Rijbewijs

Je vraagt een rijbewijs of vernieuwing ervan persoonlijk aan bij de gemeente. Maak daarvoor een afspraak. Je kunt je rijbewijs 5 werkdagen na de aanvraag persoonlijk ophalen. Je betaalt de kosten bij de aanvraag.

Vanaf 2-1-2019 is het mogelijk om je aangevraagde rijbewijs zonder afspraak af te halen tijdens de openingstijden van de balies. Daarnaast kan afhalen op maandag, dinsdag en donderdag tussen 13:15 - 16:00 uur ook nog op afspraak. Voor het aanvragen moet altijd een afspraak worden gemaakt.

Bezorging

Sinds 2 januari 2018 is het mogelijk om je rijbewijs te laten bezorgen op elk adres in Nederland. Dit kan van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 uur - 22:00 uur. De kosten bedragen €13,50 per document. De bezorging wordt uitgevoerd door Dynasure. Voor meer informatie hierover neem je contact met ons op via 046-4359393.

Rijbewijs aanvragen

Rijbewijs afhalen

Meenemen

  • Bij eerste aanvraag of vermissing: een geldig paspoort, geldige identiteitskaart of geldig verblijfsdocument
  • Heb je een vermissing gemeld bij de politie, neem dan het verkregen bewijs mee naar de afspraak.
  • Bij vernieuwing (verlenging): het rijbewijs dat je al hebt, als deze niet meer geldig is neem dan ook een geldig paspoort, geldige identiteitskaart of geldig verblijfsdocument mee
  • Een pasfoto. Let op de eisen
  • Geld of een bankpas. Je betaalt meteen bij de aanvraag

Kosten

Soort aanvraag Prijs 2018
Rijbewijs € 39,45
Rijbewijs (spoed) € 73,55

Geldigheid

Soort rijbewijs Geldig
Volwassenen jonger dan 65 jaar 10 jaar, keuring niet nodig
Volwassenen tussen 65 en 75 jaar Geldig tot 75ste verjaardag, keuring niet nodig
Volwassenen tussen 70 en 75 jaar 5 jaar, keuring bij verloop rijbewijs
Volwassenen van 75 jaar en ouder Maximaal 5 jaar, keuring verplicht, gezondheidsverklaring nodig
Rijbewijs C, D, E 5 jaar, keuring verplicht

Hoe lang duurt de aanvraag?

  • Je kunt je rijbewijs persoonlijk na 5 werkdagen op afspraak afhalen op het gemeentehuis.
  • Heb je je rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als je het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt, kun je het de volgende werkdag vanaf 9.00 uur op afspraak afhalen. Is de spoedaanvraag na 14.00 uur gedaan, dan kun je het rijbewijs na 2 werkdagen op afspraak afhalen. Voor een spoedaanvraag betaal je extra.

Kwijt of gestolen

Is je rijbewijs kwijt of gestolen? Bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs laat je meteen een verklaring van vermissing opmaken bij de gemeente. Dit is gratis.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Jongeren van 17 jaar kunnen hun rijbewijs halen. Maar tot hun 18e jaar moeten jongeren rijden onder begeleiding van een coach. Als ouder kun je coach van je kind worden. Je moet minimaal 1 en mag maximaal 5 coaches laten registreren. De begeleiders ontvangen een begeleiderspas. Deze pas vraag je aan bij de RDW. Dit dien je te regelen voordat de jongere het rijbewijs aanvraagt.

Gezondheidsverklaring

In een aantal gevallen heb je een Gezondheidsverklaring nodig. Bijvoorbeeld als je 75 jaar of ouder bent of een beperking hebt die van invloed is op je rijvaardigheid of als je een rijbewijs aanvraagt voor een extra categorie (vrachtwagen, bus of motor). Bij de gemeente Stein is alleen de Gezondheidsverklaring voor 75plussers verkrijgbaar.

Voorkom fraude met een kopie van je rijbewijs

Geef nooit zomaar je rijbewijs af. Als iemand een kopie wil maken, vraag dan altijd waarom dit nodig is. Geef je een kopie af? Lees wat je kunt doen om fraude met je identiteitsbewijs te voorkomen.

Bekijk ook