Aanpak huurwoningen nieuwdorp

Samen met de gemeente en de bewoners van de Woeringenstraat | Diepenbeekstraat | Peldenstraat | Damiatestraat | Crostolostraat is Zaam Wonen in 2020 aan de slag gegaan om te onderzoeken wat er nodig is in de wijk. Sinds juli 2021 zijn ook de bewoners van de Kamperstraat | Baesweilerstraat | Kuringenstraat | Tripsstraat betrokken bij de ontwikkeling van de wijk. Na twee jaar is het plan voor de wijk eindelijk klaar. Een plan dat er voor zorgt dat bewoners ook in de toekomst prettig en graag in Nieuwdorp kunnen wonen.

Plan Nieuwdorp

Wat houdt het plan in?

Het plan beschrijft waar Zaam Wonen woningen gaat slopen, nieuwe woningen wilt bouwen en woningen renoveert en verduurzaamt. Ook beschrijft het plan hoe de woonomgeving (groen, parkeren, achterpaden) hierop wordt aangepast. Kijk op de website van Zaam Wonen voor meer informatie.

Waarom doet Zaam Wonen dit?

Zaam Wonen doet dit omdat Nieuwdorp een sterke behoefte heeft aan kwalitatief goede en levensloopbestendige woningen, met voldoende ruimte, groen en parkeervoorzieningen zodat bewoners ook in de toekomst prettig en graag in Nieuwdorp kunnen wonen.

Wat betekent dit voor bewoners?

Voor een deel van de bewoners betekent dit dat ze moeten verhuizen naar een andere woning. Bewoners die niet hoeven te verhuizen, daarvan gaan we de woning renoveren en verduurzamen. Bewoners weten inmiddels hoe we dit gaan doen en wanneer. Een deel van de bewoners is al verhuisd naar een andere woning.

Meer weten?

Kijk dan regelmatig op deze pagina, meld je aan voor de nieuwsbrief of stel je vraag aan Zaam Wonen via nieuwdorp@zaam-wonen.nl.Ook houden wij iedere woensdag van 14:00 tot 16:00 uur spreekuur in het Huis van de Toekomst. Je vindt het Huis van de Toekomst aan de Crostolostraat 10.

Veelgestelde vragen

Wat houdt de renovatie precies in? (buitenkant/binnenkant van de woning)

De renovatie is bedoeld om uw woning te verduurzamen (verbeteren warmte-isolatie van dak, gevels, beglazing). Het renoveren van de buitenkant van de woning houdt in:

  • Schoonmaken gevels
  • Herstel voegwerk waar nodig
  • Schoonmaken spouw
  • Vernieuwen kozijnen, ramen, deuren
  • Vervangen daken inclusief sanering asbest dakbeschot
  • Verwijderen en herstel schoorstenen
  • Vernieuwen goten en hemelwaterafvoeren

Het renoveren van de binnenkant van de woning houdt in:

  • Vervangen cv-ketel waar nodig
  • Aanbrengen ventilatiesysteem
  • Check elektra / aanpassen elektra meterkast
  • Renovatie badkamer / toilet / keuken waar nodig
  • Vervangen plafonds waar nodig

Ik wil niet dat mijn woning wordt gerenoveerd. Mag ik weigeren?

De renovatie van de binnenkant van jouw woning mag je weigeren als de situatie veilig is. (zoals bijvoorbeeld kunststof schroten). De renovatie aan de buitenkant van jouw woning mag je niet weigeren.

Wanneer start de renovatie van de huurwoningen?

We starten in september 2023 met de renovatie.

Wanneer is mijn woning aan de beurt?

We houden een bepaalde route aan. U krijgt van ons persoonlijk bericht over de planning en wanneer jouw woning aan de beurt is. Eind 2024 zijn alle woningen verduurzaamd en gerenoveerd.

Hoelang duurt de renovatie aan mijn woning?

De renovatie aan de binnenkant en buitenkant zijn twee aparte bouwstromen. Dat betekent dat we twee keer bij u langs komen. Eén keer voor de binnenkant en één keer voor de buitenkant. De renovatie aan de binnenkant duurt ongeveer 3 weken. De renovatie aan de buitenkant duurt ongeveer 6 weken.

Met wat voor overlast moet ik rekening houden?

Je moet rekening houden met bouwgeluiden en vrachtverkeer.

Moet ik mijn zolder of woonkamer leegruimen? En zo ja, kan ik hulp krijgen?

Als jouw dak wordt vernieuwd moet de zolder vrij zijn van spullen. Dat is nodig omdat de aannemer asbest moet verwijderen. De woonkamer hoef je niet leeg te maken. Laat het ons weten als je hulp nodig hebt. Wij helpen je graag.

Kan ik meedoen met het schuttingenplan? En zo ja, hoe?

Ja, je kunt meedoen met  het schuttingenplan. Je betaalt hiervoor een bedrag in de servicekosten. Het bedrag dat je betaalt, hangt af van de lengte van bijvoorbeeld de schutting of tuinpoort. Aanvragen kan via nieuwdorp@zaam-wonen.nl.

Wat voor type woningen gaat Zaam Wonen op de nieuwbouwlocatie Kamperstraat/Tripsstraat bouwen?

Zaam Wonen wil hier 32 (incl. locatie Baesweilerstraat en Kuringenstraat) levensloopbestendige woningen (patiobungalows) bouwen. Dit zijn woningen met een woonprogramma (woonkamer, slaapkamer, badkamer) op de begane grond.

Hoe zien de nieuwe woningen aan de Kamperstraat/Tripsstraat eruit?

Het voorlopig ontwerp is klaar en hebben we laten zien op de wijkmarkt.

Wanneer start de bouw van de nieuwe woningen aan de Kamperstraat/Tripsstraat?

We hopen dat we eind 2023 kunnen starten met de bouw van de eerste 8 woningen. De start van de bouw is afhankelijk van:

  • de bestemmingplanprocedure (omdat er sprake is van een functiewijziging, denk aan het verplaatsen van de speeltuin)
  • het toekennen van de omgevingsvergunning

Kan ik me opgeven voor de woningen aan de Kamperstraat/Tripsstraat? Zo ja, hoe kan ik me opgeven?

Je kunt je nu (nog) niet opgeven voor deze woningen. De eerste woningen die we bouwen zijn bestemd voor bewoners van Nieuwdorp die vanwege de sloop van hun huidige woning moeten verhuizen.

Zijn er toewijzingsregels?

Om de doorstroming in Nieuwdorp te bevorderen hebben bewoners van Nieuwdorp voorrang bij de toewijzing van deze woningen. De overige toewijzingsregels zijn nog onbekend. We houden je via de nieuwsbrief op de hoogte. Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

Wat zijn de huurprijzen van de nieuwe woningen aan de Kamperstraat/Tripsstraat?

De huurprijs van een nieuwe woning is € 678,66 (tweede aftoppingsgrens, peildatum 2022). Afhankelijk van het aantal personen en jouw inkomen heb je recht op huurtoeslag. Meer informatie over huurtoeslag vind je op www.toeslagen.nl.

Wat gebeurt er met de speeltuin?

De speeltuin wordt verplaatst. Waar naartoe overleggen we op termijn met de speeltuinwerkgroep. Daarbij kijken we ook naar de plannen voor het Bruisend hart.

Ik kijk nu uit op een groenvoorziening met bomen. Waar kijk ik straks naar?

Je kijkt straks naar bungalows in een omgeving die op een park lijkt. Tijdens de wijkmarkt lieten we enkele sfeerimpressies zien.

Verandert er iets in het straatprofiel?

Ja, we maken de straten en stoepen toekomstproof. Dat betekent dat we rekening houden met de laatste normen als het gaat om verkeersveiligheid, toegankelijkheid en klimaatadaptatie. Klimaatadaptatie betekent dat we de omgeving aanpassen  aan de klimaatverandering. Dit gebeurt in overleg met omwonenden in de werkgroep openbare ruimte.

Ik ben een omwonende. Met wat voor overlast moet ik rekening houden?

Je moet rekening houden met sloopgeluiden, bouwgeluiden en vrachtverkeer.

Wanneer is de Baesweilerstraat / Kuringenstraat aan de beurt?

Begin 2023 gaan we met de bewoners van de Baesweilerstraat/Kuringenstraat in gesprek over hun verhuizing.


Vragen over deze pagina?

Of heb je niet gevonden wat je zocht? Mail naar info@gemeentestein.nl je kunt ook bellen naar 046 435 93 93