Vanaf 1 juli 2018 geen aardgasaansluiting bij nieuwbouw

Woensdag 20 juni 2018

De Tweede Kamer heeft onlangs de gasaansluitplicht afgeschaft. Hiermee is een belangrijke stap gezet in de overgang van fossiele naar duurzame energie. Het Rijk vraagt gemeenten om nieuwbouwwoningen bij voorkeur niet op het aardgasnet aan te sluiten. Als gemeenten dat toch willen, moeten ze daar een goede reden voor hebben.

In Nederland staan 7,7 miljoen woningen. Die moeten in 2050 allemaal aardgasvrij zijn. De komende 32 jaar wordt 80 procent van de huizen gerenoveerd naar aardgasvrij.

Concreet betekent dit dat de gemeente Stein vanaf 1 juli 2018 een aanvraag omgevingsvergunning voor nieuwbouwwoningen en kleine bedrijven met aansluiting op het gasnet zal (moeten) weigeren. Slechts wanneer een gasaansluiting om zwaarwegende redenen van algemeen belang noodzakelijk is, kan de gemeente (bij uitzondering) een gebied aanwijzen waar dat wél is toegestaan.

Stimuleren

Gemeenten hebben de verantwoordelijkheid om aardgasvrije nieuwbouw te stimuleren. Dat kan het makkelijkste bij nieuwbouw, omdat andere warmtevoorzieningen direct aangesloten kunnen worden. De actuele wetswijziging geldt niet voor bestaande woningen met gasaansluitingen. De verwachting is wel dat er in de nabije toekomst stappen gezet worden om ook  deze woningen gasloos te maken.

Alternatieven

Alternatieven voor aardgas zijn warmtepompen (zoals toegepast in het gemeentehuis), koude/warmte-opslag systemen (zoals toegepast bij MFC De Grous) of duurzame restwarmte (Het Groene Net).

Duurzaamheid

Gemeente Stein hanteert een integraal duurzaamheidsbeleid dat bijdraagt aan de doelen van het Nationaal Energieakkoord. Speerpunten hierin vormen vier duurzaamheidsprojecten: het zonnepanelenproject, verduurzaming van gemeentelijke gebouwen, Dubbel Duurzaam en Het Groene Net.

Meer informatie op www.gemeentestein.nl/duurzaam