Dementie

Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Aangezien we steeds ouder worden, stijgt dit aantal in 2040 naar verwachting naar 550.000. Dat betekent dat meer inwoners én organisaties in onze gemeente te maken gaan krijgen met dementie. Daarom streeft de gemeente Stein ernaar een dementievriendelijke gemeente te worden. Dat doen we samen met ondernemers, zorgaanbieders, inwoners en vrijwilligersorganisaties. Want in Stein moet iedereen kunnen meedoen!

Wereld Alzheimer Dag

Op woensdag 21 september (Wereld Alzheimer Dag) is de beleefmiddag ‘samen op pad’ in het Fortunastadion. Tussen 16:00 en 19:00 uur valt er vanalles te beleven rondom leven met dementie (waaronder Alzheimer). Bovendien vieren we dan het 12,5 jarig jubileum van Hulp bij Dementie Westelijke Mijnstreek.

Interactieve middag

Het belooft een interactieve middag te worden voor mensen met (beginnende) geheugen -problemen, hun naasten en andere belangstellenden rondom het thema dementie uit de Westelijke Mijnstreek. U gaat deze middag ‘samen op pad’. Wat dacht u van een workshop stoelyoga of bewegen? Of een lezing ‘je bent zelf het medicijn’ van Kay Deckers? Wilt u samen herinneringen ophalen bij Football memories?. Ook kunt u meer informatie krijgen over het ‘Fietsen alle jaren’-riksja-project en vakantiemogelijkheden. Wist u dat er veel organisaties zijn die u kunnen helpen bij het prettig wonen en samen op pad gaan ondanks dementie? Hulp bij Dementie, Steunpunt Mantelzorg en Centrum voor Levensvragen zijn slechts een greep van de organisaties die aanwezig zijn bij de beleefmiddag. Kortom, een middag met lezingen, workshops en informatie. Voor ieder wat wils!
Je bent van harte welkom om tussen 16:00 uur en 19:00 uur langs te komen. Sommige workshops/lezingen zijn op vaste tijden, bij de informatiemarkt kun je altijd binnenlopen. Een week voor de beleefmiddag maken we het tijdschema bekend.

Deelname

De beleefmiddag is gratis. Wel vragen we jou om je aan te melden, zodat we weten hoeveel personen komen. Ook ontvang je dan een week van tevoren het tijdschema van de workshops.

Aanmelden

Meld je aan aan voor de beleefmiddag. Als digitaal aanmelden niet lukt, kun je ook bellen naar 046-4571130.

Locatie

Fortunastadion Milaanstraat 120 in Sittard

Contact

Neem bij vragen contact op via telefoonnummer 046-4571130. We helpen je graag!

Wat is dementie?

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen. Dementie zorgt ervoor dat de hersenen informatie niet meer goed verwerken. Het gevolg is dat het lichaam en de geest achteruitgaan. Er zijn ruim 50 soorten dementie. Meer informatie? Kijk eens op www.dementie.nl

Rol huisarts

Vermoed je beginnende dementie, bij iemand in jouw omgeving of jezelf? Maak dan een afspraak met jouw huisarts. Deze is de eerste schakel bij persoonlijke vragen over (beginnende)  dementie. Ook kan de huisarts, als dat nodig is, een casemanager dementie 'toewijzen'.

Dementievriendelijke gemeente Stein

De gemeente Stein wil een samenleving die op een ondersteunende manier omgaat met dementie en ruimte biedt voor inwoners met dementie zodat zij onderdeel blijven van onze maatschappij. Ook staan wij klaar voor naasten en mantelzorgers van inwoners met dementie door gepaste ondersteuning te bieden, bijvoorbeeld door onze mantelzorgconsulente Pia Bronckhorst van Steunpunt Mantelzorg Zuid.

Om de gemeente Stein dementievriendelijk te maken is alle hulp welkom. Inwoners, ondernemers of zorgaanbieders die zich willen inzetten voor een dementievriendelijke gemeente Stein zijn van harte welkom! Kijk voor meer informatie op https://www.samendementievriendelijk.nl

Informatie en contact

Er is ontzettend veel informatie te vinden over dementie, enkele voorbeelden hiervan zijn:

 


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl je kunt ook bellen naar 046 435 93 93