Richtlijn Vakbekwaamheid (Code 95)

Maandag 16 november 2020

Code 95 betekent dat de rijbewijshouder geschikt bevonden (vakbekwaam) is om beroepsmatig bepaalde voertuigen te besturen. Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs die achter een rijbewijscategorie is geplaatst. Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijscategorie C, C1, D en D1 noodzakelijk is.

Chauffeurs die zijn geboren voor 1 juli 1955 hebben automatisch de code 95 gekregen voor de duur van het rijbewijs. Dit op basis van hun leeftijd. De Europese Commissie vindt dat het automatisch geven van de code 95 niet mag. De Nederlandse overheid moet dit terugdraaien. Hiervoor is een wetswijziging doorgevoerd, die in gaat per 1 december 2020. 

Alle rijbewijshouders met een C en/of D rijbewijs geboren voor 1 juli 1955 met een nu nog geldige code 95, ontvangen een brief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In de brief staat wat de chauffeur moet doen om de code 95 op het rijbewijs te behouden. Actuele informatie is ook te vinden op de website van Rijksoverheid.

Wat moet je doen als je deze brief hebt ontvangen?

Rijbewijshouder is geen beroepschauffeur

  1. De code 95 op het rijbewijs verloopt voor 1 december 2020. De rijbewijshouder hoeft geen nieuw rijbewijs aan te vragen.
  2. De code 95 verloopt na 1 december 2020. De rijbewijshouder moet een nieuw rijbewijs aanvragen tussen 1 december 2020 en 1 januari 2021.

Rijbewijshouder is een beroepschauffeur

De rijbewijshouder moet zijn Vakbekwaamheid behalen voor 1 december 2020. Een nieuw rijbewijs aanvragen is nog niet nodig.

Naar Algemene actualiteiten

Naar alle actualiteiten


Tevreden over deze pagina?

Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Heb je niet gevonden wat je zocht? Of heb je tips voor ons om deze pagina te verbeteren? Stuur dan een mail naar communicatie@gemeentestein.nl en wij kijken hoe we dit kunnen aanpassen.