Stolpersteine

Donderdag 28 oktober 2021

Op woensdag 3 november a.s. worden twee opvallende messing ‘straatstenen’ tussen de reguliere bestrating in de stoep voor het pand aan de Bergstraat 8 in Urmond gelegd. Deze Stolpersteine markeren de deportatie van vader en dochter Claessen in 1943. Voor elk van hen een steen.

Het leggen van de twee Stolpersteine is een gezamenlijk initiatief van Stichting Ultraloop, Groenewald en de gemeente Stein. Historicus Harry Strijkers heeft de uitwerking van dit idee verder voor zijn rekening genomen.

Levende herinnering

De sinds 1992 gemaakte Stolpersteine staan symbool voor het levend houden van de herinnering aan de slachtoffers van het nationaal-socialisme rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog. De messing Stolpersteine worden daarvoor in de stoep geplaatst voor de laatste (vrij gekozen) woning van de slachtoffers. In Nederland liggen ruim zevenduizend Stolpersteine ter nagedachtenis aan gedeporteerde slachtoffers en daar komen jaarlijks honderden nieuwe bij.

‘Het is een heftige boodschap’, zegt historicus Harry Strijkers, ‘maar dat is juist de bedoeling van kunstenaar Gunter Demnig die de Stolpersteine ofwel struikelstenen heeft bedacht.’ Deze stenen laten voorbijgangers letterlijk en figuurlijk stil staan bij hetgeen zich op deze locatie in het verleden heeft afgespeeld.

Programma

  • Opening ceremonie - burgemeester Leurs-Mordang
  • Plaatsen van de twee Stolpersteine
  • Bloemen leggen door aanwezigen
  • Voordracht gedicht - Harry Strijkers
  • Muzikale opluistering
  • Datum: woensdag 3 november a.s.

Aanvang ceremonie: 14.00 uur
Locatie: Bergstraat 8, Urmond

Iedereen is welkom om aanwezig te zijn bij de ceremonie. Wij vragen aanwezigen om zelf een bloem mee te brengen, om deze bij de Stolpersteine achter te kunnen laten ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Naar Algemene actualiteiten

Naar alle actualiteiten


Tevreden over deze pagina?

Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Heb je niet gevonden wat je zocht? Of heb je tips voor ons om deze pagina te verbeteren? Stuur dan een mail naar communicatie@gemeentestein.nl en wij kijken hoe we dit kunnen aanpassen.