Identiteitskaart aanvragen

Met een identiteitskaart kun je laten zien wie je bent (identificatie). Je kunt er ook mee reizen naar de meeste landen in Europa. Een identiteitskaart is 10 jaar geldig voor personen die 18 jaar of ouder zijn. Een identiteitskaart is 5 jaar geldig voor personen jonger dan 18 jaar.

Wil je weten naar welke landen je kunt reizen met de Nederlandse identiteitskaart? Kijk dan op de website van de rijksoverheid.

Vernieuwde identiteitskaart

Vanaf 1 januari 2021 wordt de Nederlandse identiteitskaart met een inlogfunctie (eNIK) uitgegeven. Dit betekent dat je met jouw identiteitskaart via de DigiD app kunt inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of pensioenfonds.

Wanneer je op maandag 4 januari vanaf 9.00 uur een identiteitskaart aanvraagt bij de gemeente, krijg je een identiteitskaart met inlogfunctie. Binnen 5 werkdagen na de uitreiking ontvang je thuis een brief van DigiD. Daarmee kan je de inlogfunctie op jouw identiteitskaart activeren.

De huidige identiteitskaart blijft geldig. Inloggen met een vernieuwde identiteitskaart geeft maximale bescherming van persoonlijke en privacygevoelige gegevens.

Vanaf januari kunt je voor meer informatie terecht op www.digid.nl

Wijzigingen Nederlandse identiteitskaart in 2021

Vanaf 2 augustus wordt een nieuw model geïntroduceerd met een aantal nieuwe uiterlijke kenmerken, vingerafdrukken van de kaarthouder op de chip en het BSN in een QR-code op de achterzijde van de kaart.

U kunt de nieuwe wijzigingen van de Nederlandse identiteitskaart zien via https://www.rvig.nl/reisdocumenten/documenten/publicaties/2021/06/17/wijzigingen-nederlandse-identiteitskaart-2021  

Aanvragen identiteitskaart altijd op afspraak

Voor de aanvraag van een identiteitskaart maak je altijd vooraf een afspraak. Dit kun je telefonisch doen via 046-4359393 of via de groene afspraakbutton op deze pagina.

Als je bij de aanvraag je e-mailadres doorgeeft, sturen we je een e-mail als de identiteitskaart klaar is. Je betaalt de identiteitskaart bij de aanvraag.

Let op! Degene voor wie de identiteitskaart bestemd is moet zelf meekomen bij het aanvragen én bij het ophalen.

Let op! Een pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn. 

Kwijt of gestolen

Is je identiteitskaart kwijt of gestolen? Je hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie. Je moet wel een verklaring van vermissing laten opmaken bij de gemeente bij de aanvraag. Dit is gratis. Geef de vermissing van je identiteitskaart zo snel mogelijk aan ons door. Dit is nodig om misbruik ervan te voorkomen.


Er zijn 2 manieren om een vermissing door te geven:

 • Meld de vermissing via DigiD (snelste manier) en vraag daarna een nieuwe identiteitskaart aan. Via DigiD kun je alleen jouw eigen identiteitskaart als vermist opgeven (geldt ook voor kinderen).
 • Meld de vermissing aan het loket. Gebruik hiervoor de afspraak identiteitskaart aanvragen.
   

Identiteitskaart aanvragen

Vermissing identiteitskaart online doorgeven met DigiD

Meenemen

 • Je ID-kaart en alle paspoorten in je bezit. Ook als ze zijn verlopen.
 • Een recente/goed gelijkende pasfoto. Maximaal 6 maanden oud. Let op de eisen.
 • Heb je een vermissing gemeld bij de politie, neem dan het verkregen bewijs mee naar de afspraak.
 • Geld of een bankpas. Je betaalt meteen bij de aanvraag.

Aanvullend voor kinderen tot 12 jaar

 • Schriftelijke toestemming met handtekening van de gezaghouder(s): Verklaring toestemming aanvraag reisdocument minderjarige (PDF, 32.8 kB)
 • (Kopie van) de identiteitsbewijzen van ouders die het gezag hebben / voogden
 • Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag én het afhalen van hun identiteitskaart

Digitaal toestemming geven met DigiD:

 • Ouder die het gezag hebben / voogd vraagt de digitale toestemming aan met de eigen DigiD.
 • (Kopie van) de identiteitskaart van ouder/voogd die digitaal toestemming heeft gegeven is bij de afspraak niet nodig. 
 • Minimaal 2 werkdagen voor de afspraak moet de digitale toestemming binnen zijn bij de gemeente.
 • De digitale toestemming blijft maximaal 3 maanden na indiening geldig. Hierna wordt deze vernietigd.
 • Digitale toestemming kan worden aangevraagd via de volgende link: digitaal toestemming geven met DigiD

Kosten

Voor Prijs 2022 Geldig
0 - 17 jaar € 36,98 5 jaar
Vanaf 18 jaar € 68,53 10 jaar
0 - 17 jaar (spoed) € 88,60 5 jaar
Vanaf 18 jaar (spoed) € 120,15 10 jaar

Hoe lang duurt de aanvraag?

 • Na 6 werkdagen kun je de identiteitskaart persoonlijk afhalen op het gemeentehuis. Dit geldt ook voor kinderen jonger dan 18 jaar.
 • Je identiteitskaart dient te worden afgehaald binnen de wettelijke termijn van 3 maanden nadat het voor uitreiking beschikbaar is gesteld. Haal je het document niet binnen die periode af dan wordt het vernietigd. Wil je vervolgens een nieuw document aanvragen dan is daarvoor een nieuwe aanvraag nodig en betaal je opnieuw de aanvraagkosten.
 • Heb je je identiteitskaart snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als je de identiteitskaart vóór 14.00 aanvraagt, kun je deze maximaal 2 werkdagen later vanaf 9.00 uur ophalen. Is de spoedaanvraag na 14.00 uur gedaan, dan kun je de identiteitskaart na 2 werkdagen ophalen. Voor een spoedaanvraag betaal je extra. Heb je de identiteitskaart vandaag nodig? Neem dan contact op met de Marechaussee voor een noodpaspoort.
 • Let op: Als er bij het maken van een online afspraak voor een spoedaanvraag geen tijd meer beschikbaar is, neem dan telefonisch contact op met de gemeente Stein.

Reizen met kinderen

Reis je alleen met je kind(eren) naar het buitenland? Dan kan dit problemen opleveren bij de documentencontrole op het vliegveld. Je hebt een bewijs nodig dat je de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag hebt. Lees meer hierover op de website van de Marechaussee.

Voor het bewijzen van het ouderlijk gezag kan een (engelstalig) uittreksel met gezagsinformatie worden aangevraagd. Hiervoor kan een afspraak worden gemaakt op het gemeentehuis.

Maak een afspraak

Bekijk ook


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl.