Afval

RWM doet er alles aan om jouw afval iedere dag in te zamelen. Een aantal maatregelen zijn echter onvermijdelijk gebleken.

Kijk op de website van RWM voor het laatste nieuws en meer informatie. 

Chemokar

Vanaf 15 augustus staat de chemokar weer elke 3e zaterdag van de maand in Stein. De chemokar staat van 8.30 tot 15.00 uur op de parkeerplaats naast het gemeentehuis (bij de tijdelijke locatie voor oud papier, PMD en groenafval). De chemokar volgt hiermee de data zoals vermeld op de afvalwijzer die je begin dit jaar hebt ontvangen. Geen afvalwijzer meer? Kijk dan op de website van RWM of download de RWM-app.

In verband met de richtlijnen rondom het Coronavirus is het helaas niet mogelijk gebleken om ook de locatie in Elsloo te handhaven. Deze locatie komt daarmee te vervallen. Je bent van harte welkom op de 3e zaterdag van de maand in Stein. Met lampen, batterijen en cartridges kun je overigens ook terecht bij de inleverpunten in winkels en bouwmarkten. Je kunt ook een bezoek brengen aan de milieuparken in Geleen en Sittard, hier is een permanent depot voor klein chemisch afval aanwezig. 

Inzameling oud papier hervat

Vanaf 1 juni wordt de inzameling van oud papier volgens het reguliere schema hervat. 

Indien er bij jou voorheen werd ingezameld met een vereniging, zal dit nu ook weer gebeuren. Uitzondering hierop is de inzamelroute van buurtvereniging Hetzendael in Oud-Urmond. Die route wordt voortgezet door RWM op de reguliere ophaaldagen. 

Kijk op de afvalwijzer of download de RWM app om te zien wanneer het oud papier bij jou wordt opgehaald.

Sluiten tijdelijke inzamellocaties Elsloo en Urmond

Sinds het heropenen van het milieupark op 11 mei en de ingelaste ophaalronde voor oud papier, merken we dat het gebruik van de tijdelijke afvallocaties afneemt. Daarom worden vanaf maandag 18 mei de tijdelijke afvallocaties in Elsloo en Urmond opgeheven. Vanaf dan kan er op deze locaties dus geen afval meer ingeleverd worden.

De tijdelijke inzamellocatie voor oud papier, PMD en grof tuinafval in Stein blijft voorlopig aanwezig op de bezoekersparkeerplaats van het gemeentehuis. Op deze manier zorgen we voor voldoende ruimte op het milieupark. Zo gaan we langzaam weer terug naar de normale situatie.

Milieupark vanaf 11 mei weer geopend

Het milieupark in Stein gaat op maandag 11 mei weer open. Er waren enkele aanpassingen noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de veiligheid en gezondheid van zowel bezoekers als medewerkers gegarandeerd kon worden. Het terrein is uitgebreid, zodat er meer ruimte is. Daarnaast is er nu sprake van eenrichtingsverkeer op het milieupark, staan er verkeersregelaars en mogen er maximaal 5 auto's tegelijk binnen.

Op het milieupark kun je terecht met alle afvalstromen, behalve oud papier, PMD en grof tuinafval. Deze drie afvalstromen kun je blijven inleveren op de tijdelijke afvallocatie in Stein (bezoekersparkeerplaats gemeentehuis).

Openingstijden

 • Maandag t/m zaterdag
 • 8.00 t/m 15.00 uur

Huisregels

 • Houd 1,5 m afstand
 • Max. 5 auto’s op het milieupark
 • Kom zoveel mogelijk alleen naar het milieupark, laat kinderen thuis
 • Volg de aangegeven rijrichting
 • Luister naar de instructies van de medewerkers en verkeersregelaars

Flyer voor milieupark huisregels

Veel gestelde vragen

Welk afval wordt er niet opgehaald?

De onderstaande afvalsoorten worden op dit moment niet opgehaald.

 • De chemokar voor het inleveren van klein chemisch afval zal voorlopig niet aanwezig zijn. Je mag je klein chemisch afval uiteraard ook altijd gedurende de openingstijden naar het milieupark in Geleen brengen (Nijverheidsweg 10). Hier hebben ze een vast KCA depot.

Welk afval wordt er wel opgehaald?

De onderstaande afvalsoorten worden huis-aan-huis opgehaald. Kijk in de afvalwijzer wanneer het afval bij jou wordt opgehaald.

 • Restafval
 • GFT
 • PMD
 • Oud papier (vanaf 1 juni)

Is het milieupark in Stein open?

Het milieupark in Stein gaat op maandag 11 mei weer open. Er waren enkele aanpassingen noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de veiligheid en gezondheid van zowel bezoekers als medewerkers gegarandeerd kon worden. Zo is er nu sprake van eenrichtingsverkeer op het milieupark, staan er verkeersregelaars en mogen er maximaal 5 auto's tegelijk binnen. 

Op het milieupark kun je terecht met alle afvalstromen, behalve oud papier, PMD en grof tuinafval. Deze drie afvalstromen kun je blijven inleveren op de tijdelijke afvallocatie in Stein.

Openingstijden:

 • Maandag t/m zaterdag
 • 8.00 t/m 15.00 uur

Huisregels:

 • Houd 1,5 m afstand
 • Max. 5 auto’s op het milieupark
 • Kom zoveel mogelijk alleen naar het milieupark, laat kinderen thuis.
 • Volg de aangegeven rijrichting
 • Luister naar de instructies van de medewerkers en verkeersregelaars

Waarom was het milieupark eerst gesloten?

RWM had dit besluit genomen vanwege de forse toename aan bezoekers die er was ontstaan. Om de geadviseerde 1,5m afstand tussen de bezoekers te kunnen waarborgen, werd de toegang tot de milieustraat gereguleerd. Dit zorgde echter voor wachtrijen, onveilige verkeerssituaties en vervelende reacties. Waardoor de keuze voor tijdelijke sluiting noodzakelijk bleek.

Waarom zijn de tijdelijke afvallocaties in Elsloo en Urmond weer gesloten?

Sinds het heropenen van het milieupark op 11 mei en de ingelaste ophaalronde voor oud papier, merkten we dat het gebruik van de tijdelijke afvallocaties afnam. Daarom zijn vanaf maandag 18 mei de tijdelijke afvallocaties in Elsloo en Urmond opgeheven. Vanaf dan kan er op deze locaties dus geen afval meer ingeleverd worden.

De tijdelijke inzamellocatie voor oud papier, PMD en grof tuinafval in Stein blijft voorlopig aanwezig op de bezoekersparkeerplaats van het gemeentehuis. Op deze manier zorgen we voor voldoende ruimte op het milieupark. Zo gaan we langzaam weer terug naar de normale situatie.

Waarom stonden de containers voor oud papier en plastic alleen in Stein, Elsloo en Urmond?

De gemeente wilde inwoners de mogelijkheid bieden om oud papier, PMD en grof tuinafval in te leveren. Als alternatief voor de gesloten milieustraat. Vanwege beschikbaar personeel (handhaving, RWM, etc.) was het helaas niet mogelijk om in elke dorpskern containers te plaatsen. Er werd daarom gekozen voor de drie grootste dorpskernen, omdat hier de bereikbaarheid en veiligheid het beste te realiseren is.

Er staan in mijn dorpskern geen containers voor PMD en oud papier. En ik ben niet in de gelegenheid om naar één van de drie inzamellocaties te gaan. Waar kan ik mijn afval kwijt?

PMD wordt volgens het regulier ophaalschema opgehaald. Kijk hiervoor op jouw afvalwijzer, deze heb je in januari per post van RWM ontvangen. Geen papieren afvalwijzer meer? Kijk dan op www.rwm.nl of download de RWM-app.

Mocht dit niet lukken of is er onduidelijkheid. Neem dan contact op met de klantenservice van RWM, telefoonnummer: 046 2100 210. Zij kunnen de ophaaldatum voor je opzoeken.

Tip: ken je iemand die niet in de gelegenheid is om naar één van de inzamellocaties te gaan? Help elkaar een handje! #samensterk

Wanneer wordt het oud papier door RWM bij mij opgehaald?

Oud papier wordt vanaf 1 juni weer opgehaald, volgens het reguliere ophaalschema. Kijk voor de exacte ophaaldatum op jouw adres op de afvalwijzer, de website van RWM of in de RWM-app. Mocht dit niet lukken of is er onduidelijkheid. Neem dan contact op met de klantenservice van RWM, telefoonnummer: 046 2100 210. Zij kunnen de ophaaldatum voor je opzoeken.

Mijn afval is niet opgehaald, wat nu?

Zou er volgens de afvalwijzer restafval, GFT of PMD bij jou worden opgehaald, maar is dit niet gebeurd? Bel naar de klantenservice van RWM: 046 2100 120. Zij maken een afspraak om het afval alsnog op te halen.

Ik wil graag een melding maken van een illegale dumping, waar kan ik terecht?

Maak (anoniem) een melding via ons meldingensysteem. Dit kan via de MijnGemeente app of via de website. Lees hier dit in zijn werk gaat.