Gemeente Stein is financieel gezond

Donderdag 13 juli jl. heeft de Steinse gemeenteraad de jaarrekening 2016, de eerste bestuursrapportage en de kadernota behandeld. Uit deze stukken blijkt dat Stein financieel een gezonde gemeente is. Het gemeentelijk vermogen is met meer dan 1 miljoen euro gegroeid en de schuldpositie is in het afgelopen boekjaar met meer dan 7 miljoen euro afgenomen. Ook de solvabiliteit en de liquiditeit zijn volledig op orde. De externe accountant heeft een goedkeurende accountantsverklaring afgegeven over de jaarstukken.

Aantrekkelijk wonen

2016 was een dynamisch jaar. Er is in de gemeente Stein veel opgepakt en gerealiseerd met als hoogtepunt de opening van het nieuwe Steinse winkelcentrum. Hier is een prachtig winkel- en woongebied verwezenlijkt met hoogwaardige voorzieningen waardoor het Kinderen kijken uit op de Maas (foto door Danielle Loevezijn)Steinse hart weer is gaan kloppen.

Ook de ‘Poort van Stein’ is in ontwikkeling en de herinrichting van Urmond-Oost is in volle gang. Er is geïnvesteerd in de reconstructie van diverse wegen en de brug in Berg aan de Maas wordt verbreed. Ook de planvoorbereiding voor een recreatieve fietsverbinding over de Maas met België loopt. Diverse onderwijsaccommodaties zijn aangepast en het doelgroepenvervoer is goed georganiseerd. Kortom: allemaal goede ontwikkelingen die ervoor zorgen dat Stein een aantrekkelijke en bereikbare woongemeente is.

Ondernemend Stein

Het economisch profiel van de gemeente wordt versterkt, waarbij nauw wordt samengewerkt wordt met lokale ondernemers. Hierbij wordt ook de link gelegd naar het toekomstige arbeidsmarktbeleid. Ook participeert Stein in het project Limburg Economic Development en investeert extra in duurzaamheid.

Sociaal Domein

De ontwikkelingen op het gebied van Wmo, Jeugdzorg en Participatie zijn in 2016 voortvarend opgepakt en dit weer ruimschoots binnen de door het Rijk verstrekte middelen en binnen het door de gemeenteraad vastgestelde budget. Waar mogelijk en nodig is regionale samenwerking gezocht. Zo heeft dit geleid tot intensieve samenwerking wat betreft het realiseren van een regionaal participatiebedrijf.

Krachtige saamhorigheid

Daarnaast faciliteert de gemeente steeds meer initiatieven die vanuit eigen kracht door inwoners en de dorpen worden genomen, hetgeen reeds goede resultaten heeft opgeleverd zoals de Dorpsdagvoorziening ‘Bie Gerda’ (Meers), de wensauto, het ‘Dorpsontmoetingscentrum’ (Elsloo). Inwoners worden actief betrokken bij de totstandkoming van beleid op diverse gebieden waaronder onder andere het cultureel/historisch erfgoed, subsidies, jongerenhuisvesting, etc. Het uitgangspunt is dat iedereen meedoet. Zeker met het oog op de vraagstukken die de demografische ontwikkelingen zoals krimp, ontgroening en vergrijzing met zich meebrengen.

Zelfstandig

De gemeente Stein is samen met inwoners en ondernemers volop in beweging en werkt er op die manier hard aan om ook in de toekomst zelfstandig te blijven. De financiële kerncijfers onderschrijven dit toekomstperspectief.

Hoofdnavigatie