Buurtbemiddeling in coronatijd

Maandag 7 december 2020

Door de maatregelen vanwege het coronavirus zijn veel mensen, jong en oud, meer thuis dan normaal. Er kunnen daardoor extra irritaties tussen buren ontstaan. Aanbellen bij de buren is in corona-tijd niet altijd een optie.

Hieronder een aantal tips met betrekking tot buurtbemiddeling in corona-tijd.

Wacht af

Wacht bij geluidsoverlast eerst even af. Vind je het na een half uur nóg vervelend? Dan is de kans groot dat het geluid niet zal wennen. Je kunt besluiten voor deze keer je ogen of oren te sluiten, omdat je eigenlijk nooit problemen hebt met de buren.

Scherm je af

Als je overlast leefgeluiden ervaart van je buren: probeer dan jezelf af te schermen. Ga een wandelingetje maken als de buurkinderen teveel geluid maken of zet je eigen radio aan als je er last van hebt dat je de buren hoort lopen of praten.

Koekje van eigen deeg? Niet zo slim

Houdt de overlast aan? Reageer dan niet door bijvoorbeeld met de bezem tegen het plafond te bonken of je radio zelf keihard aan te zetten. Je kiest dan de aanval om het conflict te beslechten met het risico dat je buren ook in de aanval gaan. Daarmee is het probleem niet opgelost. Wacht daarom niet te lang om contact met je buren op te nemen en doe dit als je zelf rustig bent. Stel je vriendelijk op, dan is de kans veel groter dat je buren meewerken.

Brief in de brievenbus doen

Vanwege de corona is het wellicht niet wenselijk of mogelijk persoonlijk in gesprek te gaan met de buren. Als alternatief kun je daarom ook besluiten om een brief in de brievenbus te doen. Let daarbij op de toon waarop je iets schrijft. Het kan zijn dat je buren zich niet bewust zijn van de overlast die ze bezorgen. Maak geen verwijten, maar schrijf bijvoorbeeld waar je behoefte aan hebt en hou het zoveel mogelijk bij de actuele feiten. Noem vooral ook de gevolgen die de situatie voor jou heeft. Door te vertellen wat er zo lastig is, kunnen de buren je beter begrijpen. Dat maakt de kans groter dat ze willen meedenken in oplossingen.

Om te voorkomen dat je buren last hebben van jou, hebben we de volgende tips:

Als je weet dat je een klus gaat doen die geluidsoverlast kan veroorzaken, laat dit dan de buren weten (schrijf een briefje of stuur een appje) zodat ze weten hoe lang het duurt. En houd rekening met thuiswerkende buren. Realiseer je dat geluiden van dichtslaande deuren, harde muziek, blaffende hond, draaiende wasmachine of de trap oprennen meestal voor de buren net zo hard te horen zijn.

Hou hier, waar mogelijk, rekening mee:

Kleine aanpassingen in je gedrag zoals: zachtjes lopen op de trap, zachtjes met de deuren, sloffen aan in huis, viltjes onder de meubels, koptelefoon op in plaats van de boxen gebruiken, deurdrangers.

Je kunt in ieder geval telefoonnummers uitwisselen en elkaar uitnodigen even te bellen als je overlast ervaart.

Buurtbemiddeling en contactgegevens

Als bovenstaande tips niet helpen: bel Buurtbemiddeling.

Bij Buurtbemiddeling treden getrainde vrijwilligers op als bemiddelaar tussen buren om zo samen tot een oplossing te komen. Vanwege het coronavirus is het nu niet vanzelfsprekend dat bemiddelaars bij jou en je buren op huisbezoek komen. Buurtbemiddeling is telefonisch bereikbaar om samen te bekijken wat in jouw situatie helpend kan zijn. En aantal bemiddelaars zijn speciaal getraind in  telefonische bemiddeling. Buurtbemiddeling kan tips geven hoe je het beste met de situatie kan omgaan en biedt een luisterend oor. Dat lucht vaak al op.

Buurtbemiddeling is bereikbaar op telefoonnummer 06-22968998 en per e-mail via buurtbemiddeling@piw.nl. Meer informatie vind je op www.buurtbemiddeling-wm.nl.

Heb jij tips voor Buurtbemiddeling?

Misschien heb je zelf nog een ander goed voorstel om irritaties tussen buren onderling te voorkomen of weg te nemen. En misschien spreek je uit ervaring.

Wij nodigen je uit om dit met ons te delen door te mailen naar buurtbemiddeling@piw.nl. Wie weet is dit misschien nog een gouden tip!

Voor nog meer nuttige informatie over dit onderwerp, kun je kijken op www.problemenmetjeburen.nl.

Naar Algemene actualiteiten

Naar alle actualiteiten


Tevreden over deze pagina?

Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Heb je niet gevonden wat je zocht? Of heb je tips voor ons om deze pagina te verbeteren? Stuur dan een mail naar communicatie@gemeentestein.nl en wij kijken hoe we dit kunnen aanpassen.