Statement van de 16 Zuid-Limburgse burgemeesters

Vrijdag 5 november 2021

“Het aantal coronabesmettingen in Nederland loopt weer op. Afgelopen dinsdag kondigden demissionair minister-president Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge daarom al passende maatregelen aan. Met name de toenemende druk in de zorg maakt dat deze maatregelen nodig zijn. Als 16 Zuid-Limburgse burgemeesters nemen we deze situatie natuurlijk heel serieus. We overleggen samen over wat er, kijkend ook naar de cijfers in Zuid-Limburg, nodig is.

Zorg onder druk

Het aantal positief geteste mensen is in Zuid-Limburg hoog. Ruim 20% van de mensen die zich laat testen, is daadwerkelijk besmet met het coronavirus. Hoge besmettingsaantallen leiden tot problemen in de zorg. Er is een tekort aan zorgmedewerkers en vanwege de eerdere drukte en overbelasting is het ziekteverzuim in de zorg hoog. Daarnaast is er een tekort aan bedden waardoor op dit moment ook de reguliere zorg weer onder druk komt te staan. Naast de door de Rijksoverheid getroffen maatregelen wordt er uiteraard ook nadrukkelijk gekeken naar andere oplossingen om de zorg verder op te schalen.

Evenementen

We blijven in Zuid-Limburg de landelijke lijn volgen. Dat betekent dat we, tot nader order van de Rijksoverheid, geen aanvullende maatregelen treffen en dus ook geen (grootschalige) evenementen verbieden. Echter voelen wij wel de morele druk en de enorme spanning die zit op de situatie in Zuid-Limburg en de dringende noodzaak om de zorg te ontlasten. Dat vraagt echter om landelijke kaders. We gaan zelf met onze evenementorganisatoren in overleg omdat het nauwgezet opvolgen van de maatregelen van de Rijksoverheid ook van belang is en er wellicht ook maatwerk mogelijk is. Verder blijven we als burgemeesters samen kijken naar wat er op ons af komt en blijven we daarover met elkaar in gesprek.”

Naar Actualiteiten voor inwoners

Naar alle actualiteiten


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl je kunt ook bellen naar 046 435 93 93