Energie besparen? Tocht verminderen en warmte vasthouden

Woensdag 11 mei 2022

Het verlagen van je energierekening kan een flinke opgave zijn. We helpen je graag op weg met een aantal praktische tips. In dit artikel leggen we uit hoe je tocht vermindert en warmte beter vasthoudt. Daarmee breng je je gasverbruik omlaag en het comfort in je woning omhoog. Daarnaast geeft de gemeente tijdelijk €90,- cadeau bij een bestelling van minimaal €100,- bij de WoonWijzerWinkel!

Tocht verminderen

Tocht kan je woning op verschillende plekken ‘binnendringen’, bijvoorbeeld door kieren en naden in de woning. Dit kan gebeuren op zichtbare plekken, bijvoorbeeld bij de voor- of achterdeur of de brievenbus in de voordeur. Maar er kunnen ook kieren of naden zijn op onopvallende plekken, zoals op zolder of in de kelder.

Tocht kun je verminderen door bijvoorbeeld tochtbanden aan deuren te bevestigen of door een brievenbus met borstels aan te brengen. Meer informatie over het opsporen en het bestrijden van tocht vind je op Milieucentraal.nl

Tip: Frisse lucht is ook belangrijk voor je. Als je naden en kieren goed dicht hebt gemaakt kun je de woning gecontroleerd ventileren. Bijvoorbeeld door een raam open te zetten of door ventilatieroosters te gebruiken.

Warmte vasthouden

Naast het bestrijden van tocht kun je ook de warmte beter vasthouden in je woning. Bijvoorbeeld door (tussen)deuren goed te sluiten, zodat de warmte beter in de ruimte blijft. Vergeet je wel eens de tussendeur te sluiten? Gebruik dan een deurdranger om je deur automatisch te sluiten.

Heb je radiatoren die tegen een buitenmuur aan staan? Door radiatorfolie achter de radiatoren te plaatsen zorg je ervoor dat er minder warmte ontsnapt via de buitenmuur naar buiten. De folie weerkaatst de warmte terug de ruimte in.

Tip: Woon je in een huurwoning? Breng de radiatorfolie dan aan met magneetjes. Zo kun je de folie makkelijk weghalen bij het verhuizen.

€90 cadeau op energiebesparende producten en/of een adviesgesprek

Tochtbanden, brievenbussen met borstels, radiatorfolie en deurdrangers zijn te bestellen bij de WoonWijzerWinkel. De gemeente geeft tijdelijk €90,- cadeau bij een bestelling van minimaal €100,- bij de WoonWijzerWinkel! Kijk voor meer informatie en het aanvragen op www.woonwijzerwinkel.nl/stein.

Naar Actualiteiten voor inwoners

Naar alle actualiteiten

Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl.