Hartverwarmende initiatieven

Er zijn maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze maatregelen raken ons allemaal. Gelukkig duiken overal hartverwarmende initiatieven op. Mensen helpen elkaar door boodschappen te doen, uitlaten van de hond, oppassen op kinderen of het bezorgen van maaltijden. 

Wij steunen zulke acties en zijn trots op onze inwoners. Wil jij ook helpen? Hieronder volgt een overzicht. Help elkaar in deze tijden!

Heb jij nog een aanvulling? Stuur dan een mailtje naar communicatie@gemeentestein.nl en wij zetten ook jouw actie in de lijst. 

Inzamelingsacties mondkapjes huisartsen Stein en Urmond

Onze burgemeester roept op tot hulp voor huisartsen. Er is een groot tekort aan beschermingsmaterialen voor onze zorgwerkers. Heeft u spullen liggen die u kunt missen? Denk hierbij aan wegwerp overalls, stofmaskers (liefst van FFP1, maar chirurgische maskers kunnen we ook gebruiken), gelaatsschermen, wegwerpoverschoenen en wegwerp handschoenen. Alles wat u kunt missen kunnen we gebruiken in de zorg voor onze patiënten in onze huisartsenpraktijken. Al zijn het slechts enkele stuks, we hebben het nodig! Als de zorgmedewerkers thuis komen te zitten kan er ook geen spoedzorg meer worden geleverd.

U kunt deze spullen afgeven bij uw eigen huisarts. Kent u nog collega’s of andere bedrijven die kunnen helpen, vertel hen dan over ons verzoek.

Huisartsenpraktijk Urmond, Graetheidelaan 11A,6129 GC Urmond

Mondkapjesproductielijn Elsloo kan nog helpen!

Sonja Thomassen uit Elsloo begon dik drie weken geleden met het maken van mondkapjes. Het vrijwilligersteam groeide snel uit tot bijna 50 vrijwilligers uit de hele regio. Op 10 april hadden ze al ca. 1300 mondkapjes gratis (op het afhaalcentrum) geleverd aan o.a. thuiszorgorganisaties, huisartsenposten, ggz-instellingen, zzp-verpleegkundigen.
In brieven die ze met de kapjes meegeven staat voor wie en door wie de kapjes gemaakt zijn en hoe ze (niet) gebruikt moeten worden.

De Mondkapjesproductielijn Elsloo nodigt iedereen uit om mensen die werkzaam zijn in de zorg, in zorg-gerelateerde beroepen, of in andere beroepen waarin mondkapjes erg gewenst zijn, te wijzen op het project, aanmelden via: mondkapjesproductielijnelsloo@gmail.com.

Geef in de mailaanvraag aan voor wie de kapjes bedoeld zijn en met hoeveel mondkapjes je geholpen zou zijn. Ook mensen met een fragiele gezondheid helpen ze graag zich veiliger te voelen met een mondkapje. Vraag gerust als je twijfelt.

Maaltijden aan huis voor ouderen in tijden van corona

Veel ouderen maken gebruik van een maaltijdservice voor de dagelijkse warme maaltijd. Kan ik nog veilig gebruik maken van een maaltijdservice? En welke maatregelen hebben de verschillende leveranciers getroffen? In dit overzicht van Maaltijdbutler.nl vind je alle praktische informatie op 1 plek.

KBO- Groot Stein

KBO-Groot Stein start met een telefooncirkel. Ze zetten een telefooncirkel op voor de alleroudste leden. Alle hulpvragen uit deze telefooncirkel worden verzameld. Op deze manier probeert KBO een totaal beeld te krijgen van de mogelijke problematieken en morele steun te bieden.

Met wat hulp van jou en mij

Er zijn veel mooie initiatieven van bedrijven, verenigingen en individuen.
Ook zijn er super veel mensen, die graag vrijwillig willen helpen. De meeste vrijwilligers melden zich bij bedrijven en sectoren, die het meest bekend zijn. Het gevolg is dat vrijwilligers door deze organisaties vriendelijk bedankt worden voor hun aanbod terwijl anderen geen vrijwilligers kunnen vinden.

Help onze helden speelt daarop in MET WAT HULP VAN JOU & MIJ.

Meld je vandaag nog aan als vrijwilliger. En aan organisaties die teveel vrijwillgers hebben of er op dit moment geen kunnen gebruiken, verwijs mensen door naar https://www.helponzehelden.nl/

Inzamelingsactie mondkampjes bij Brandweer Stein

Ook de veiligheidsregio Zuid-Limburg roepen mensen op om ongebruikte mondkampjes te doneren. Op donderdag 19 maart kunnen deze tussen 14.00 uur en 19.00 uur worden afgegeven bij onze eigen brandweerkazerne, tegenover het gemeentehuis.

HELP ELKAAR Inwoners van Stein

Via de facebookgroep HELP ELKAAR Inwoners van Stein heeft Nicole Carlisi een netwerk aan vrijwilligers klaarstaan die graag helpen bij het doen van boodschappen of andere hulpvragen. Ook kan zij zorgen voor tijdelijk kinderopvang aan huis.

LET OP: alle hulpvragen gaan via Nicole. Zij wijst een vrijwilliger aan en zal je via een privé bericht de naam en foto van deze persoon sturen. Geef nooit zomaar privé gegevens door aan mensen voordat je contact hebt gehad met Nicole.

Zuyderland

Zuyderland wilt zo veel mogelijk patiënten, cliënten en zorgverleners een hart onder de riem steken. Stuur een lieve video, foto of een audiobericht via WhatsApp naar 06-83120183. Zij maken dagelijks een compilatie die zo veel mogelijk verspreid zal worden. Al deze berichten kunnen gepubliceerd worden via sociale media en/of via radio/televisie. Zo bereiken we zoveel mogelijk patiënten en zorgverleners. 

Leveren van maaltijden of producten

Veel lokale ondernemers in de gemeente Stein zijn gestart met het aan huis leveren van maaltijden of producten. Wil je weten of jouw favoriete winkel hieraan meedoet? Kijk hiervoor op hun eigen facebookpagina of website!

Maaltijden van Bie Brigitte

Bij Bie Brigitte in Urmond kunnen mensen tegen schappelijke prijzen volledige maaltijden bestellen. Deze worden gratis in Stein en Urmond bezorgd.

Grote Straat 37, Urmond.
Telefoonnummer:  06 53444820
info@biebrigitte.nl


Groente- of fruitbox Elizabeth Hoeve Urmond

Bij de Elizabeth Hoeve in Urmond kunt u voor 15:00 uur een groente of fruit box bestellen a €15,00. Deze wordt de volgende dag gratis bezorgd. Telefoonnummer: 046 4331894 of 06 12274048

Primera Stein

Primera Stein heeft een telefoonnummer ingesteld waar mensen in een sociaal isolement voor 12:00 uur naar toe kunnen bellen als ze boodschappen uit het winkelcentrum nodig hebben. Deze boodschappen worden dan gehaald en kosteloos bij de mensen thuis gebracht. Deze boodschappen dienen cash afgerekend te worden.

Telefoonnummer: 046 4352405

Poster actie

Judith Hempe Indemans, oprichter van BLINQ Design dacht: hoe mooi zou het zijn als in elke krant, elk magazine dat komende week verschijnt, deze poster pagina-groot komt te staan. En dat heel Nederland deze op zijn/haar raam plakt. Naast Social Media ook het straatbeeld mooier maken. Zo kunnen wij onze zorg helden een warm hart toe dragen in deze tijd. Print onderstaande poster uit en hang hem voor je raam.

Download de poster hier. (JPG, 375.3 kB)


Buurtvereniging Catsop biedt hulp

Het bestuur van de buurtvereniging Catsop staat open voor het organiseren en of bieden van hulp bij ouderen die niet meer de deur uit mogen of kunnen gaan.

Heeft u zelf behoefte aan hulp of weet u van iemand dat hij/zij niet in staat is om bijvoorbeeld boodschappen te doen, laat het dan weten.
Ook als u zelf hulp wilt bieden kan dat. De buurtvereniging coördineert dan de koppeling van u met iemand die hulp nodig heeft.

Stuur een mail naar corona@buurtverenigingcatsop.nl of bel met Linda Tummers 046 437 49 05.


Noodlijn #goedverbonden

De telefonische hulplijn 085 864 01 64 is door de Stichting Kinderleven in Maastricht opgezet om een luisterend oor te bieden aan gezinnen waar de stress hoog oploopt, nu de coronacrisis velen aan huis kluistert. Zoals woordvoerder Simone van Trier vertelt in een artikel van de Limburger: “Het is een ventiel om in alle rust stoom af te blazen. Als het nodig is verwijzen we door naar crisisdiensten of politie. Met dit alles hopen we kindermishandeling of fysiek geweld te voorkomen. Veel sociale controle is weg. De juf op school is er plots niet meer, opa en oma moeten thuisblijven. Op deze manier kunnen we gezinnen leren zelfredzaam te worden.”

De noodhulplijn #goedverbonden wordt volledig bemand door gekwalificeerde professionals, die op vrijwillige basis meewerken. Intussen hebben twintig hulpverleners en vier telefonistes hun medewerking toegezegd. Het is de bedoeling dat het telefoonnummer vanaf woensdag bereikbaar is, op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur. Als de vraag groot is, worden deze tijden verruimd. Deze telefoonlijn is vooral bedoeld voor mensen die geen contacten met instellingen zoals jeugdzorg, huisartsen of het rode kruis hebben.

Stichting Erfgoed Stein overhandigt tablets aan zorginstellingen

Tijdens een aan de omstandigheden aangepaste uitreiking zijn speciale digitale fotolijsten in de vorm van tablets aangeboden aan de medewerkers van de dagbesteding van de respectievelijke verzorgingscentra in Elsloo, Stein en Urmond.

Tot medio maart werden drukbezochte nostalgische fotomiddagen en -avonden georganiseerd in de 4 zorgcentra binnen de gemeente Stein. De vrijwilligers van de Stichting Erfgoed Stein zijn, samen met Vivantes, gaan nadenken hoe zij een bijdrage kunnen leveren om het eenzaamheidsprobleem en sociaal isolement tijdens de Coronacrisis te doorbreken binnen deze zorgcentra.

De tablets zijn opgemaakt als een digitaal foto- of filmboek. Het tablet rouleert via het zorgpersoneel door alle wooneenheden in het verzorgingstehuis en aanleunwoningen, net als de ‘ouderwetse leesmap’. Geregeld worden de tablets verzameld en door vrijwilligers van de Stichting Erfgoed Stein voorzien van een nieuwe fotoserie(s) en/of film(s). Zo krijgen de bewoners regelmatig op zijn of haar kamer een nieuwe serie herinneringen uit eigen dorp. Herinneringen aan toen, maar ook filmpjes van nu.

Op deze manier kunnen de geïsoleerde ouderen toch betrokken blijven bij het leven buiten het zorgcomplex in deze coronatijd.

Voor het moment zijn 2 tablets per verzorgingscentrum beschikbaar gemaakt. In de nabije toekomst komen daar nog 3 à 4 tablets per centrum bij. De Stichting Erfgoed Stein zou graag in contact komen met sponsoren teneinde de hoeveelheid tablets nog te kunnen uitbreiden.

Kleurplatenactie #zijaanzij

Door het coronavirus hebben ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen minder sociaal contact. De eenzaamheid slaat toe. Maar laten we ook in tijden van afstand op gepaste wijze zij aan zij blijven staan. CDA Stein organiseert daarom in samenwerking met Vivantes Zorggroep een kleurplatenactie om kinderen en ouderen uit de gemeente Stein te verbinden.

Haal de kleurplaat op in een van de deelnemende supermarkten of download hier de kleurplaten en lever deze vóór 11 mei in bij 1 van de supermarkten.

Door het coronavirus hebben ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen minder sociaal contact. De eenzaamheid slaat toe. Maar laten we ook in tijden van afstand op gepaste wijze zij aan zij blijven staan. CDA Stein organiseert daarom in samenwerking met Vivantes Zorggroep een kleurplatenactie om kinderen en ouderen uit de gemeente Stein te verbinden.
Zo doe je mee:

  1. Download via deze link een kleurplaat of haal er een op bij (IJsboerderij Catsop, Albert Heijn in Elsloo, Jumbo in Stein en Urmond en Jan Linders in Stein).
  2. Maak er een mooi kunstwerk van en schrijf je naam en leeftijd op de achterkant.
  3. Lever de kleurplaat in bij een van bovengenoemde supermarkten. Wij zorgen vervolgens dat de kleurplaten bij de ouderen in de verzorgings- en verpleeghuizen terechtkomen.

In Stein helpen we elkaar door de crisis heen. Het gemeentebestuur lanceert speciale vouchers om inwoners én lokale ondernemers te helpen.

Mensen die zijn aangewezen op de Voedselbank worden hard getroffen door de huidige crisis. De gemeenteraad en het college van Stein willen iets extra’s voor hen doen.

De voucheractie

Op persoonlijke titel hebben raadsleden, collegeleden en enkele ambtenaren 900 euro ingezameld. De betreffende inwoners van Stein mogen dit bedrag de komende tijd naar eigen inzicht besteden bij lokale winkels of ondernemers. Zij hebben daarvoor een aantal vouchers ontvangen via de Voedselbank in Stein.

Op die manier geven we niet alleen deze inwoners de noodzakelijke steun in de rug,  we steunen ook onze plaatselijke winkeliers en ondernemers.

Vervolg van de actie

De initiatiefgroep heeft deze suggestie opgepakt en wil dus een vervolg geven aan deze actie. Onder de naam van ‘lokaal voor lokaal’ willen een vervolg geven aan deze voucheractie. Op die manier denken we deze inwoners en mogelijk ook andere doelgroepen langere tijd te kunnen helpen in deze moeilijke tijd. Daarnaast beraden we ons nog in hoeverre we dit kunnen en willen uitbouwen tot een meer permanente vorm van ondersteuning van mensen die het moeilijk hebben.

Om deze reden benaderen we jullie als ondernemers, bedrijven en winkeliers om het vervolg initiatief financieel te steunen.

Financieel steunen kan door middel van het doneren van een bedrag (hoogte door uzelf te bepalen) op bankrekening NL10RABO 0114111839 onder vermelding van “lokaal voor lokaal Stein’.

Project Corona en eenzaamheid

Het openbare leven ligt stil; ook het eerder door de gemeente Stein gesubsidieerde project Samen Ouder ligt stil. In de tussentijd heeft Stichting Erfgoed Stein als een van de initiatiefnemers van Samen Ouder een project bedacht om ouderen iets te bieden in deze tijden van isolatie.

Ze willen o.a. met de 4 verzorgingshuizen van Vivantes in de Gemeente Stein middels Ipads en E readers inwoners filmpjes en fotopresentaties aanbieden als invulling van eenzame uren.
De Ipads en E-readers kunnen ook na de Corona crisis worden ingezet om sociale contacten en herinneringen levend te houden en eenzaamheidsgevoelens te verminderen.

Clean Shirt Service en Stichting Oudenzorg op volle kracht

Clean Shirt Service en Stichting OudenZorg zijn ontzettend trots op al hun cliënten en verzorgend personeel in de verzorgingshuizen waar zij komen. Wat een dappere mensen en nu voor even zo alleen. Om hun kanjers toch een blijk van waardering te geven, in het zonnetje te zetten en te laten weten dat ze in onze gedachten zijn hebben zij een actie bedacht. Zij verzamelen mooie tekeningen in alle kleuren van de regenboog uit alle dorpen van gemeente Stein en omstreken en daarbij vragen we hulp van volwassenen en kinderen.

Maak je mooiste, leukste en creatiefste tekening, ga op Berenjacht en vindt onze (Was) Beer en lever het in bij hen.
Je kan de tekening bij ons in de brievenbus doen of per post opsturen.
Clean Shirt Service
Nijverheidsweg 24
6171 AZ Stein
Facebook

Webinars Haagse Beek

De afgelopen weken hebben zij als corona-initiatief voor de frontwerkers en thuiszitters webinars opgenomen voor publieke organisaties. De webinars zijn van bekende sprekers en van publieke organisaties die hun initiatieven delen. De webinars zijn kosteloos te bekijken.

De Luisterlijn 

In deze tijd is het soms fijn om met iemand te praten. Om je verhaal kwijt te kunnen, samen oplossingen voor een probleem te bedenken of alleen maar vanwege het contact. Een goed gesprek lucht enorm op. Ieder mens heeft dit weleens nodig.

Maar misschien is het nu moeilijk een luisterend oor te vinden bij iemand uit je omgeving. Of je zoekt een klankbord bij iemand die jou niet persoonlijk kent. Bij de Luisterlijn kun je terecht voor een gesprek met aandacht voor jouw verhaal via telefoon, chat of e-mail.

Voel je je boos, angstig of eenzaam? Heb je verdriet, twijfel of zorgen?
Wat je ook dwars zit, praat er over!

In het holst van de nacht, in de vroege ochtend of op een feestdag. de Luisterlijn is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Per mail, alle dagen van de week per chat en 24/7 per telefoon. Met dank aan ruim 1500 vrijwilligers op 28 locaties die daarvoor training en begeleiding krijgen door deskundige beroepskrachten.

de Luisterlijn is al bijna 60 jaar de grootste organisatie in Nederland die dag en nacht emotionele ondersteuning op afstand biedt.

Bel via  0900-0767 (normaal tarief)
Chat of mai via www.deluisterlijn.nl