Buurtbemiddeling van start

Donderdag 21 februari 2019

Op 18 februari jl. ontvingen de eerste vrijwilligers hun certificaat voor buurtbemiddeling uit handen van burgemeester Marion Leurs-Mordang. Dit certificaat werd uitgereikt na voltooiing van de basisopleiding en daarmee kunnen deze vrijwilligers preventief worden ingeschakeld bij conflicten tussen buurtgenoten.

Buurtbemiddeling
De gemeenten Stein, Beek, Sittard-Geleen, Politie en woningcorporaties ZoWonen, Zaamwonen, Woonpunt en WonenLimburg starten in de Westelijke Mijnstreek met buurtbemiddeling. Partners in Welzijn zorgt voor de uitvoering.
Burgemeester Marion Leurs: ‘Het gaat hier voornamelijk over situaties die buurtbewoners boven het hoofd groeien en flinke impact op het dagelijkse leven hebben, maar die tegelijkertijd te klein zijn voor de politie. Dat kan vervolgens makkelijk tot een patstelling leiden waarbij de kans op escalatie enkel toeneemt. Door op laagdrempelige én objectieve wijze in een vroeg stadium te bemiddelen, proberen we dat te voorkomen en te komen tot een acceptabele situatie voor alle betrokkenen.’ Daarmee draagt buurtbemiddeling bij aan de sociale samenhang en leefbaarheid in de wijk.

De kracht van vrijwilligheid
De belangrijkste voorwaarde bij buurtbemiddeling is de vrijwillige bereidheid van inwoners. Als conflicterende partijen bereid zijn met elkaar in gesprek te gaan, is de kans dat de bemiddeling slaagt vele malen groter dan wanneer zij dit onder druk doen. De onbetaalde inzet van bemiddelaars benadrukt bovendien hun belangeloosheid in de bemiddeling. De bemiddelaars hebben een neutrale positie en kunnen geen sancties opleggen. Elke casus wordt behandeld door twee bemiddelaars.

Melden
Inwoners, maar ook medewerkers van de gemeente of de politie kunnen melding maken bij buurtbemiddeling. Dat kan via telefoonnummer 06-22 96 89 98 of per mail: buurtbemiddeling@piw.nl. Voor de inzet van buurtbemiddeling worden geen kosten in rekening gebracht.

Meer informatie op www.Buurtbemiddeling-wm.nl.