Kunst, cultuur & recreatie

Met trots presenteren we het nieuwe kunst- en cultuurbeleid!

Het afgelopen jaar werkten wij samen met inwoners, kunstenaars, betrokken culturele verenigingen en organisaties aan een nieuw kunst- en cultuurbeleid. De gemeente Stein gaat de komende vier jaar fors meer investeren in kunst- en cultuur. Weten wat we gaan doen? Bekijk hieronder het kunst- en cultuurbeleid:

Bekijk het kunst-en cultuurbeleid

Bekijk de uitvoeringsagenda

Bekijk de bijlagen

Maak het mee

Afgelopen najaar hebben ruim 100 mensen uit het culturele veld in gemeente Stein meegedacht over het nieuwe kunst- en cultuurbeleid.
Dankzij de meedenksessies, trends en ontwikkelingen, de ondersteuning van een klankbordgroep van vrijwilligers en professionals (die actief zijn in het culturele veld in Stein) hebben we keuzes gemaakt voor het kunst- en cultuurbeleid ‘Maak het mee’!

Doelen

Ons nieuwe beleid is gericht op het versterken van wie wij zijn en het zichtbaar maken van wat onzichtbaar is. We willen de cultuur en kunst van Stein op de kaart zetten en ons verenigingsleven sterker maken. Met ons beleid geven we een duidelijke richting voor organisaties op het gebied van kunst en cultuur en benadrukken we het belang van samenwerking en verantwoordelijkheid. We zetten daarvoor in op drie duidelijke doelen:

  1. Een sterke basis: Over het zichtbaar maken van onze kunst- en cultuur met bijvoorbeeld een cultuurkaart, een cultuurcoach en cultuurcafés.
  2. Bron van cultuur: Over het zichtbaar maken van ons rijke culturele erfgoed. Ons unieke bandkeramiek verleden zo’n 7000 jaar geleden, onze streektaal en ons rijke immaterieel erfgoed zoals gewoonten, tradities en verhalen over wie we zijn en hoe wij leven.
  3. Cultuur dichtbij: Over het toegankelijk maken van kunst- en cultuur voor iedereen. Te beginnen bij talentontwikkeling van jonge kinderen in de voorschoolse opvang, het onderwijs en bij verenigingen.

Met deze doelen geven we richting aan de toekomst van het nieuwe kunst- en cultuurbeleid voor de gemeente Stein. We hebben geen einddatum vastgesteld. Wel willen we elke vier jaar opnieuw naar deze doelen kijken. In de uitvoeringsagenda omschrijven we per doel de aanpak en projecten voor de komende vier jaar.