Veranderingen in het ophalen van afval

Woensdag 21 december 2022

Een mooie toekomst vraagt dat we besparen op grondstoffen. Om dit te bereiken moeten we met z'n allen goed ons afval scheiden. Veel afval kan hergebruikt worden voor nieuwe producten. Dit geldt niet voor restafval, dat kan niet gerecycled worden. Als we afval beter scheiden, blijft er minder restafval over.

Om het scheiden van afval te stimuleren verandert vanaf 1 januari 2023 hoe vaak RWM jouw afval ophaalt. 

  • PMD (plastic zakken): 1 keer per 2 weken
  • Restafval (containers 240 liter & 40 liter): 1 keer per 4 weken

Het volgende wijzigt niet:

  • GFT: 1 keer per 2 weken
  • Oud papier: 1 keer per 4 weken

Gebruik je een afvalpas voor de ondergrondse containers of de gele betaalzakken? Dan verandert er voor jou niets. Ook het aantal keer  dat jouw gft-afval en oud papier opgehaald wordt, verandert niet.

Uitzondering

Voor medisch afval, luiers en incontinentiematerialen wordt een uitzondering gemaakt. Vraag hiervoor een afvalpas aan via de RWM-app of door te bellen naar 046 210 01 20. Met deze afvalpas kun je de ondergrondse restafvalcontainers gebruiken. Voor het gebruik van de ondergrondse containers betaal je een vast bedrag per gebruik van de container.

Hoe zorg je voor minder restafval? 

Door goed je afval te scheiden behaal je vaak al veel winst. Goed scheiden is niet altijd even makkelijk, want welk afval hoort waar? In de afvalscheidingswijzer vind je met gemak de juiste bak.

Ook RWM heeft een aantal tips voor je, hier lees je hoe je jouw hoeveelheid restafval kunt verminderen.

Waarom is deze verandering belangrijk?

De verandering is het gevolg van het Regionaal Uitvoeringsplan 'Van Afval Naar Grondstof' van de gemeenten Stein, Beek en Sittard-Geleen. Het doel van het uitvoeringsplan is om zo veel mogelijk grondstoffen uit het afval te halen. PMD kan, net als gft en oud papier,
gebruikt worden als grondstof voor nieuwe producten. Restafval kan niet gerecycled worden. Als we afval beter scheiden, blijft er minder restafval over.

Veel gestelde vragen

We kunnen ons voorstellen dat deze veranderingen vragen bij je oproepen. RWM heeft de antwoorden op de meest gestelde vragen onder elkaar gezet. Deze kun je hier lezen.

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met RWM:

  • Telefoonnummer: 046 210 01 20
  • E-mail: kcc@rwm.nl

Naar Actualiteiten voor inwoners

Naar alle actualiteiten


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl je kunt ook bellen naar 046 435 93 93