Rijbewijs aanvragen

Voor de aanvraag van een (nieuw) rijbewijs maak je altijd vooraf een afspraak. Als je bij de aanvraag je e-mailadres doorgeeft, sturen we je een e-mail als het rijbewijs klaar is. Je betaalt het rijbewijs bij de aanvraag en je kunt je rijbewijs persoonlijk na 6 werkdagen afhalen op het gemeentehuis.

Let op! Een pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn. 

Rijbewijs aanvragen

Meenemen

  • Bij eerste aanvraag of vermissing: een geldig paspoort, geldige identiteitskaart of geldig verblijfsdocument
  • Heb je een vermissing gemeld bij de politie, neem dan het verkregen bewijs mee naar de afspraak.
  • Bij vernieuwing (verlenging): het rijbewijs dat je al hebt, als deze niet meer geldig is neem dan ook een geldig paspoort, geldige identiteitskaart of geldig verblijfsdocument mee
  • Een recente/goed gelijkende pasfoto. Maximaal 6 maanden oud. Let op de eisen.
  • Geld of een bankpas. Je betaalt meteen bij de aanvraag

Kosten

Soort aanvraag Prijs 2022
Rijbewijs € 41,60
Rijbewijs (spoed) € 79,20

Geldigheid

De ingangsdatum van de geldigheid van het rijbewijs is de datum van aanvraag bij de gemeente. Dit is ook het geval als de ontvangen brief afkomstig is van de RDW.

Soort rijbewijs Geldig
Volwassenen jonger dan 65 jaar 10 jaar, keuring niet nodig
Volwassenen tussen 65 en 75 jaar Geldig tot 75ste verjaardag,
keuring niet nodig
Volwassenen tussen 70 en 75 jaar 5 jaar, keuring bij verloop rijbewijs
Volwassenen van 75 jaar en ouder Maximaal 5 jaar, keuring verplicht, gezondheidsverklaring nodig
Rijbewijs C, D, E 5 jaar, keuring verplicht

Spoedaanvraag rijbewijs

Heb je je rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als je het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt, kun je het de volgende werkdag vanaf 9.00 uur op afspraak afhalen. Is de spoedaanvraag na 14.00 uur gedaan, dan kun je het rijbewijs na 2 werkdagen op afspraak afhalen. Voor een spoedaanvraag betaal je extra.

Let op: Als er bij het maken van een online afspraak voor een spoedaanvraag geen tijd meer beschikbaar is, neem dan telefonisch contact op met de gemeente Stein.

Richtlijn Vakbekwaamheid (Code 95)

Code 95 betekent dat de rijbewijshouder geschikt bevonden (vakbekwaam) is om beroepsmatig bepaalde voertuigen te besturen. Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs die achter een rijbewijscategorie is geplaatst. Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijscategorie C, C1, D en D1 noodzakelijk is.

Chauffeurs die zijn geboren voor 1 juli 1955 hebben automatisch de code 95 gekregen voor de duur van het rijbewijs. Dit op basis van hun leeftijd. De Europese Commissie vindt dat het automatisch geven van de code 95 niet mag. De Nederlandse overheid moet dit terugdraaien. Hiervoor is een wetswijziging doorgevoerd, die in gaat per 1 december 2020. 

Alle rijbewijshouders met een C en/of D rijbewijs geboren voor 1 juli 1955 met een nu nog geldige code 95, ontvangen een brief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In de brief staat wat de chauffeur moet doen om de code 95 op het rijbewijs te behouden. Actuele informatie is ook te vinden op de website van Rijksoverheid.

Wat moet je doen als je deze brief hebt ontvangen?

Rijbewijshouder is geen beroepschauffeur
1. De code 95 op het rijbewijs verloopt voor 1 december 2020. De rijbewijshouder hoeft geen nieuw rijbewijs aan te vragen.
2. De code 95 verloopt na 1 december 2020. De rijbewijshouder moet een nieuw rijbewijs aanvragen tussen 1 december 2020 en 1 januari 2021.

Rijbewijshouder is een beroepschauffeur
De rijbewijshouder moet zijn Vakbekwaamheid behalen voor 1 december 2020. Een nieuw rijbewijs aanvragen is nog niet nodig.

Kwijt of gestolen

Meld dit direct online via www.rdw.nl. Het rijbewijs is dan direct ongeldig. Nadat de melding is geregistreerd stuurt de RDW een schriftelijke bevestiging. Voor het online melden van verlies, diefstal of misbruik van het rijbewijs is een DigiD nodig. Nog geen DigiD? Vraag dan eerst DigiD aan.


Bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs kun je ook meteen een verklaring van vermissing laten opmaken bij de gemeente. Hier is geen DigiD voor nodig. Dit is gratis.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Jongeren van 17 jaar kunnen hun rijbewijs halen. Maar tot hun 18e jaar moeten jongeren rijden onder begeleiding van een coach. Als ouder kun je coach van je kind worden. Je moet minimaal 1 en mag maximaal 5 coaches laten registreren. De begeleiders ontvangen een begeleiderspas. Deze pas vraag je aan bij de RDW. Dit dien je te regelen voordat de jongere het rijbewijs aanvraagt.

Gezondheidsverklaring

In een aantal gevallen heb je een Gezondheidsverklaring nodig. Bijvoorbeeld als je 75 jaar of ouder bent of een beperking hebt die van invloed is op je rijvaardigheid of als je een rijbewijs aanvraagt voor een extra categorie (vrachtwagen, bus of motor). Bij de gemeente Stein is alleen de Gezondheidsverklaring voor 75plussers verkrijgbaar.

Voorkom fraude met een kopie van je rijbewijs

Geef nooit zomaar je rijbewijs af. Als iemand een kopie wil maken, vraag dan altijd waarom dit nodig is. Geef je een kopie af? Lees wat je kunt doen om fraude met je identiteitsbewijs te voorkomen.

Bekijk ook


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl.