Hoogwater in Stein: volg hier ons liveblog

Paspoort aanvragen

Aanvragen altijd op afspraak

Voor de aanvraag van een paspoort maak je altijd vooraf een afspraak. Dit kun je telefonisch doen via 046-4359393 of via de afspraakbutton op deze pagina. Als je bij de aanvraag je e-mailadres doorgeeft, sturen we je een e-mail als het paspoort klaar is. Je betaalt het paspoort bij de aanvraag.

Let op! Geen (spoed)aanvragen voor paspoorten en identiteitskaarten in het laatste weekend van juli.
Op maandag 2 augustus wordt een nieuw model van de Nederlandse identiteitskaart geïntroduceerd. Hierdoor kun je vanaf donderdag 29 juli 12.00 uur t/m zondag 1 augustus 2021 geen aanvraag of spoedaanvraag voor een paspoort of Nederlandse identiteitskaart aan de balie doen. Houd hier rekening mee en plan op tijd een afspraak in voor een andere datum.

Let op! Een pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn. 

Paspoort aanvragen

Meenemen

  • Je ID-kaart en alle paspoorten in je bezit. Ook als ze zijn verlopen.
  • Een recente/goed gelijkende pasfoto. Maximaal 6 maanden oud. Let op de eisen.
  • Heb je een vermissing gemeld bij de politie, neem dan het verkregen bewijs mee naar de afspraak.
  • Geld of een bankpas. Je betaalt meteen bij de aanvraag.

Aanvullend voor kinderen tot 18 jaar

  • Schriftelijke toestemming met handtekening van de gezaghouder(s): hiervoor dien je het formulier ‘Verklaring toestemming aanvraag reisdocument minderjarige’ (PDF, 32.8 kB)in te vullen
  • (Kopie van) de identiteitsbewijzen van ouders die het gezag hebben / voogden
  • Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag én het afhalen van hun paspoort

Kosten

Voor wie Prijs 2021 Geldig
0 -17 jaar € 56,55 5 jaar
Vanaf 18 jaar € 74,77 10 jaar
0 - 17 jaar (spoed) € 106,46 5 jaar
Vanaf 18 jaar (spoed) € 125,68 10 jaar

Zakenpaspoort

Reis je veel? Dan kun je een zakenpaspoort aanvragen. Dit paspoort heeft 66 pagina’s in plaats van 34 pagina’s.

Voor wie  Prijs 2021
Zakenpaspoort 0 - 17 jaar €56,55
Zakenpaspoort 0 - 17 jaar (spoed) €107,46
Zakenpaspoort vanaf 18 jaar €74,77
Zakenpaspoort vanaf 18 jaar (spoed) €125,68

Vingerafdrukken

In je paspoort worden je vingerafdrukken opgenomen. Let op! Zorg voor schone vingers. Verfresten en ander vuil op je vingers kunnen problemen geven bij het nemen van vingerafdrukken.
Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven geen vingerafdrukken te laten maken.

Hoe lang duurt de aanvraag?

  • Na 6 werkdagen kun je het paspoort persoonlijk afhalen op het gemeentehuis. Dit geldt ook voor kinderen jonger dan 18 jaar.
  • Je paspoort dient te worden afgehaald binnen de wettelijke termijn van 3 maanden nadat het voor uitreiking beschikbaar is gesteld. Haal je het document niet binnen die periode af dan wordt het vernietigd. Wil je vervolgens een nieuw document aanvragen dan is daarvoor een nieuwe aanvraag nodig en betaal je opnieuw de aanvraagkosten.
  • Heb je je paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als je het paspoort vóór 14.00 aanvraagt, kun je deze maximaal 2 werkdagen later vanaf 9.00 uur op afspraak afhalen. Is de spoedaanvraag na 14.00 uur gedaan, dan kun je het paspoort na 2 werkdagen op afspraak afhalen. Voor een spoedaanvraag betaal je extra. Heb je het paspoort vandaag nodig? Een noodpaspoort kun je aanvragen bij de Marechaussee. Meer informatie over het noodpaspoort is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Kwijt of gestolen

Meld dit direct online via www.rdw.nl. Het rijbewijs is dan direct ongeldig. Nadat de melding is geregistreerd stuurt de RDW een schriftelijke bevestiging. Voor het online melden van verlies, diefstal of misbruik van het rijbewijs is een DigiD nodig.

Heb je geen DigiD? Bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs laat je dan meteen een verklaring van vermissing opmaken bij de gemeente. Dit is gratis.

Reizen met kinderen

Reis je alleen met je kind(eren) naar het buitenland? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. Je hebt een bewijs nodig dat je de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag hebt. Lees meer hierover op de website van de Marechaussee.

Voor het bewijzen van het ouderlijk gezag kan een (engelstalig) uittreksel met gezagsinformatie worden aangevraagd. Hiervoor kan een afspraak worden gemaakt op het gemeentehuis.

Maak een afspraak

Bekijk ook