Samen oevers opschonen

Vrijdag 16 maart 2018

Gemeente Stein schoont oevers en uiterwaarden langs Maas op!

Gemeente Stein werkt aan het opschonen van de oevers langs de Maas in Limburg. Dit doet ze samen met diverse partijen binnen het project ‘Schone Maas’. Na een ‘hoogwaterperiode’ blijft er veel zwerfafval op de oevers en in de uiterwaarden achter. Om dit tegen te gaan informeert gemeente Stein haar inwoners over het zwerfafvalprobleem en organiseert ze in maart en april samen met natuurorganisaties opschoonacties. Wie mee wil doen kan informatie vinden op www.schonemaas.nl/limburg.

Zwerfafval, een gevaarlijk probleem

Zwerfafval langs het water is een actueel probleem. Het zorgt niet alleen voor een lelijk landschapsbeeld, het is ook slecht voor het milieu, de flora en fauna en de mens. Daarnaast veroorzaakt het ‘plastic soep’ in zeeën en oceanen. Grote plastics veranderen door zonlicht en golfslag in ‘microplastics’, die niet meer uit het water te verwijderen zijn. Het gevolg: talloze dieren krijgen de microplastics binnen, waardoor het uiteindelijk ook weer op ons bord belandt!

Samen oevers opschonen

Er blijft ieder jaar na hoogwater veel troep aan de oevers van de Maas en in de uiterwaarden achter. Daarom werken o.a. provincie Limburg, Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, gemeenten, terreinbeheerders, waterschappen en IVN Limburg samen in het project Schone Maas. Verenigingen en groepen inwoners worden aangemoedigd mee te werken door een stuk langs de Maas op te schonen. In 2017 zijn alweer veel oevers schoongemaakt. Er zijn in totaal 3735 vuilniszakken gevuld met, met name, plastic afval gevuld en afgevoerd! Er is echter nog veel werk te verzetten, dus alle hulp is ook in 2018 weer welkom!

Meer informatie

Wilt u weten hoe u kunt bijdragen aan de oplossing voor het zwerfafvalprobleem? Of wilt u meehelpen opschonen? Kijk op www.schonemaas.nl/limburg

Schone Maas Limburg is een samenwerking om de gevolgen van zwerfafval in water tegen te gaan, door te werken aan meer opruimacties langs de Maas en beken in Limburg. In het project ‘Schone Maas’ werken samen: Provincie Limburg, Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, Waterschap Roer en Overmaas, Waterschap Peel en Maasvallei, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Stichting het Limburgs Landschap, ARK Natuurontwikkeling en Consortium Grensmaas BV, IVN  Limburg, Open Universiteit, Waste Fee Waters, StuurGroepdeMaas, Sportvisserij Limburg en de gemeenten Beesel, Bergen, Echt-Susteren, Eijsden-Margraten, Gennep, Horst aan de Maas, Leudal, Maasgouw, Maastricht, Mook en Middelaar, Peel en Maas, Roermond en Venlo.