Verspreiding jodiumtabletten door Ministerie van VWS

Gemeente Stein bevindt zich binnen de straal van 100 kilometer vanaf de kerncentrale in Tihange (België). Daarom verspreidt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vanaf 10 oktober aanstaande jodiumtabletten onder alle huishoudens met kinderen t/m 18 jaar. De Rijksoverheid vindt het belangrijk dat Nederland goed is voorbereid op een kernongeval. De tabletten worden nu verspreid, zodat de mensen die er baat bij hebben ze al in huis hebben. Bij een kernongeval scheelt dat kostbare tijd. Er is op dit moment geen acute dreiging van een kernongeval; de kans daarop is erg klein. Kerncentrales moeten voldoen aan strenge veiligheidseisen.

Pillen bestemd voor kinderen t/m 18 jaar

Deze tabletten zijn bedoeld om kinderen te beschermen tegen het ontwikkelen van schildklierkanker na een kernongeval. Het is daarom belangrijk dat de pillen goed worden bewaard.

Zwangere vrouwen

Ook zwangere vrouwen (van alle leeftijden) wordt aangeraden om na een kernongeval jodiumtabletten te gebruiken. Zwangere vrouwen krijgen de pillen echter niet automatisch opgestuurd. Zij moeten zelf een doosje kopen bij de drogist of apotheek. De adviesprijs is €2,95 en de pillen zijn vanaf 9 oktober beschikbaar.

Wanneer moet ik jodiumtabletten gebruiken?

De jodiumtabletten moeten alleen worden gebruikt als er een groot ongeval gebeurt met een kerncentrale. De Nederlandse overheid kondigt dit duidelijk aan. Dit gebeurt via de mobiele telefoon (NL-Alert), online kanalen en de calamiteitenzender (regionale radio- of televisieomroep).

Wat doen jodiumpillen?

Jodiumtabletten beschermen alleen tegen de gevolgen van het binnenkrijgen van radioactief jodium. De tabletten beschermen niet tegen de effecten van andere radioactieve stoffen die bij een kernongeval vrij kunnen komen. In de bijsluiter van het doosje staat meer (medische) informatie over jodiumtabletten.

Goed bewaren

Bewaar het doosje op een plek waar het droog is en waar kinderen niet bij kunnen.

Kijk voor meer informatie op www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl.

Hoofdnavigatie