Dementie

Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Aangezien we steeds ouder worden, stijgt dit aantal in 2040 naar verwachting naar 550.000. Dat betekent dat meer inwoners én organisaties in onze gemeente te maken gaan krijgen met dementie. Daarom streeft de gemeente Stein ernaar een dementievriendelijke gemeente te worden. Dat doen we samen met ondernemers, zorgaanbieders, inwoners en vrijwilligersorganisaties. Want in Stein moet iedereen kunnen meedoen!

Wereld Alzheimer Dag 2023

Op vrijdag 22 september (Wereld Alzheimer Dag) is de beleefmiddag ‘Zin om samen aan tafel te gaan’ bij Nonke Buusjke in Schinveld.  Tussen 12.00 en 15.00 uur kun je in dit prachtig museumdorp in het groen beleven hoe het werken en leven rond 1950 geleefd werd.  Hier vind je oude ambachten, de boerderij, streekproducten en is er veel  te zien, te beleven en te proeven.

Beleefmiddag

Het belooft een interactieve middag te worden voor mensen met (beginnende) geheugenproblemen, hun naasten en andere belangstellenden rondom het thema dementie mede uit de regio Westelijke Mijnstreek. Je bent van harte welkom om de oude ambachten, de boerderij, streekproducten en andere leuke activiteiten te zien, beleven en te proeven. Je bent van harte welkom om samen aan tafel te gaan voor een kop koffie/thee en heerlijk versgebakken vlaai.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden voor dit uitje door het invullen van dit formulier. Heb je hulp nodig bij het invullen, dan kun je contact opnemen met Henk Derks via 06- 27 45 14 61 of Diane Kil 06 - 48 61 60 04.

Locatie

Stichting Nonke Buusjke
Heringsweg 5a, 6451 BP Schinveld

Contact

Neem bij vragen contact op met Henk Derks via 06- 27 45 14 61 of Diane Kil 06 - 48 61 60 04.

Wat is dementie?

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen. Dementie zorgt ervoor dat de hersenen informatie niet meer goed verwerken. Het gevolg is dat het lichaam en de geest achteruitgaan. Er zijn ruim 50 soorten dementie. Meer informatie? Kijk eens op www.dementie.nl.  

Rol huisarts

Vermoed je beginnende dementie, bij iemand in jouw omgeving of jezelf? Maak dan een afspraak met jouw huisarts. Deze is de eerste schakel bij persoonlijke vragen over (beginnende)  dementie. Ook kan de huisarts, als dat nodig is, een casemanager dementie 'toewijzen'.

Dementievriendelijke gemeente Stein

De gemeente Stein wil een samenleving die op een ondersteunende manier omgaat met dementie en ruimte biedt voor inwoners met dementie zodat zij onderdeel blijven van onze maatschappij. Ook staan wij klaar voor naasten en mantelzorgers van inwoners met dementie door gepaste ondersteuning te bieden, bijvoorbeeld door onze mantelzorgconsulente Pia Bronckhorst van Steunpunt Mantelzorg Zuid.

Om de gemeente Stein dementievriendelijk te maken is alle hulp welkom. Inwoners, ondernemers of zorgaanbieders die zich willen inzetten voor een dementievriendelijke gemeente Stein zijn van harte welkom! Kijk voor meer informatie op de pagina samen dementie vriendelijk.


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl je kunt ook bellen naar 046 435 93 93