Leerlingenvervoer

Ieder kind heeft recht op onderwijs, dat past bij zijn situatie. In sommige gevallen is de afstand naar de school groot, of kan het kind wegens zijn/haar handicap niet zelf naar school. Ouders kunnen dan mogelijk een vergoeding krijgen op basis van de Verordening bekostiging leerlingenvervoer.

De vergoeding kan bijvoorbeeld zijn:

  • Een fietsvergoeding per kilometer
  • Een vergoeding voor de kosten voor het openbaar vervoer (eventueel met begeleiding)
  • Een kilometervergoeding voor het zelf halen en brengen van jouw kind
  • Aangepast vervoer met een bus of taxi-(bus)

De verordening gaat uit van de regel dat de verantwoordelijkheid voor het schoolbezoek van de leerling bij de ouders blijft. Ook gaat de verordening uit van betaling van de kosten van het openbaar vervoer.

Aangepast vervoer

Wanneer de leerling door zijn handicap geen gebruik kan maken van het openbaar vervoer, zelfs niet met begeleiding, komt hij in aanmerking voor aangepast vervoer.

Aangepast vervoer is er in verschillende vormen. Denk hierbij aan vervoer door de ouders zelf of bijvoorbeeld vervoer door een taxibusje. Bij de beoordeling van jouw aanvraag zal de gemeente meestal kijken naar de mogelijkheden van het kind, het gezin, de afstand tot de school en de reistijd. De verordening gaat uit van een hulpmiddel voor het zo zelfstandig mogelijk reizen door de leerling. Om dit te kunnen volgen en aan te moedigen kan de aanvraag met de ouders worden besproken en een persoonlijk vervoersontwikkelplan voor de leerling worden opgesteld.

Voor sommige scholen kan het mogelijk zijn dat je een eigen bijdrage in het leerlingenvervoer dient te betalen. Probeer altijd eerst na te gaan of jouw kind geen recht heeft op een andere vergoeding, zoals de ov-jaarkaart.

Meer info? 

Aanvraag leerlingenvervoer


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl.

Foto van bus als sfeerimpressie