Rijbewijs

U vraagt een rijbewijs of vernieuwing ervan persoonlijk aan bij de gemeente. Maak daarvoor een afspraak. U kunt uw rijbewijs 5 werkdagen na de aanvraag persoonlijk op afspraak ophalen. U betaalt de kosten bij de aanvraag.

Bezorging

Sinds 2 januari 2018 is het mogelijk om uw rijbewijs te laten bezorgen op elk adres in Nederland. Dit kan van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 uur - 22:00 uur. De kosten bedragen €13,50 per document. De bezorging wordt uitgevoerd door Dynasure. Voor meer informatie hierover neemt u contact met ons op via 046-4359393.

Rijbewijs aanvragen

Rijbewijs afhalen

Meenemen

  • Bij eerste aanvraag of vermissing: een geldig paspoort, geldige identiteitskaart of geldig verblijfsdocument
  • Bij vernieuwing (verlenging): het rijbewijs dat u al heeft, als deze niet meer geldig is neem dan ook een geldig paspoort, geldige identiteitskaart of geldig verblijfsdocument mee
  • Een pasfoto. Let op de eisen
  • Geld of een bankpas. U betaalt meteen bij de aanvraag

Kosten

Soort aanvraag Prijs 2017 Prijs 2018
Rijbewijs € 39,11 € 39,45
Rijbewijs (spoed) € 73,09 € 73,55

Geldigheid

Soort rijbewijs Geldig
Volwassenen jonger dan 65 jaar 10 jaar, keuring niet nodig
Volwassenen tussen 65 en 75 jaar Geldig tot 75ste verjaardag, keuring niet nodig
Volwassenen tussen 70 en 75 jaar 5 jaar, keuring bij verloop rijbewijs
Volwassenen van 75 jaar en ouder Maximaal 5 jaar, keuring verplicht, gezondheidsverklaring nodig
Rijbewijs C, D, E 5 jaar, keuring verplicht

Hoe lang duurt de aanvraag?

  • U kunt uw rijbewijs persoonlijk na 5 werkdagen op afspraak afhalen op het gemeentehuis.
  • Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag vanaf 9.00 uur op afspraak afhalen. Is de spoedaanvraag na 14.00 uur gedaan, dan kunt u het rijbewijs na 2 werkdagen op afspraak  afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra

Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs laat u meteen een verklaring van vermissing opmaken bij de gemeente. Dit is gratis

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Jongeren van 17 jaar kunnen hun rijbewijs halen. Maar tot hun 18e jaar moeten jongeren rijden onder begeleiding van een coach. Als ouder kunt u coach van uw kind worden. U moet minimaal 1 en mag maximaal 5 coaches laten registreren. De begeleiders ontvangen een begeleiderspas. Deze pas vraagt u aan bij de RDW. Dit dient u te regelen voordat de jongere het rijbewijs aanvraagt.

Gezondheidsverklaring

In een aantal gevallen heeft u een Gezondheidsverklaring nodig. Bijvoorbeeld als u 75 jaar of ouder bent of een beperking heeft die van invloed is op uw rijvaardigheid of als u een rijbewijs aanvraagt voor een extra categorie (vrachtwagen, bus of motor). Bij de gemeente Stein is alleen de Gezondheidsverklaring voor 75plussers verkrijgbaar.

Voorkom fraude met een kopie van uw rijbewijs

Geef nooit zomaar uw rijbewijs af. Als iemand een kopie wil maken, vraag dan altijd waarom dit nodig is. Geeft u een kopie af? Lees wat u kunt doen om fraude met uw identiteitsbewijs te voorkomen.

Bekijk ook