ACT Interventieteam controleert op illegale prostitutie

Dinsdag 27 mei 2025

Het ACT! Interventieteam heeft vorige week in Zuid-Limburg controles gedaan naar illegale prostitutie. Ze deden dit samen met andere organisaties, zoals de Marechaussee, de Vreemdelingenpolitie, het Leger des Heils en twee ACT! Interventieteams uit de regio's Westelijke Mijnstreek en Maastricht-Heuvelland.

Doel van de controles is onder meer om seksuele uitbuiting tegen te gaan. De toezichthouders bekeken in beide regio’s online advertenties en websites. In de gemeente Sittard-Geleen werden twee panden bezocht, omdat er aanwijzingen waren voor illegale prostitutie. Ook werd een overtreding van de Opiumwet vastgesteld. In één van de panden lagen meerdere gascilinders met lachgas. Dit is strafbaar, en de politie heeft het lachgas meegenomen.

Mogelijke uitbuiting aangetroffen

Burgemeester Hans Verheijen: “Tijdens de controle bleek al snel dat er sprake was van misstanden. Bij een van de panden beheerde de sekswerker haar agenda niet zelf. Voor het welzijn van de sekswerkers was het Leger des Heils aanwezig om de juiste hulp en nazorg te bieden. Ook vonden we verschillende simkaarten voor mobiele telefoons. Tevens troffen onze toezichthouders in een pand meerdere lachgascilinders aan. Dit is strafbaar en wordt gezien als een overtreding van de Opiumwet. De politie heeft het lachgas in beslag genomen. Ik ga mij nu beraden over verdere vervolgstappen die wij als gemeente kunnen nemen.”

Samenwerking tegen uitbuiting

De gemeenten in Zuid-Limburg werken al jaren samen met verschillende veiligheidspartners om mensenhandel en seksuele uitbuiting tegen te gaan. De controles maken deel uit van deze gezamenlijke, bredere aanpak om kwetsbare personen te beschermen tegen uitbuiting en misstanden op tijd te ontdekken.

Burgemeester Hans Verheijen: “Door deze controles krijgen we meer zicht op de problematiek in Zuid-Limburg. We proberen illegale prostitutie tegen te gaan. Daarnaast bieden we mogelijke slachtoffers van uitbuiting de kans om eruit te stappen. Sekswerkers zijn vaak mensen die in een kwetsbare positie zitten en uit nood in deze sector terecht zijn gekomen. Het resultaat van deze controles toont opnieuw aan hoe belangrijk het is dat we hiermee doorgaan."

Let op signalen van mensenhandel

De toezichthouders roepen inwoners op om alert te zijn op signalen van mensenhandel of illegale prostitutie. Mogelijke signalen zijn:

  • Iemand verandert plotseling van uiterlijk of kleding
  • Angstig of onderdanig gedrag
  • Iemand heeft twee telefoons bij zich
  • Vermijdt medische hulp bij problemen
  • Heeft weinig tot geen contact meer met familie of vrienden

Deze signalen betekenen niet altijd dat er iets mis is, maar samen kunnen ze wijzen op uitbuiting. Inwoners die iets verdachts zien, kunnen dit melden bij de politie via 0800 - 7000 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem.

Informatie

Meer informatie over mensenhandel kun je lezen op de pagina Comensha.

Naar Actualiteiten voor inwoners

Naar alle actualiteiten


Tevreden over deze pagina?

Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Heb je niet gevonden wat je zocht? Of heb je tips voor ons om deze pagina te verbeteren? Stuur dan een mail naar info@gemeentestein.nl en wij kijken hoe we dit kunnen aanpassen.