Openstelling kasteelruïne Stein

Datum

Zondag 14 juli 2024 13:00 uur - 17:00 uur

Locatie

Stichting Het Limburgs Landschap - Kasteelruïne Stein

Website: https://www.limburgs-landschap.nl/

Op de zondagen 14 juli, 4 augustus en 18 augustus, en ook op de Open Monumentendag op zondag 15 september is de kasteelruïne van Stein opengesteld voor publiek, van 13.00 tot 17.00 uur. De kasteelgidsen van Stichting Het Limburgs Landschap nemen u graag mee in de geschiedenis van het kasteel en haar bewoners!

Binnen Stein neemt de kasteelruïne een speciale plaats in. In vroegere tijden was het een belangrijke burcht waar tal van hoog-adellijke families hun residentie hadden. In de loop der eeuwen is de hoofdburcht uitgebouwd en is het kasteel tot grote bloei gekomen. Echter; in de 18e eeuw is het kasteel vervallen tot een ruïne. Luikse families hebben in de 19e eeuw het nieuwe kasteel en koetshuis gebouwd, omringd door een romantisch landschapspark.
Het stralend middelpunt bleef natuurlijk de kasteelruïne. De tijd dat de ruïne onderdeel uitmaakte van het klooster van de Missionarissen van het Heilig Hart, is een belangrijke periode in de meer recente geschiedenis.

Nieuwsgierig geworden? Het Limburgs Landschap heet u van harte welkom op de open dagen. De toegang is gratis, maar een vrije gift wordt op prijs gesteld. De ingekomen gelden komen altijd weer ten gunste van Kasteelruïne Stein.

Op de Open Dagen kan de jeugd meedoen aan het Kasteelproject Ridderslag. Heb je er ooit over gedroomd om Ridder of Jonkvrouw te worden? Vanaf dit jaar is dat mogelijk op de kasteelruïne van Stein. Maar om Ridder of Jonkvrouw te worden moet je wel wat voor doen! Ridder Arnold van Steyn zal je hierbij helpen. Wanneer je ridderlijke moed hebt getoond en voldoende opdrachten hebt gedaan, dan is je opleiding tot Ridder of Jonkvrouw afgerond. Je moet nog wel de eed afleggen en blijk geven dat je trouw bent aan Ridder Arnold, Heer van Steyn. Ook krijg je een echt diploma waaruit blijkt dat je tot Ridder of Jonkvrouw van Steyn bent geslagen. Natuurlijk wordt je naam in het boek van de “Ridders en Jonkvrouwen van Kasteel Steyn” bijgeschreven!
Het opdrachtenboekje (36 pagina’s) is te koop op de kasteelruïne. De nieuwe Ridders en Jonkvrouwen ontvangen ook een leuk presentje!

N.B.: Rondleidingen voor groepen vanaf 10 personen kunnen aangevraagd worden via het mailadres: kasteelruinestein@outlook.com. Kosten bedragen € 7,50 per persoon


Tevreden over deze pagina?

Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Heb je niet gevonden wat je zocht? Of heb je tips voor ons om deze pagina te verbeteren? Stuur dan een mail naar communicatie@gemeentestein.nl en wij kijken hoe we dit kunnen aanpassen.