Blijf van onze gemeenten af!

Woensdag 27 januari 2021

De 31 burgemeesters in Limburg en gouverneur Theo Bovens hebben in een open brief opgeroepen te stoppen met de zinloze rellen van de afgelopen dagen. Ook steken ze in de open brief alle gedupeerden van de rellen en alle hulpverleners een hart onder de riem. De burgemeesters en de gouverneur geven in de brief aan veel vertrouwen te hebben in al die inwoners van Limburg die de afgelopen dagen hebben laten zien en horen dat ze de rellen afkeuren.

Blijf van onze gemeenten af, blijf van onze inwoners af, blijf van ons gezamenlijke en andermans eigendommen af

De beelden doen pijn! Het went nooit om rellen, vernielingen, opstootjes en geweld te zien, maar juist in deze moeilijke tijden, juist nu, raken de beelden ons nog dieper in ons hart. In een tijd dat al onze aandacht uitgaat naar de bestrijding van het virus en de gevolgen van de crisis die corona veroorzaakt, kijken we vol ergernis, ongeloof en onbegrip naar de beelden van de rellen.  

Ook wij voelen de pijn, de ergernis en datzelfde onbegrip die alle inwoners van Limburg voelen bij die heftige beelden van relschoppers die persoonlijke eigendommen vernielen. Die hulpverleners intimideren en zelfs aanvallen. Die journalisten het werken onmogelijk maken. Die winkels plunderen. Dat is niets minder dan het bestelen van ondernemers die het in deze tijd tóch al zo moeilijk hebben. En we voelen ook de pijn omdat ons gezamenlijk bezit in de openbare ruimte wordt gekaapt en wordt vernield.
Dat moet stoppen. Nu. Het zijn immers ónze gemeenschappen, ónze gemeenten, ónze burgers, ónze hulpverleners, ónze ondernemers en het is ónze samenleving waar we zo ontzettend trots op zijn.

Dit zinloze geweld willen we niet accepteren; daar leggen we ons niet bij neer. Binnen de wettelijke bevoegdheden die wij alleen, of samen met andere bevoegde instanties hebben, doen wij er alles aan om deze aantasting van onze steden en dorpen te stoppen. We spreken gezamenlijk ons groot vertrouwen en grote dank uit in de politie, in toezichthouders op straat, in het openbaar vervoer, in zorgmedewerkers en brandweerlieden, in iedereen die zich uit de naad werkt om onze gemeentes veilig te houden en de burgers te helpen.

We hebben het voorrecht elke dag opnieuw de functie van burgermoeder en burgervader uit te mogen oefenen in onze prachtige provincie Limburg. Daarbij hoort ook opkomen voor vrijheid en vrije meningsuiting. Protesteren tegen corona-maatregelen kan en mag, maar mét afspraken die gezondheid en veiligheid waarborgen. Met vrije meningsuiting hebben rellen niks, maar dan ook helemaal niks te maken.  

We staan daarnaast als burgemeesters ook gezamenlijk aan de lat om ervoor te zorgen dat onze burgers, onze inwoners, een veilig bestaan kunnen hebben. Vanuit onze verantwoordelijkheid voor openbare orde en veiligheid, en voor de bestrijding van ernstige infectieziektes, dienen wij maatregelen te nemen en die te handhaven. Om daarmee een veilige en gezonde situatie te bevorderen. En dat zullen we ook blijven doen. Voor IEDEREEN, waar je ook staat, wat je ook vindt.  

Elke dag opnieuw is het welzijn van onze inwoners, de bescherming van hun levens en levenssferen, hun ontwikkelingsmogelijkheden en vrijheden, kortom: hun wel en wee, onze zorg. Samen met velen die werkzaam zijn voor de publieke zaak, in de hulpverlening, het handhaven van orde en gezag, het onderwijs, de essentiële dienstverlening, voeren wij die taak met grote passie uit. We houden van onze gemeente en van onze inwoners. Dat is géén cliché, geen holle frase.

Daarom spreken wij óók ons vertrouwen uit in u, inwoners van Limburg. Want u heeft in talloze reacties naar ons en naar elkaar de boodschap afgegeven dat u de rellen beu bent. Wellicht bent u familie of buurtgenoot van relschoppers of van meelopers. Spreek hun daarop aan en laat horen dat u dit gedrag afkeurt.

We zijn trots op onze gemeenten, onze burgers. En juist die trots op Limburg maakt dat we willen uitroepen: blijf van onze gemeenten, blijf van onze inwoners, blijf van ons gezamenlijk eigendom af. Laten we al onze energie juist richten om saamhorigheid, op gezamenlijke bestrijding van het virus en op de vele dingen die we allemaal kunnen ondernemen, Laten we solidair zijn met degenen die door de rellen zijn getroffen, en met degenen die deze rellen bestrijden. En laten we elkaar bemoedigen en verlichten, waar we kunnen, en waar dat nodig is.


De Limburgse burgemeesters

Beek, Christine van Basten-Boddin
Beekdaelen, Eric Geurts
Beesel, Bob Vostermans
Bergen, Manon Pelzer
Brunssum, Wilma van der Rijt-van der Kruis
Eijsden-Margraten, Dieudonné Akkermans
Echt-Susteren, Jos Hessels
Gennep, Hans Teunissen
Gulpen-Wittem, Nicole Ramaekers-Rutjens
Heerlen, Roel Wever
Horst aan de Maas, Ryan Palmen
Kerkrade, Petra Dassen-Housen
Landgraaf, Raymond Vlecken
Leudal, Désirée Schmalschläger
Maasgouw, Stef Strous
Maastricht, Annemarie Penn-te Strake
Meerssen, Mirjam Clermonts-Aretz
Mook en Middelaar, Willem Gradisen
Nederweert, Birgit op de Laak
Peel en Maas, Wilma Delissen-van Tongerlo
Roerdalen, Monique de Boer-Beerta
Roermond, Rianne Donders-de Leest
Simpelveld, Richard de Boer
Sittard-Geleen, Hans Verheijen
Stein, Marion Leurs-Mordang
Vaals, Harry Leunessen
Valkenburg aan de Geul, Jan Schrijen
Venlo, Antoin Scholten
Venray, Luc Winants
Voerendaal, Wil Houben
Weert, Ina Leppink-Schuitema

en de
Gouverneur van Limburg, Theo Bovens

Naar Actualiteiten voor inwoners

Naar alle actualiteiten


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl je kunt ook bellen naar 046 435 93 93