Euregionale Mandolinefestival

Zaterdag 9 oktober 2021 19:30 uur - zondag 10 oktober 2021

MFC de Grous

Zeer bijzondere gasten tijdens het vijfde Euregionaal Mandolinefestival in Stein

Op zaterdag 9 en zondag 10 oktober a.s. vindt er in MFC de Grous in Stein het vijfde Euregionale Mandolinefestival plaats. Het gehele weekend zal in het teken staan van mandoline- en gitaarmuziek met fantastische concerten op zaterdagavond en zondagmiddag door op hoog niveau musicerende mandoline-orkesten uit België, Duitsland, Luxemburg en Nederland, die een zeer afwisselend programma in een grote diversiteit in stijlen ten gehore zullen brengen. U kunt luisteren naar romantische, hedendaagse, barok en folkloristische muziek en zelfs naar blues op mandoline en gitaar.

Zaterdag 9 oktober

Op zaterdag 9 oktober zijn er vanaf 19.30u. optredens door Mandoline-Orkest The Strings Stein (NL), Mandolinen-Orchester Hüls 1922 e.V. (D), Duo Marijke en Michiel Wiesenekker (D / NL) en het Kamermuziekensemble van Mandolinen-Orchester  Rurtal 1928 Koslar e.V. (D).

Zondag 10 oktober

Op Zondag 10 oktober zijn vanaf 14u. de volgende orkesten te beluisteren: Mandoline-Ensemble The Strings Stein (NL), Cercle royal des Mandolinistes de Malmedy (B), Capella Aquisgrana Aachen (D) en Ensemble à Plectre Municipal d'Esch/Alzette (Lux).
Het festival zal worden geopend door de Wethouders van Mulken en Janssen van de gemeente Stein en op zondagmiddag zal honorair consul van Luxemburg in Nederland, Dhr. Fernand Jadoul de Luxemburgse gasten toespreken.
De presentatie is in handen van Anita Cremers en Hub Lamine.

Tijdens het festival zijn er zeer bijzondere solisten te beluisteren. Bij het optreden van Mandoline-Orkest en Mandoline-Ensemble The Strings is dat Leoniek Hermans met mandoline in een prachtig werk van Beethoven. Het Orkest uit Krefeld-Hüls brengt twee solisten op electrische gitaar en electrische mandoline mee en bij het orkest uit Jülich-Koslar treden een mandoline- en gitaarsolist op tijdens een van de werken. Bij het Ensemble à Plectre uit Luxemburg treden er maar liefst drie gitaarsolisten op de voorgrond en worden de beroemde werken Oblivion en Libertango van Piazolla gespeeld met bandonéonsolo, een primeur voor Stein. Uniek is ook het gebruik van historische mandolines en gitaren door de Capella Aquisgrana uit Aken en de bluesmuziek op mandoline en gitaar door het Duo Marijke en Michiel Wiesenekker uit Wuppertal en Amsterdam. Uiteraard zijn ook de overige optredens zeer afwisselend en de moeite van het luisteren meer dan waard.

Tijdens het gehele weekend is er een expositie in de foyer van de Grous door:

• Stefan Geffroy uit Aken (D)
  • mandolinebouwer Elmar Geilen uit Koblenz (D)
  • mandoline- en gitaarbouwer Markus Dietrich uit Markneukirchen (D)
  • Steffen Meinel van Horst Wünsche Zupfinstrumentenbau KG - opvolger van Klaus Knorr uit Markneukirchen (D).

Zij bieden de bezoekers uit hun collectie een keur aan instrumenten, bladmuziek en aanverwante artikelen.

Op zaterdag 9 oktober worden er tussen 14.00 en 17.30 uur de volgende workshops voor mandoline en gitaarspelers georganiseerd:

• Barokinstrumenten uitproberen - Prof. Marga Wilden-Hüsgen / Marlo Strauss
  • Romantische muziek voor mandoline en gitaar - Leoniek Hermans / Aimée Vroomen
  • Blues - Marijke en Michiel Wiesenekker
  • Gitaar in kwartetbezetting - Peter Constant

Entree

Uiteraard moeten wij de coronamaatregelen respecteren, dus er zal een toegangscheck zijn.

De entree bestaat uit een vrije gave.

Meer informatie

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Annemie Hermans via annemie.hermans@planet.nl of 046-433 99 03