek graag af met vriendinnen in de stad. Daarnaast hou ik erg van koken en op vakantie gaan. Ik breng graag tijd door met mijn familie in het mooie Stein en ik woon samen met mijn vriend. Anderhalf jaar geleden heb ik mij aangesloten bij de SJAR, omdat ik een bijdrage wilde leveren aan een oplossing voor het woningtekort voor jongeren in Stein. Als inwoner van de gemeente, liep ik zelf tegen dit probleem aan en ik vond dat hier actief een oplossing voor gevonden moest worden. Bij de SJAR wil ik ervoor zorgen dat de verbinding van de jeugd en de gemeente wordt geoptimaliseerd, door de wensen en behoefte van de jongeren actief te betrekken bij de gemeentelijke agenda. Mijn ambitie voor de Steinse jongeren is het creëren van een gemeente, waarin ze zich gehoord en gewaardeerd voelen.


Foto Sjar-li Bas Opgenoorth

Bas Opgenoorth

16 jaar

Officieel lid sinds april 2022. Ik zit in 4 havo van het Bernard Lievegoed College oftewel de Vrijeschool in Maastricht. Op school ben ik voorzitter van de leerlingenraad en MR-lid. Daar wil ik dan ook het geluid van de leerlingen laten horen en de leerlingen zo goed mogelijk vertegenwoordigen. Naast school ben ik trotse eigenaar van mijn eigen videoproductiebedrijf BaszegmaarBas Producties. Met veel passie en liefde maak ik video’s voor bedrijven en gemeentes (waaronder de gemeente Stein) en de meeste video’s presenteer ik zelf ook met de nodige energie. Verder speel ik toneel, zit ik bij de Scouting in Elsloo, ben ik sidekick bij de lokale omroep Bie Os en knuffel ik graag met mijn kat Loekie.

Omdat ik in de toekomst graag politiek journalist wil worden, kijk en luister ik graag alles wat te maken heeft met de politiek. Een van de SJAR-coaches wist hiervan en nodigde me uit om eens te komen kijken bij de Steinse Jongeren AdviesRaad. Nou, om eerlijk te zijn, ik had er nog nooit van gehoord. Nadat ik een vergadering had bijgewoond, besloot ik lid te worden van de SJAR. Het leek me erg leuk om ervoor te zorgen dat jongeren in de gemeente Stein een stem kregen. Want ik heb het idee dat dat helaas veel te weinig gebeurt. Omdat ik in februari 2021 nog maar 14 jaar was en je pas vanaf 16 bij de SJAR mag, heb ik een jaar  als aspirant-lid bij de SJAR gezeten.
En nu zit ik er dus officieel bij. Ik heb dan ook ontzettend veel zin om de jongeren te vertegenwoordigen in de gemeente en de SJAR verder op de kaart te zetten. Heb je iets op te merken of heb je een vraag? Dan kun je die altijd aan mij stellen via Instagram @baszegmaarbas of een van de andere SJAR-leden. 

Ik kijk uit naar mijn eerste SJAR-jaar!


Foto Sjar-lid Timo Nelissen

Timo Nelissen

19 jaar

Een trots SJAR-lid sinds eind 2021. Ik heb me aangesloten bij de SJAR, omdat ik het belangrijk vind dat er meer aandacht voor jongeren komt. Niet alleen in gemeente Stein, maar in heel Nederland. Hier wil ik verandering in brengen. Beginnend in Stein. Daarom zit ik nu in een tussenjaar, om een sociaal-maatschappelijke ondernemer te worden. Zo ben ik onder andere de mede-oprichter van Stichting Jongeren Voor Ouderen (@stichtingjvo op Instagram) en heb ik Nelissen Consulting (eenmanszaak die organisaties ondersteunt in het werven van jongeren) opgericht. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om leuke activiteiten op te zetten voor jongeren via Jong Elsloo (@jong.elsloo op Instagram). Ik droom van een Stein, waar ruimte is voor vreugde en ontwikkeling, voor en door jongeren. Dat jongeren gezellig met vrienden bij leuke activiteiten kunnen aansluiten en makkelijk het initiatief kunnen nemen om zelf een activiteit te organiseren.


Lucas Roest

21 jaar


Foto Sjar-lid Myrthe Helwig

Myrthe Helwig

18 jaar


Tevreden over deze pagina?

Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Heb je niet gevonden wat je zocht? Of heb je tips voor ons om deze pagina te verbeteren? Stuur dan een mail naar communicatie@gemeentestein.nl en wij kijken hoe we dit kunnen aanpassen.

Groepsfoto Sjar 2022