Diepe peilbuis in Stein

Dinsdag 15 oktober 2019

Op het Heidekamppark in Stein heb je misschien al eerder een grote boormachine zien staan. Deze boormachine maakte in opdracht van de provincie Limburg een ongeveer 420 meter diepe waarnemingsput. Met deze put wil de provincie Limburg het stijgende mijnwater in Stein in de gaten houden.

Geschiedenis

Diep onder de grond in Stein werd decennia lang steenkool gewonnen door de mijn Maurits. In de jaren zestig werd duidelijk dat de steenkoolwinning niet meer rendeerde. In 1965 kondigde de toenmalige minister Den Uyl in de Schouwburg van Heerlen daarom de sluiting van de mijnen aan. Het duurde uiteindelijk tot 1974 voordat alle mijnen gesloten waren.

Om te kunnen mijnen moest grondwater tot op grote diepte worden weggepompt. Na de sluiting van de mijnen werd hiermee gestopt. Het gevolg is dat steenkoollagen met al zijn schachten, gangen en pijlers zich weer vullen met water. Dit gaat heel langzaam. Naar verwachting gaat de stijging van het mijnwater nog enkele decennia door.

Stijging mijnwater

In de afgelopen jaren is er uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten van de stijging van het mijnwater, zoals bodemstijging of aantasting van de kwaliteit van het ondiepere grondwater. Hoewel de risico’s op schade klein zijn, hebben het Rijk, de provincie en de gemeenten besloten om de stijging van het mijnwater goed in de gaten te houden.

Overigens, niet zo heel bekend is dat de bodem in het voormalige mijngebied langzaam stijgt. Daar waar de rest van Nederland last heeft van bodemdaling, ‘heel Holland zakt’ zou je met een knipoog kunnen zeggen, is de bodem in de mijnstreek omhooggekomen. In Stein al meer dan 30 cm. We verwachten dat hier de komende decennia nog meer dan een decimeter bij zal komen.