Rijbewijs aanvragen

Aanvraag rijbewijs altijd op afspraak

Voor de aanvraag van een rijbewijs maak je altijd vooraf een afspraak. Als je bij de aanvraag je e-mailadres doorgeeft, sturen we je een e-mail als het rijbewijs klaar is. Je betaalt het rijbewijs bij de aanvraag. Lees goed wat je allemaal mee moet nemen bij de afspraak.

Afspraak aanvragen rijbewijs

Je kunt ook telefonisch een afspraak maken, 046 - 435 93 93.

Meenemen

  • Bij eerste aanvraag of vermissing: een geldig paspoort, geldige identiteitskaart of geldig verblijfsdocument
  • Heb je een vermissing gemeld bij de politie, neem dan het verkregen bewijs mee naar de afspraak.
  • Bij vernieuwing (verlenging): het rijbewijs dat je al hebt, als deze niet meer geldig is neem dan ook een geldig paspoort, geldige identiteitskaart of geldig verblijfsdocument mee
  • Een recente/goed gelijkende pasfoto. Maximaal 6 maanden oud. Let op de eisen.
  • Geld of een bankpas. Je betaalt meteen bij de aanvraag

Kosten

Soort aanvraag Prijs 2023
Rijbewijs € 44,65
Rijbewijs (spoed) € 78,75
Omwisseling rijbewijs € 44,65

Geldigheid

De ingangsdatum van de geldigheid van het rijbewijs is de datum van aanvraag bij de gemeente. Dit is ook het geval als de ontvangen brief afkomstig is van de RDW.

Soort rijbewijs Geldig
Volwassenen jonger dan 65 jaar 10 jaar, keuring niet nodig
Volwassenen tussen 65 en 75 jaar Geldig tot 75ste verjaardag,
keuring niet nodig
Volwassenen tussen 70 en 75 jaar 5 jaar, keuring bij verloop rijbewijs
Volwassenen van 75 jaar en ouder Maximaal 5 jaar, keuring verplicht, gezondheidsverklaring nodig
Rijbewijs C, D, E 5 jaar, keuring verplicht

Hoe lang duurt de aanvraag

  • Na 6 werkdagen kun je jouw rijbewijs persoonlijk afhalen op het gemeentehuis.
  • Je rijbewijs dient te worden afgehaald binnen de wettelijke termijn van 3 maanden. Haal je het document niet binnen die periode af, dan wordt het vernietigd.
  • Heb je je rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als je het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt, kun je het de volgende werkdag vanaf 9.00 uur op afspraak afhalen. Is de spoedaanvraag na 14.00 uur gedaan, dan kun je het rijbewijs na 2 werkdagen op afspraak afhalen. Voor een spoedaanvraag betaal je extra.

Let op! Als er bij het maken van een online afspraak voor een spoedaanvraag geen tijd meer beschikbaar is, neem dan telefonisch contact op met de gemeente Stein, 046 - 435 93 93.

Rijbewijs kwijt of gestolen

Ben je jouw rijbewijs kwijt of is het gestolen, meld dit direct online via www.rdw.nl. Het rijbewijs is dan direct ongeldig. Nadat de melding is geregistreerd stuurt de RDW een schriftelijke bevestiging. Voor het online melden van verlies, diefstal of misbruik van het rijbewijs is een geldig DigiD nodig.

Bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs kun je ook meteen een verklaring van vermissing laten opmaken bij de gemeente. Hier is geen DigiD voor nodig. Dit is gratis.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Jongeren van 17 jaar kunnen hun rijbewijs halen. Maar tot hun 18e jaar moeten jongeren rijden onder begeleiding van een coach. Als ouder kun je coach van je kind worden. Je moet minimaal 1 en mag maximaal 5 coaches laten registreren. De begeleiders ontvangen een begeleiderspas. Deze begeleiderspas vraag je aan bij de RDW. Dit dien je te regelen voordat de jongere het rijbewijs aanvraagt.

Gezondheidsverklaring

In een aantal gevallen heb je een Gezondheidsverklaring nodig. Bijvoorbeeld als je 75 jaar of ouder bent of een beperking hebt die van invloed is op je rijvaardigheid of als je een rijbewijs aanvraagt voor een extra categorie (vrachtwagen, bus of motor). Bij de gemeente Stein is alleen de Gezondheidsverklaring voor 75plussers verkrijgbaar.

Voorkom fraude met een kopie van je rijbewijs

Geef nooit zomaar je rijbewijs af. Als iemand een kopie wil maken, vraag dan altijd waarom dit nodig is. Geef je een kopie af? Lees wat je kunt doen om fraude met je identiteitsbewijs te voorkomen.

Meer informatie op de website van RDW


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl je kunt ook bellen naar 046 435 93 93