Dementie

Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Aangezien we steeds ouder worden, stijgt dit aantal in 2040 naar verwachting naar 550.000. Dat betekent dat meer inwoners én organisaties in onze gemeente te maken gaan krijgen met dementie. Daarom streeft de gemeente Stein ernaar een dementievriendelijke gemeente te worden. Dat doen we samen met ondernemers, zorgaanbieders, inwoners en vrijwilligersorganisaties. Want in Stein moet iedereen kunnen meedoen!

Wereld Alzheimer Dag

Op maandag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Helaas zijn er dit jaar vanwege Corona geen bijeenkomsten. Daarom besteedt de gemeente Stein dit jaar samen met de gemeenten Beek en Sittard-Geleen op een andere manier aandacht aan dit thema. Vanaf 20 september start een reeks live radio-interviews met ervaringsdeskundigen en professionals. Er wordt onder meer gesproken met een mantelzorger, een dochter van een alzheimerpatiënt en een zorgvrijwilliger.

Luister mee!

De interviews worden vanaf 20 september elke zondagmorgen rond 10.30 uur live uitgezonden in het radioprogramma Forum op Zondag via de regionale Streekomroep ‘Bie Os’. De uitzendingen zijn op 20 en 27 september, 4, 11, 18 en 25 oktober. Na afloop kunnen luisteraars direct terecht bij een casemanager. Het telefoonnummer wordt tijdens de uitzending vermeld.

Je kunt de uitzendingen terugluisteren op: https://www.bieos-omroep.nl/radio-terugluisteren.

Het doel van deze interviews en de aandacht die het met zich meebrengt, is het bespreekbaar maken van dementie. Hierbij spelen het herkennen van symptomen, het daadwerkelijk erkennen van dementie en vervolgens weten hoe te handelen een belangrijke rol. Hierdoor maken we dementie in de samenleving bespreekbaar. Dit sluit aan bij een van de vijf pijlers om een dementie vriendelijke gemeente te worden.

Wat is dementie?

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen. Dementie zorgt ervoor dat de hersenen informatie niet meer goed verwerken. Het gevolg is dat het lichaam en de geest achteruitgaan. Er zijn ruim 50 soorten dementie. Meer informatie? Kijk eens op www.dementie.nl

Rol huisarts

Vermoed je beginnende dementie, bij iemand in jouw omgeving of jezelf? Maak dan een afspraak met jouw huisarts. Deze is de eerste schakel bij persoonlijke vragen over (beginnende)  dementie. Ook kan de huisarts, als dat nodig is, een casemanager dementie 'toewijzen'.

Dementievriendelijke gemeente Stein

De gemeente Stein wil een samenleving die op een ondersteunende manier omgaat met dementie en ruimte biedt voor inwoners met dementie zodat zij onderdeel blijven van onze maatschappij. Ook staan wij klaar voor naasten en mantelzorgers van inwoners met dementie door gepaste ondersteuning te bieden, bijvoorbeeld door onze mantelzorgconsulente Pia Bronckhorst van Steunpunt Mantelzorg Zuid.

Om de gemeente Stein dementievriendelijk te maken is alle hulp welkom. Inwoners, ondernemers of zorgaanbieders die zich willen inzetten voor een dementievriendelijke gemeente Stein zijn van harte welkom! Kijk voor meer informatie op https://www.samendementievriendelijk.nl

Informatie en contact

Er is ontzettend veel informatie te vinden over dementie, enkele voorbeelden hiervan zijn:

 


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl.