Respect in Stein breed gedragen.

Maandag 5 november 2018

Höb respect veur `t laeve
Dat ôs zoamer is gegaeve.
Sjöp de luuj neet veur hun sjene.
Respect zulste moote verdene.

Wit, of zwart, groat of klein, erm of riëk.
Allein same maakt de hermenie muziëk.
Kôm op! Weer gaon allemaol prebere
Ouch de meining van angere te respectere.

Met dit gedicht slaat Frans van Mulken uit Stein de spijker op z’n kop als het gaat over de Week van Respect die op 5 november start. Samen met andere organisaties pakt de gemeente Stein groots uit. Bij basisscholen De Triviant, De Avonturijn, Kerensheide en OBS de Maaskei, maar ook bij Kidts kinderopvang, Spelenderwijs, Leeswinkel Stein en de sportverenigingen worden in de week van 5 t/m 11 november diverse activiteiten georganiseerd. Respect is volgens burgemeester Marion Leurs-Mordang namelijk een belangrijke randvoorwaarde voor een betrokken en vertrouwde woonomgeving: ‘Investeren in respect, is investeren in onze toekomst’.

Iedereen doet mee!

In de samenleving wordt deze randvoorwaarde breed gedeeld en gewaardeerd. Basisscholen richten (ook) een Respectzone in. Bovendien gaat een basisschool met leerlingen tijdens het Nationaal Schoolontbijt in dialoog.

Kidts kinderopvang en Spelenderwijs maken tijdens de week gebruik van het lesmateriaal over respect van de Stichting Education Foundation. Daarnaast maakten zij, BSO de Avonturijn én het kinderdagverblijf in Berg a/d Maas mooie knutselwerken over dit thema die tijdens de Week van Respect in de Leeswinkel van Stein worden geëxposeerd. Ook verzorgt de Leeswinkel Stein die week een lezing over cyberpesten. ‘

Stichting Spelenderwijs zet dit jaar in op ‘respect voor de natuur’. Ouders gaan samen met de peuters op pad, ruimen zwerfafval op en zoeken naar de mooie herfstblaadjes en kastanjes.

Gastlessen

Het Steinse college van B&W is ambassadeur van de Week van Respect. Ze pakken deze rol actief op en geven deze week gastlessen op basisscholen. Tijdens deze lessen gaan ze ook in gesprek met jongeren over wat respect voor hen betekent en hoe ze dat in hun dagelijkse leven ervaren.

Het hele jaar

Maar Stein doet meer. Burgemeester Marion Leurs-Mordang: ‘Respect is niet alleen een onderwerp waar we deze week extra aandacht voor vragen, het is een waarde waar we hier in onze gemeente het hele jaar door bij stilstaan en waar mogelijk verankeren in beleidsvelden om te komen tot een inclusieve samenleving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de manier waarop wij taalcursussen aanbieden aan statushouders of garantiebanen ontwikkelen voor inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar ook door de regenboogvlag te hijsen, zoals we dat op 11 oktober hebben gedaan tijdens Coming Out Day.’ Stein werkt vanuit de overtuiging dat sociale vitale kernen in sterke mate bijdragen aan een toekomstbestendige gemeente.