Acties tegen de Aziatische tijgermug

Dinsdag 16 april 2024

De Aziatische tijgermug komt van nature niet voor in Nederland, maar verschijnt sinds 2005 regelmatig op verschillende plekken in ons land. Vorig jaar werd de tijgermug in Stein aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wil voorkomen dat de tijgermug zich verder verspreidt of vestigt en neemt maatregelen bij elke vondst.

Wat doet de NVWA?

De NVWA wil ervoor zorgen dat de tijgermug verdwijnt. De organisatie werkt hierbij samen met ongediertebestrijder Anticimex. Zij verwijderen stilstaand water waar muggen op af komen. Als dit niet kan, behandelen ze het water met een middel dat muggenlarven doodt. Dit middel is ongevaarlijk voor mensen en andere dieren. Half april starten deze acties. Na enkele weken wordt er opnieuw gekeken. Ook plaatsen ze muggenvallen op verschillende locaties in de omgeving om een beeld te krijgen of de bestrijding werkt. Als ze tijgermuggen vinden, dan zal de bestrijding vaker dit seizoen plaatsvinden.

Wat kun je zelf doen?

De tijgermug legt eitjes op plekken met een beetje water zoals bloempotten, emmers, dakgoten en regentonnen. Ze leggen de eitjes op de wand van die objecten of net boven het wateroppervlak. Grote wateroppervlakten zoals sloten, kanalen en plassen zijn geen geschikte broedplaats voor de tijgermug.

Hoe herken je de tijgermug?

Zo herkent u de tijgermug

Tips tegen de tijgermug

Tips tijgermuggen 2024

Meer informatie

Op de website van NVWA lees je meer informatie over de tijgermug en wat je moet doen als je deze vindt. Zo zorgen we er samen voor dat deze mug zich niet verder verspreidt en vestigt in Stein.

Foto tijgermug: Anders Lindström

Naar Actualiteiten voor inwoners

Naar alle actualiteiten


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl je kunt ook bellen naar 046 435 93 93