Op bezoek bij echtpaar Soeteman

Vrijdag 10 maart 2023

Het echtpaar Soeteman zit er ontspannen en vrolijk bij in hun nieuwe woning in Elsloo. Dat was een jaar geleden wel anders toen ze hoorden dat ze moesten verhuizen. Het nieuws sloeg in als een bom. Weg uit hun geliefde woning in Nieuwdorp omdat deze wordt gesloopt. Een half jaar later verhuisden ze naar Elsloo waar ze zich inmiddels thuis voelen.

De heer Soeteman (70 jaar) afkomstig uit Nuth en mevrouw Soeteman (75 jaar) geboren en getogen Steindenaar wonen al hun hele leven in Stein. Toen ze in februari 2022 hoorden dat ze moesten verhuizen sloeg de paniek toe. ”Ik was er helemaal kapot van” zegt mevrouw Soeteman. “Je staat voor het blok en dan moet je gaan beginnen met opruimen,” zegt ze. “En nu denk ik, was het maar tien jaar eerder geweest.” Meneer Soeteman vult aan: “De woningen zijn van 1956 en slecht geïsoleerd.”

“Nieuwdorp verandert en is niet meer de wijk van vroeger. Er moest iets gebeuren en dat wisten we ook.”

Tegen de verhuizing zagen ze wel op. Mevrouw Soeteman heeft namelijk twee passies. Zo verzamelt ze aardewerk van Petrus Regout en heeft ze meer dan 300 boeken over koningshuizen. Met het inpakken van het aardewerk is ze wel zes weken bezig geweest. Tijdens het uitzoeken en opruimen is ze op een stapel borden gaan zitten, de zeven mooiste ook nog… Die hebben het helaas niet overleefd. Gelukkig kregen ze veel hulp van vrienden en kennissen van de schutterij. “Ik heb nog nooit zo leuk verhuisd als die dag.“ zegt mevrouw Soeteman. Op de zeven borden na is er niets kapotgegaan.

Ze hebben drie woningen in Stein bekeken en uiteindelijk kozen ze voor een eengezinswoning in Elsloo aan de Vunderkestraat. Eerst schrokken ze van de nieuwe huurprijs. Van 359 euro naar 648 euro, dat was wel een groot verschil. De vorige woning had geen centrale verwarming en daardoor een lage huurprijs.  “Claudia Merx van Zaam Wonen heeft dat fantastisch opgelost,” zegt mevrouw Soeteman. Zo regelde ze de huurtoeslag voor de nieuwe woning en zelfs van het oude huis bleken ze nog recht op een jaar huurtoeslag te hebben. “Met dat bedrag én de verhuiskostenvergoeding kwam er ineens veel geld binnen. Maar er ging ook een heel bedrag weer de deur uit,” vertelt ze. Zo hadden ze net genoeg om de nieuwe keuken uit te breiden. Gelukkig konden alle gordijnen mee naar het nieuwe huis. De reservegordijnen had ze achtergelaten in het oude huis om het bewoonbaar te laten uitzien. Ook daar kregen ze een vergoeding voor. “Ik kan me niet voorstellen dat de mensen niet tevreden zijn. De wijze waarop we geholpen zijn van begin tot eind was fantastisch."

“Het is niet leuk, de boodschap kwam hard aan, maar de begeleiding is super geweest. Als we een vraag hadden hoefden we maar te bellen.”

“Achteraf gezien hadden we eerder moeten verhuizen,” zegt meneer Soeteman. “Vanwege het wooncomfort en de energielasten”. Alles bij elkaar opgeteld zijn ze nu goedkoper uit dan in hun vorige woning. Over de communicatie rondom de plannen in Nieuwdorp zegt meneer Soeteman: “Het is belangrijk dat je openstaat voor een gesprek. Een verhaal heeft twee kanten. Het is belangrijk om te luisteren naar het verhaal. De buurt blijft de buurt niet. Die verandert hoe dan ook."

Verzameling aardewerk Soeteman

Foto: een kleine greep uit de verzameling aardewerk van mevrouw Soeteman

Naar Actualiteiten wijkactieprogramma Nieuwdorp

Naar alle actualiteiten


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl je kunt ook bellen naar 046 435 93 93