Fietsen of wandelen langs de kleine monumenten in Stein

Datum

Maandag 1 april 2024 08:00 uur - zaterdag 31 augustus 2024 20:00 uur

Locatie

Stichting Kleine Monumenten Stein - Gemeente Stein

Website: https://kleinemonumentenstein.nl/

De gemeente Stein is rijk aan kleine monumenten. Van kapelletjes en kruisen tot kunstwerken en Stolpersteine, deze stille getuigen van ons verleden vertellen elk hun eigen verhaal. De Stichting Kleine Monumenten Stein zet zich in voor het behoud van deze pareltjes en nodigt u van harte uit om ze te ontdekken.

Meer dan 145 kleine monumenten
verspreid over de kernen Catsop, Elsloo, Meers, Stein, Berg en Urmond. Intieme kapelletjes zoals de Mariakapel in Urmond of de Kapel Maria in de Nood in Stein bieden een moment van rust en bezinning. Kruisen, zoals het Kruis van Catsop of het Kruis Molenweg in Urmond, markeren belangrijke punten in het landschap.

Stolpersteine
In de straten van Stein vindt u ook 9 Stolpersteine. Het is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, bestaande uit over geheel Europa verspreide monumentjes ter herinnering aan de slachtoffers van het nationaal-socialisme rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Stolpersteine worden daarvoor in de stoep geplaatst voor de laatste vrij gekozen woning van de slachtoffers.

QR-codes voor meer informatie
Bijna alle monumenten zijn voorzien van een informatieplaatje. De stichting heeft onlangs QR-codes toegevoegd aan deze plaatjes. Door deze code te scannen met uw smartphone krijgt u direct toegang tot uitgebreide informatie over het betreffende monument, via de website van Stichting Kleine Monumenten. Zij zorgen er onder andere voor dat deze informatie zo actueel mogelijk blijft.

Ontdek de verhalen
Wandel of fiets langs de vele kleine monumenten en laat u verrassen door de schoonheid en diversiteit van deze erfgoedpareltjes. Stichting Kleine Monumenten doet er alles aan om deze monumenten in goede conditie te houden, zodat iedereen meer over de geschiedenis van Stein en de mensen die hier leefden te weten kan komen.

Uw fiets- en wandeltocht is meteen een waardering aan de vrijwilligers die het gehele jaar zorgdragen voor het onderhoud.

Ga op pad en geniet van een unieke beleving!
Tip:
• Via de website is een kaartje te vinden die de Stolpersteine in kaart brengt en u meteen langs diversen andere monumenten leidt. https://kleinemonumentenstein.nl/monumenten/stolpersteine
• Combineer uw tocht met een bezoek aan een van de mooie natuurgebieden in Stein.
• Deel uw ervaringen op sociale media met #kleinemonumentenStein.

Stichting Kleine Monumenten Stein
• Website: https://kleinemonumentenstein.nl/
Laat u verrassen door de kleine monumenten van Stein!


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl je kunt ook bellen naar 046 435 93 93