LEADER Zuid-Limburg

Wat hebben Dorpswinkel Ut Bakkes, de Historische Buitenplaats van Kasteel Elsloo en het Kennis- en informatiecentrum Maasvallei Elsloo met elkaar gemeen? Zij zijn mede ontstaan dankzij een subsidie van LEADER Zuid-Limburg.

LEADER is een subsidieprogramma dat het platteland versterkt. De Europese Unie, de Provincie Limburg en de Zuid-Limburgse gemeenten stellen geld beschikbaar voor initiatiefnemers met goede plannen. Zo ook de gemeente Stein.

Dorpswinkel Ut Bakkes is ontstaan toen DOP Maasband een ontmoetingspunt wilde voor bewoners. Het 100 jaar oude bakhuis en een schuur zijn verbouwd en ingericht als bakoven, brasserie en dorpswinkel.

In het centrum van Elsloo komt een Kennis- en informatiecentrum over de Nederlands-Belgische Maasvallei. Met informatie en inspiratie over de geschiedenis, cultuur en het landschap van de Maasvallei, dorpen en inwoners.

Iets verderop zorgt Stichting Het Limburgs Landschap ervoor dat het Kasteelpark Elsloo er straks weer uitziet zoals vroeger. Dat doet de stichting samen met de Parkcommissie, IVN en vrijwilligers.

Meer weten over deze en nieuwe projecten?
Ga naar www.leaderzuidlimburg.nl/projecten

Boek: Maasvallei in een stroomversnelling

Onlangs is het boek  “Maasvallei in een stroomversnelling” Elsloo 1920-1940 van Guus Peters uitgekomen. Dit boek is tot stand gekomen om de ontwikkelingen in een woelige periode weer te geven die een enorme invloed op de streek en de bewoners hebben gehad. Elsloo is hiervoor als voorbeeld genomen. 

Wil je dit unieke boek ook bestellen ? Ga dan naar www.streekmuseumelsloo.nl en vul het formulier in. Lukt het inschrijven helemaal niet, stuur dan een mail naar Guuspeters536@hotmail.com en hij zal je verder helpen. Bekijk ook de video van Stein Lokaal. 

Dit boek kon tot stand komen door bijdrages van LEADER Zuid-Limburg , Nationaal Landschap Zuid-Limburg, Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling, Provincie Limburg, Gemeente Stein, VSB Fonds en het Prins Bernard Cultuurfonds.

Afbeelding ut bakkes project

Afbeelding kennis en informatiecentrum

Afbeelding elsloo leader project zuid limburg

Contact en inschrijven nieuwsbrief 

Heb je vragen over het proces of wil je anderszins dingen inbrengen, dan kun je mailen naar Urmond-oost2030@gemeentestein.nl.


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl je kunt ook bellen naar 046 435 93 93