Waarderingsactiviteit: breng je stem uit!

Woensdag 31 januari 2018

Op 23 februari worden een aantal kanjers op het gebied van cultuur en vrijwilligerswerk in de bloemetjes gezet door de gemeente Stein door het uitreiken van prijzen. Wie de prijswinnaars worden, bepaal jij! Stemmen doe je hier!  En dat kan uiterlijk tot en met maandag 19 februari. Dus laat van je horen! Hieronder staat waarom de inwoners genomineerd zijn.

Vrijwilligersprijs:

• Mariëlle Schouren staat jong en oud bij met raad en daad. Als lid van de Vrouwenvereniging Oud Urmond treedt zij jaarlijks op bij diverse gelegenheden (carnaval/modeshows). Ze verzorgt, samen met haar echtgenoot Richard, de organisatie van de Jeugdraad van de Waterratte. Voor de Stichting Vrijheid Urmond is ze betrokken bij de toneeluitvoeringen en treedt als zodanig regelmatig op. Ze treedt al, vanaf de start, ieder jaar op bij het Leedjeskonkoer, van de Waterratte.

• Ben Reintjes is al jarenlang kartrekker bij de Oogstdankfeesten. Niet alleen als wagenbouwer bij zijn buurt Achter de Hegge, maar ook met hand en spandiensten tijdens de Oogstdankfeesten in Berg a/d Maas. Vorig jaar wist hij vele vrijwilligers over te halen om eenmalig de wagens voor de Oogststoet in de Optochthal in Sittard te gaan bouwen. Hij denkt actief en constructief mee over de toekomst van de Oogstdankfeesten. Kortom, een rasvrijwilliger in de Oogstdankfeestfamilie. Daarnaast is hij vrijwilliger bij voetbalvereniging IVS. Afgelopen jaar gaf hij als prins Ben I samen met zijn vrouw Carla een nieuwe boost aan het carnavalsleven in Berg a/d Maas. Ook is hij zeer actief in de organisatie van de Bergse Mansluujzitting en de jaarlijkse Buutteaovend.

• Fred Chorus is al bijna 25 jaar als vrijwilliger actief in Urmond. Begonnen bij de St. Leendertmarkt en van daaruit naar de Urmondse Monumentenstichting. Ook is hij actief als vrijwilliger voor de Vrienden van de fanfare, de Stichting Kleine Monumenten, de buurtvereniging en de parochie.
Het meeste respect dwingt hij af met het beheer van de Terpkerk. Hij regelt de verhuur en houdt toezicht. Dat alles 7 dagen per week en al meer dan 10 jaar.

Cultuurprijs:

• Maurice Janssen is een veelzijdig beeldhouwer, die in zijn werk in gestileerde symbolen  de werkelijkheid weergeeft zoals ieder die om zich heen ervaren kan. Op diverse plaatsen in de gemeente kan men werk van zijn hand in de openbare ruimte bewonderen, o.a. de “Bok van Stein” in het nieuwe hart van de gemeente.

• Robin Peeters is filmer en filmregisseur. Hij werkt al jaren aan filmische producties en streekeigen verfilmingen (o.a. de Bokkerijders). Zijn voor velen bekende, laatste wapenfeit de promotiefilm voor de gemeente Stein.

• Benjamin Peeters is acteur, filmer en regisseur. Hij is net 18 jaar, een groot talent en speelt met de technische mogelijkheden van deze tijd om opmerkelijke “beeldkunst” te maken. In het voorjaar van 2017 stond hij met een parodie op “Shape of you” enige tijd nr 3 in de top 10 van meest bekeken YouTube-films.

• Expressiefgroep De ruif: Al bijna 50 jaar verzorgt Expressiegroep de Ruif voor haar leden mogelijkheden om zich creatief te ontwikkelen. Dit doet zij door het aanbieden van lessen onder deskundige leiding, in tekenen, schilderen, beeldhouwen en keramiek. Meer dan 100 leden kunnen zich wekelijks scholen op dit gebied. Veel leden maken mooi werk, doen mee aan exposities in het Terpkerkje en MFC de Grous, het Kunstfietsweekend en op veel andere plaatsen.

Eind vorig jaar zijn inwoners of groepen zie zich op diverse gebieden hebben ingezet voorgedragen. Uit de voordrachten heeft de jury de genomineerden geselecteerd.

Winnaars

Deze publieksstemming en de waardering door de jury bepalen gezamenlijk wie van de genomineerden voor een prijs in aanmerking komt. De uitslag wordt tijdens de feestavond op 23 februari in MFC De Grous bekend gemaakt. Iedereen is van harte uitgenodigd om deel te nemen aan dit feestelijke programma met o.a. muziek van Beppie Kraft en Angelique (van Déja Vu). Entree is gratis, dus noteer deze datum in jouw agenda!